Pasak medikės, virškinimo traktas mūsų išvaizdai gali turėti didesnės reikšmės nei genai, nes neturint sveiko žarnyno išties sunku turėti kupetą plaukų ant galvos ar spindinčią odą. būtent nuo žarnyno būklės priklauso kasdienė mūsų savijauta. Sutrikus jame gerųjų bakterijų pusiausvyrai, prasideda negalavimai, kurių priežasčių dažniausiai nepavyksta rasti. Plačiau apie tai – ištraukoje iš knygos.

Žarnyno ir odos ryšys

Nors savo gastroenterologinėje praktikoje dažniausiai matau pilvo pūtimu besiskundžiančius pacientus, Jus galbūt nustebins, kad plaukų slinkimas ir odos problemos taip pat yra sąrašo viršuje. Jūsų virškinimo traktas – tarsi dirva, o plaukai ir oda – tarsi augalai: jei dirva nėra sveika, augalai joje negalės vešliai tarpti.

Tyrimais nustatyta, kad daugiau nei pusė spuogų varginamų žmonių turi žarnyno floros pakitimų, dėl kurių jiems atsiranda ir odos problemų, ir pilvo pūtimas. Tose populiacijose, kur maitinamasi daugiau vietiniu maistu ir mažai perdirbtų maisto produktų ar rafinuoto cukraus, virškinimo sutrikimų pasitaiko nedaug, o spuogų beveik visai nėra. Rožiniai spuogai siejami su uždegimu ir bakterinės pusiausvyros žarnyne sutrikimu; tai viena iš dažniausių problemų, kurių turi pacientai, besiskundžiantys pilvo pūtimu.

Jūsų oda yra tarsi išorinis Jūsų žarnyno atspindys: viskas, ką Jūs valgote, galop atsispindi odoje, ir taip pat, kaip pilvo pūtimas, odos reakcijos gali būti žarnyno ženklas, kad jame kažkas ne taip. Tamsūs ratilai aplink akis, dėmės, bėrimai ir papurtusi oda gali varginti ne tik dėl pilvo pūtimo, bet ir dėl alergijų maistui ar maisto etoleravimo. Mano pacientų, kurių žarnos apimtos uždegimo, dažnai ir oda būna paraudusi ir apimta uždegimo, o pasveikus žarnynui, paprastai pasveiksta ir oda.

Grožio puoselėtojai iš virškinimo trakto

Jei turite spindinčią odą ir blizgančias garbanas, greičiausiai Jums pasisekė su genais, bet taip pat Jūs turbūt valgote daug vaisių ir daržovių. Tokie mitybiniu požiūriu beverčiai maisto produktai, kaip pusryčių košės ar duona, dažnai papildomi mineralais bei vitaminais ir remiantis sudėtinių dalių aprašymu galima būtų manyti, kad tai labai sveikas maistas. Tačiau pagerinti maisto produktai – tai tik netikusi vertingo mitybiniu požiūriu maisto imitacija, nes pastarajame vertingų medžiagų randama natūraliai, ir tai yra maistas, kurį aš mėgstu vadinti „maistu iš žemės“: vaisiai, daržovės, riešutai, ankštiniai ir sėklos.

Idealu būtų valgyti ryškius visų vaivorykštės spalvų augalus. Skirtingos spalvos rodo, kad juose yra skirtingų rūšių naudingųjų medžiagų, todėl reikėtų valgyti kuo įvairiau, kad gautumėte kiek įmanoma daugiau skirtingų medžiagų. Žaliuose augaluose, pavyzdžiui, avokaduose ar žaliose vynuogėse, gausu B grupės vitaminų, o štai apelsinuose – vitamino C, padedančio nukenksminti laisvuosius radikalus, atsirandančius dėl saulės poveikio.

Labai sunku tokį odos spindesį sukurti naudojant vien kremus, lygiai kaip papildai ar vitaminai nepagydys Jums pilvo pūtimo, jei valgote nesveikai. Jums nereikia būti vegetaru, kad oda spindėtų. Linda Petursdott – tai dietologė, su kuria aš dirbu, ji spinduliuoja ir iš vidaus, ir iš išorės. Štai kaip ji aprašo savo mitybą: „Nesu griežta vegetarė ar veganė, o greičiau lanksčios dietos propaguotoja. Mano dieta daugiausia vegetariška, nes joje gausu daržovių, vaisių, pupelių, riešutų, sėklų ir yra šiek tiek grūdų, tačiau aš valgau žuvį ir kiaušinius, o kartkartėmis – ekologišką paukštieną ir labai retai buivolo mėsos ar islandiškos ėrienos. Galėčiau pasakyti, kad 95 procentai mano dietos yra be glitimo ir be pieno produktų, tačiau aš turiu silpnybę sūriui“.

