Tai vienas tradiciškiausių žiemos švenčių kepinių. Įprastą aguonų įdarą skanu gardinti smulkintais riešutais, apelsinų žievelėmis, razinomis, o patį pyragą gražu susukti į apvalią riestę. Tai vienas iš tų nostalgiškų kepinių, kuris savo skoniu ir kvapu nors trumpam sugrąžina į vaikystę.

1 val. 30 min. ir tešlos kildinimas

Vienam pyragui reikės:

  • 250 g miltų
  • 120 ml pieno
  • 1 šaukštelio sausų mielių
  • 2 kiaušinių trynių
  • 50 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • žiupsnelio druskos
  • kiaušinių plakinio aptepti
  • aguonų pyragui apibarstyti

Įdarui:

  • 150 g aguonų
  • 50 g graikiškų riešutų
  • 50 g razinų
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 100 g cukraus
  • kelių lašų migdolų esencijos
Riestė su aguonomis ir riešutais
Foto: Eglės Juzumienės nuotr. (knyga „Nostalgiški skanumynai“)


Gaminimas:

  1. Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į drobele išklotą rėtį, perplaukite švariu vandeniu, palikite nuvarvėti ir pradžiūti.
  2. Užmaišykite mielinę tešlą. Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su pienu. Kiaušinių baltymus atidėkite įdarui. Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušinių tryniais ir išminkykite tešlą. Kai tešla bus vientisa, iš lėto supilkite lydytą sviestą ir jį gerai įminkykite į tešlą. Paruoštą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu, palikite valandai šiltai, kad iškiltų. Tešlos minkymo darbą galite patikėti virtuviniam kombainui.
  3. Aguonas suberkite į elektrinę kopoklę ir gerai susmulkinkite, kol jos sudrėks. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odelę, susmulkinkite elektrinėje kapoklėje kartu su aguonomis. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, perplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais ir cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu, įlašinkite kelis migdolų esencijos lašus.
  4. Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Iš tešlos suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite atlikusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskleiskite aguonų ir riešutų įdarą, palikdami po kelis centimetrus iš šonų. Tešlą su įdaru suvyniokite į ilgą vyniotinį, jo kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir užlenkite, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų.
  5. Riestės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi įdėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 40 minučių, kol visiškai iškeps. Iškepusią riestę dėkite ant grotelių, kad praauštų. Pjaustykite ir valgykite visai ataušusią.

Receptas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.

R. Ničajienės knyga „Nostalgiški skanumynai“