Š. m. lapkričio 1 d. įsigalioja atnaujinta apsinuodijimų nitritais ir nitratais prevencijos tvarka, kuri leis nėščiosioms bei asmenims, auginantiems kūdikius iki šešių mėnesių amžiaus, patiems užsakyti individualiai išgaunamo ir maistui naudojamo vandens ištyrimą be šeimos gydytojo paskyrimo. Nitrit...
Nitratai
48 straipsnių
Tyrimai parodė didžiausią geriamojo vandens problemą Lietuvoje: kai kurie toksinai viršija normas (1)
Vanduo – neatskiriama kasdienės rutinos dalis. Juo prausiamės, geriame, gaminame maistą, laistome augalus ir t.t. Bet ar žinome, koks vanduo iš čiaupo teka pas kiekvieną mūsų namuose? Kartais užduodame klausimus, ką mums reikėtų tirtis geriamajame vandenyje, kokie parametrai dažniausiai viršija norm...
Praėjusių metų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ( NVSC) šulinių vandens tyrimai rodo, kad maždaug trečdalyje jų nustatyta nitritų ir nitratų koncentracija viršija normas, todėl toks vanduo nėra saugus vartoti.
Žmonija išgyvena antropoceno epochą, taip neoficialiai vadinamas laikotarpis, kai žmogaus veikla pradėjo daryti reikšmingą įtaką planetos klimatui ir ekosistemoms. Vis sparčiau senkant planetos ištekliams, nykstant biologinei įvairovei ir keičiantis klimatui, mokslininkai iškėlė klausimą – ar egzist...
Specialistai paaiškina, kaip rinktis daržoves: nebijokite nitratų ir atkreipkite dėmesį į kelis dalykus (24)
Tvarumas ir maistinė vertė dažnai būna svarbus veiksnys renkantis maisto produktą. Parduotuvėse yra tiek paprastų, tiek ekologiškų produktų ženklu pažymėtų daržovių – kuo jos skiriasi? Ar ekologiškos daržovės iš tikrųjų tvaresnės? Ar jos maistingesnės? Šiuos ir kitus klausimus uždavėme ekspertams.
Apie Lietuvos įsipareigojimus iki 2023 metų atsisakyti lauko tualetų tankiau apgyvendintose teritorijose kalbama jau seniai. Vis dėlto, klausimas aktualus ne tik vadinamųjų būdelių turėtojams. Jei gyvenate teritorijoje, kurioje yra daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų ir nuotekų tinklai bus nutiesti, pri...
Kodėl nereikia bijoti arbūzuose esančių nitratų, kuo šie vaisiai iš tiesų pavojingi ir kam nereikėtų jų valgyti?
Feisbuko puslapyje „Valgau tikrą maistą“ pasidalinta nuotrauka, kurioje matyti nitratų nustatymo rezultatai. Nuotraukos komentare rašoma, kad leistina nitratų norma neva yra 60 mg/kg, o pamatavus nitratų kiekį arbūze, aparatas rodė 182 mg/kg.
Jei manote, kad kuo šviežesnė ir mažesnė daržovė, tuo geriau, smarkiai klystate. Šiukštu ką tik nuskintos mažos daržovės, pavyzdžiui, neužaugusio agurko ar morkos neduokite vaikams. Kodėl? DELFI laidoje „Sveikatos receptas" papasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas St...
Burokėlių sulty s dėl savo unikalios vitaminų, mineralų ir antioksidantų kombinacijos gali suteikti sveikatai daug naudos. Ir tokių sulčių populiarumas auga po to, kai mokslininkai nustatė ryšį tarp burokėlių sulčių ir mažesnio kraujo spaudimo, sumažėjusio uždegimo ir pagerėjusių sportinių rezultatų...
Ar upės baseine didesnius plotus užimant ariamai žemei upėje būna ir daugiau nitratų? Turbūt teko girdėti, kad upių vandens kokybė yra procesų, vykstančių upių vandens surinkimo baseinuose, atspindys, rašoma Aplinkos apsaugos agentūros pranešime spaudai.
Kaip rodo Aplinkos apsaugos agentūros atliktas tyrimas, nitratų azoto koncentracijos Lietuvos upių vandenyje labiausiai siejasi su ariamos žemės plotais upių baseinuose.
Atlikus labai daug tyrimų, nustatyta, kad gerasis suvartotų daržovių poveikis atsveria galimą nitratų riziką. Tad, suvalgius 400 ar daugiau gramų daržovių, teigiamas poveikis sveikatai bus didesnis negu neigiamas nuo nitratų, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos Rizikos vertinimo in...
Nitratai, arba azoto rūgšties druskos, yra svarbiausios maisto medžiagos, kurias augalai ima iš dirvos azoto, organinės ir mineralinės kilmės azoto trąšų. Jos judrios, greitai tirpstančios, be kvapo ir skonio.
Kai skauda galvą, mintys greitai krypsta į blogiausią įvykių scenarijų. Taip, kartais galvos skausmo priežastis gali būti smegenų auglys, bet kur kas dažniau jį sukelia iš pirmo žvilgsnio nekalti dalykai, rašo huffingtonpost.com.
Lietuviai itin mėgsta pieno produktus, sūris – ne išimtis. Tiesa, ne paslaptis, kad kol pasaulis atidžiai degustuoja brandintus, pelėsinius sūrius, tautiečiai vis dar mieliau renkasi seną gerą fermentinį sūrį. Yra tekę girdėti net juokelį – neva lietuviui nė vienas patiekalas nebus neskanus, jei ant...
Dažnai galvojame, kad rinktis daržoves bei salotas yra žymiai sveikiau, taip mažiau suvartosime kalorijų ir riebalų. Tačiau toks sprendimas ne visada teisingas.
Stengdamiesi subalansuoti mitybą ir vartoti pakankamai vaisių bei daržovių susiduriame su iššūkiu – kaip ir kur jie užauginti, ar juose nėra kenksmingų medžiagų? Ypač gąsdina „nitratų“ sąvoka, tačiau ar išties nitratai – kenksmingos medžiagos, o jų buvimas daržovėse turėtų kelti nerimą? O gal nitrat...
Chemijos pamoka Antakalnyje: čiaupo vandens gerinimui skirtą prietaisą vadina žmonių mulkinimu (134)
Jonizuotas vanduo – tikrų tikriausia pelkė; tuo įsitikinau pradėjusi ruošti šią publikaciją. Iš pirmo žvilgsnio lengvą tekstuką pranašavusi tema išvirto į aštroką medikų ir chemikų diskusiją, kurios išklausius, išvadas teks pasidaryti pačiam skaitytojui.
Sulaukėme daug prašymų ištirti dešreles, juk ne paslaptis, kad jas valgo dauguma, kai kurie galbūt labai retai, kai jau visai striuka su idėjomis, ką pagaminti vakarienei, kiti gal ir dažniau, bet valgytojų tikrai netrūksta. Nusprendusios išsiaiškinti, kas jose slypi, nesitikėjome, kad jos taps iki ...