Valgymas siekiant optimalios vidinės ir išorinės sveikatos nereiškia, kad reikėtų griežtai laikytis kokio nors vieno mitybos tipo, jei tik valgote vertingą mitybiniu požiūriu maistą ir vengiate nesveikų produktų. Pažįstu griežtų veganų, kurie valgo kaip reikiant per daug cukraus ir perdirbtų maisto produktų, ir jiems pučia pilvą bei vargina odos problemos ar slenka plaukai, taip pat pažįstu daržoves mėgstančių mėsėdžių, kurie atrodo ir jaučiasi nuostabiai. Tad visai nereikėtų sau klijuoti kokių nors etikečių ar valgyti tik sveikai 100 procentų. Tiesiog reikėtų pamaitinti save iš vidaus, o rezultatai bus akivaizdūs ir išorėje.

Idealios žarnyno būklės sprendimai: kaip valgyti, kad būtumėte gražesnė

• Valgykite tamsiai žalios spalvos daržoves. Ši maisto grupė greičiausiai yra viena iš tų, kurios labiausiai veikia odos sveikatą, gerindamos jos kraujotaką. Joks kitas maistas negali joms prilygti vandens ir naudingųjų medžiagų gausa viename kilograme. Rekomenduoju užsibrėžti tikslą kasdien suvalgyti galvą romaninių salotų arba tris lapinių kopūstų lapus.

• Valgykite maistą, kuriame gausu omega-3 riebalų ir flavonoidų. Abi maisto medžiagų grupės glaudžiai susijusios su kraujagyslių sveikata, o ši yra būtina, kad kraujas tinkamai patektų į odos ląsteles ir iš jų nutekėtų. Sveikas maistas, kuriame natūraliai gausu omega-3 riebalų rūgščių, yra tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, neapdoroti graikiniai riešutai, laukinėmis sąlygomis augusi lašiša, linų sėmenys ir ekologiški kiaušiniai. Sveikas maistas, turintis daug flavonoidų, – tai salotų lapai, uogos, citrusiniai vaisiai, kopūstai, lapiniai kopūstai, špinatai, goji uogos, šparagai, Limos pupelės ir neapdorota kakava.

• Valgykite maistą, kuriame gausu vitamino A, karotenoidų ir sveikų riebalų. Vitaminas A – vienas iš svarbiausių sveikos odos mikroelementų, nes jo reikia odos ląstelių vientisumui ir funkcijoms užtikrinti. Jei Jūsų sveikatos būklė yra gera ir Jūs reguliariai valgote maistą, kuriame gausu sveikų riebalų, tuomet didelė tikimybė, kad Jūsų organizme veiksmingai sintetinamas vitaminas A iš karotenoidų, kurių yra tokiose tamsiai žaliose, geltonose ar oranžinėse daržovėse – tokiose, kaip špinatai, morkos ir saldžiosios bulvės.

• Mažinkite cukraus vartojimą. Kiek tik įmanoma, apribokite smaguriavimą saldumynais, kuriais misdami klesti mieliagrybiai, ir taip išvengsite žarnyno bei odos disbiozės. Saldus maistas taip pat skatina insulino išsiskyrimą, o didelė šio hormono koncentracija susijusi su organizme, taip pat ir žarnyne bei odoje, rusenančiu uždegimu.

• Nesūdykite maisto. Papildoma druska skatina vandens sulaikymą organizme, todėl ima varginti viso kūno, ypač veido, papurtimas. Maisto pramonėje maistas dažnai sūdomas norint pailginti jo vartojimo laiką, todėl net jei druskinę atidėsite į šalį, Jums vis tiek teks skaityti etiketes, kad kontroliuotumėte suvartojamos druskos kiekį. Per dieną reikėtų gauti ne daugiau nei 1500 miligramų druskos.

• Venkite glitimo. Šiandieniniai glitimo turintys grūdai – tai modifikuota versija to, ką valgė mūsų protėviai; šie grūdai susiję su daugybe įvairių simptomų, tarp jų pilvo pūtimu, bėrimais ir
plaukų slinkimu. Net jei nesergate celiakija, gali būti, kad netoleruojate glitimo ir apie tai net nežinote. Šešių savaičių dieta be glitimo vengiant kviečių, miežių ir rugių, gali turėti stebuklingą
poveikį dėmėtai odai, slenkantiems plaukams ir pilvo pūtimui.

• Būkite blaivininkai. Alkoholis organizme verčiamas acetaldehidu, formaldehido pusbroliu, o pastarasis yra nuodingas praktiškai kiekvienai organizmo sistemai. Ar aš minėjau, kad alkoholis gali sukelti pilvo pūtimą, dėmes odoje, priversti slinkti Jūsų plaukus ir Jus sendinti?

