patiekalai

300 straipsnių

Patiekalas (angl. dish; rus. блюдо) – valgis, paruoštas iš kelių ingredientų, ir paprastai skirtas valgyti prie stalo kaip pusryčių, pietų, vakarienės dalis. Patiekalai paprastai patiekiami stalo induose – lėkštėse, dubenyse, puodeliuose, salotinėse ir kt. Kai kurie patiekalai gali būti valgomi laikomi rankose ar užmauti ant iešmo (pvz., šašlykas).

rus.DELFI.lv

Ar kada susimąstėte, kaip į žmogaus vartojamų produktų racioną atkeliavo, pavyzdžiui, jogurtas arba pelėsinis sūris? O kas galėjo sugalvoti sausainius su šokolado gabalėliais? O kaip su bulvių traškučiais? Įdomu, kas tasai juos išradęs genijus? Vis dėlto iš tikrųjų daugelio puikiai žinomų produktų i...

Indrė Pepcevičiūtė-Bogušienė

Ruošdamiesi Kūčių vakarienei skaičiuojame, kad ant stalo nugultų dvylika patiekalų. Vargiai ją įsivaizduojame be silkės, kūčiukų ir kisieliaus. Tačiau silkė per Kūčias ne visada buvo tokia populiari, o ir tiek patiekalų kadaise ne visos šeimos galėjo sau leisti. Prof. Rimvydas Laužikas papasakojo, k...

Akvilė Bružinskaitė

Šventinis laikotarpis gausus ne tik džiugesio ir šiltų akimirkų, bet ir labai neigiamų procesų, atsiliepiančių ne tik mūsų piniginei, bet ir aplinkai. Vienas tokių – maisto švaistymas. Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų stalai įprastai nukraunami įvairiausiais valgiais, kuriuos kartais ne tik nepavyksta ...