„Jei europiečiai, ar dar kas nors, nori regzti sąmokslą ir priversti Iraną atsikratyti raketų, būsime priversti padaryti strateginį šuolį“, – šeštadienį per valstybinę televiziją pareiškė Gvardijos vado pavaduotojas brigados generolas Hosseinas Salami.

„Visi jūs, išklausykite manęs šiandien. Susitaikykite su Irano raketinės galybės naująja realybe: nėra jokių kliūčių ar techninių apribojimų, kurie neleistų mums didinti (raketų) nuotolio“, – nurodė jis.

Generolas pridūrė, kad šiitiška respublika vysto savo raketų technologijas laikydamasi „gynybinės strategijos“, kuri esant poreikiui galėtų pasikeisti.

Anksčiau šeštadienį 1978 metų Islamo revoliuciją pradėjęs minėti Iranas paskelbė, kad „sėkmingai išbandė“ naująją sparnuotąją raketą, galinčią nuskrieti daugiau kaip 1 350 kilometrų.

Gynybos ministras Amiras Hatami pareiškė, kad sparnuotoji raketa „Hoveizeh“ sėkmingai smogė nustatytam taikiniui. Šį ginklą jis pavadino „ilga Irano Islamo Respublikos ranka“.

Iranas uždarė didžiąją dalį savo branduolinės programos pagal istorinį 2015 susitarimą su pasaulio galybėmis, bet nesiliovė vystyti savo balistinių raketų technologijų.

JAV pasitraukė iš šio susitarimo pernai kovą ir sugrąžino sankcijas Iranui, kaip vieną savo sprendimo priežasčių nurodydamos Teherano raketų programos keliamus pavojus.

Europos vyriausybės vis dar laikosi susitarimo, nors kai kurios jų reikalauja, kad dokumentas būtų papildytas naujomis nuostatomis, kurios apribotų Irano balistinių raketų programą ir pažabotų Teherano kišimąsi į regioninius konfliktus, pavyzdžiui, Jemene.

Iranas savanoriškai apribojo savo raketų nuotolį iki 2 000 km, bet to vis tiek pakanka, kad galima būtų smogti Teherano pagrindiniam priešui Izraeliui ir JAV bazėms Artimuosiuose Rytuose.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai kaltina Teheraną siekiant pagerinti raketų pajėgumus, esą keliančius grėsmę ir Europai. Iranas tokius kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad jo raketų programos tikslas yra „visiškai gynybinis“.

Šeštadienį išbandytas ginklas pavadintas pietvakarinės Chuzestano provincijos Huzgano miesto, suniokoto per 1980–1988 metų karą su Saddamo Husseino tuomet vadovautu Iraku, garbei.

H. Salami šeštadienį perspėjo pasaulio galybes „nesiekti naujų derybų ir neteikti naujų rekomendacijų ar prašymų, susijusių su Irano raketine galia“.

„Mūsų priešai supranta tik jėgos kalbą, – teigė jis. – Jei nekalbi su jais ta kalba, jie taip kalbės su tavimi“.