2 porcijoms reikės:

  • 500 g pievagrybių
  • 2 š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 1 š. miltų
  • 600 ml daržovių sultinio
  • 2 skiltelių česnako, pertrinto
  • 200 ml grietinėlės
  • 1 š. citrinos sulčių
  • druskos, pipirų

Papildomai:

  • 1 š. sviesto
  • 1 š. alyvuogių aliejaus
  • 1 skiltelės česnako, pertrinto
  • 1 š. smulkiai kapotų petražolių
  • druskos, pipirų
  • skrudintos baltos duonos patiekimui
Grybų sriuba

Gaminimas:

  1. Grybus greitai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jokiu būdu neapmerkite jų vandenyje – jie ir taip yra pilni vandens, o sumerkti į vandenį jo dar labiau prisitrauks. Atidėkite į šalį 3–4 gražius grybukus. Likusius supjaustykite griežinėliais.
  2. Aliejų įkaitinkite dideliame puode ant gana stiprios ugnies, kepkite jame grybus, kol išgaruos išsiskyręs skystis ir grybai ims rusvėti. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Suberkite svogūnus, kaitinkite apie 4 minutes, vis pamaišydami, kad svogūnai nepridegtų. Apiberkite miltais ir kaitinkite dar bent pusę minutės, kol visai nesimatys miltų baltumo.
  3. Apliekite daržovių sultiniu, pagardinkite pertrintu česnaku ir leiskite palengva virsnoti 10 min.
  4. Supilkite grietinėlę, pagardinkite pipirais, druska, jeigu reikia, ir leiskite dar 10 min. palengva virsnoti.
  5. Tuo metu griežinėliais supjaustykite į šalį atidėtus grybukus. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą drauge su aliejumi, kepkite su juo grybus, kol šie susitrauks ir paruduos. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Nukelkite nuo ugnies.
  6. Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu.
  7. Pilkite į lėkštes, apiberkite keptais grybais ir mėgaukitės.

Patiekite šią sriubą su skrudinta balta duona arba su duonos srebučiais.

Grybų sriuba