• Ribokite pieno produktų vartojimą. Nors dauguma dermatologų priklauso tai žmonių grupei, kuri teigia, kad paprastieji spuogai su mityba nesusiję, daugelis tyrimų rodo, kad gausiai pieno produktus vartojantys žmonės dažniau turi spuogų, ir ši liga jiems sunkesnė. Be to, pieno produktai – viena iš pagrindinių pilvo pūtimo priežasčių, kadangi daugiau nei pusė pasaulio populiacijos netoleruoja laktozės.

• Gerkite skysčius. Atrodo, akivaizdu, tačiau jei nestebėsite, kiek vandens išgeriate, gali būti, kad vartosite jo nepakankamai. Troškulio mechanizmas įsijungia tik tuomet, kai organizmas yra jau gana stipriai dehidratuotas, o tuomet skysčių pusiausvyrą susigrąžinti jau sunkoka. Žarnyne susilaikius išmatoms toksinai iš žarnyno gali prasiskverbti į kraujotaką ir pasklisti po visą organizmą, taip pat ir odą, o vanduo padeda slinkti žarnyno turiniui ir išvengti išmatų susilaikymo. Gausiai geriamas vanduo taip pat padeda atsikratyti toksinų per didžiausią Jūsų šalinimo organą – odą. Tačiau venkite gaiviųjų gėrimų ir kofeino, nes šie gali netgi sukelti dehidrataciją.

Idealios žarnyno būklės sprendimai: kaip tapti maisto žinovu

• Nenaudokite nešvarių produktų. Kai ant savo odos dedate „nešvarius“, chemikalų kupinus produktus, sugriaunate subtilią jos ekosistemą, kuri būtina sveikai odai. Didžioji dalis tų neva mokslu paremtų priemonių, raginančių Jus pirkti įmantrius produktus su daugybe sudėtinių dalių, apie kurias niekuomet nė negirdėjote, – tik reklama. Nedėkite ant odos dalykų, kurių sudėtyje yra daugiau nei penkios sudėtinės dalys arba tokios dalys, kurių pavadinimų negalite ištarti.

• Naudokite valgomus produktus. Galbūt keista, tačiau atminkite, kad Jūsų oda – tai akyta membrana, ji absorbuoja („suvalgo“) tai, ką ant jos tepate, juk galų gale viskas patenka į vidų. Prižiūrėdami odą ir plaukus vadovaukitės ta pačia filosofija, kaip ir virtuvėje: naudokite kokybiškas, paprastas sudėtines dalis tiesiai iš gamtos, o ne iš laboratorijos. Medus, papaja, avižos ir kokosų aliejus pravers Jums ir virtuvėje, ir vonioje. Panaikintų „gerųjų“ žarnyno bakterijų, neįmanoma pakeisti geriamaisiais bakterijų papildais. Kaip ir svarbių odos bakterijų, natūralios drėgmės ir riebalinio sluoksnio, nuplovę chemikalais, neatkursite kokiais nors nusipirktais produktais. Kad ir koks būtų vitaminų bei papildų kiekis, jis negali atstoti taisyklingos mitybos.

• Daug metų skaitydavau parduotuvėse maisto produktų etiketes, gimus dukrai atkreipiau dėmesį ir į kūno priežiūros priemonių – šampūno ir losjono, kuriuos mes abi naudojome, sudėtinių dalių sąrašus. Buvau pritrenkta sužinojusi, kokie galimi kai kurių iš tų cheminių medžiagų šalutiniai poveikiai, mane apstulbino maisto ir asmeninės higienos produktų pramonės panašumai: abi šios pramonės šakos agresyviai reklamuoja ilgalaikio galiojimo ir vartojimo produktus, kuriuos pigu pagaminti, nes naudojama daugybė nebrangių cheminių medžiagų ir užpildų. Galų gale lioviausi pirkusi šias priemones ir ėmiau jas plakti namuose.

• Nesistenkite būti pernelyg švarus. Kasdien muilu ir vandeniu plaudami odą bei plaukus, pašalinate būtinus riebalus ir drėgmę, kuriuos Jūsų organizmas pagamino pagal Jūsų specifinį pH. Ir viso to tikrai neįmanoma pakeisti kokiais nors pirktiniais dalykais, kad ir kokie geri ir brangūs jie būtų. Dažniausiai mes nesame tokie jau nešvarūs ir puikiausiai galime tiesiog nusiskalauti vandeniu. Jei nenorite išsausinti savo odos, duše praleiskite ne ilgiau nei 5 minutes ir naudokite ne karštą, o drungną vandenį.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Ideali organizmo būklė. Leidyklos "Sofoklis" nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)