Turbūt visiems aišku – neturėtume valgyti įtartino kvapo žuvies, ne šaldytuve laikyto pradaryto majonezo ar neplautų daržovių, kad neapsinuodytume maistu. Žinome ir tai, kad žalios mėsos jokiu būdu negalima palikti kambario temperatūroje – tokie gaminiai saugomi šaldytuve. Pravartu atnaujinti žinias...
apsinuodijimas maistu
29 straipsnių
Apsinuodijimas maistu (taip pat maistu plintančios infekcijos arba per maistą plintančios ligos) – procesas, kurį sukelia grupė įvairių ligų, kuriomis žmogus gali susirgti valgydamas užkrėstą maistą. Maistas gali būti užkrėstas įvairiais patogenais: bakterijomis, virusais, arba parazitais, taip pat toksinais, pavyzdžiui, nuodingaisiais grybais arba kai kurioms rūšimis pupelių, kurios nebuvo virtos bent 10 minučių.
Likus vos kelioms dienoms iki šv. Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių. Mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė pranešime žiniasklaidai pastebi, kad į šventinį valgiaraštį neretai vis dar žvelgiama pamirštant, kad net ir s...
Nė vienas nesame apsaugotas nuo to, kad šventę gali ne tik apsunkinti, bet ir visiškai sugadinti netinkamai paruoštas maistas. Netgi Šv. Velykų simboliu laikomas kiaušinis gali sukelti itin nemalonių sveikatos sutrikimų. Taigi ką daryti, jeigu pajutote apsinuodijimo požymius?
Atsakė, kiek dienų galima valgyti baltą mišrainę ir silkę – valgydami ilgiau smarkiai rizikuojate (4)
„Dėkitės dar, tiek prigaminom, kas dabar suvalgys...“ Tokia frazė jau tapo tradicine, o apie baltą mišrainę, prigamintą kone kibirais, galima rasti daugybę juokelių internete. Žinoma, dažniausiai tų „kibirų“ mišrainės suvalgyti per vieną dieną nepavyksta, o tada tenka ją įsidėti į šaldytuvą ar balko...
Šventiniai stalai jau netrukus bus nukrauti ne visada lengvai virškinamais ar sveikais patiekalais. Prisėdęs prie tokio stalo retas kuris pagalvoja apie saiką ir tada pasijunta blogai. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Konsultacijų centre dirbanti gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-La...
Apsinuodyti galite net tyru vandeniu. Jungtinėse Amerikos Valstijose moteris mirė tiesiog išgėrusi pernelyg greitai ir per daug vandens. Kokie simptomai išduoda, kad vandens padauginote?
Vasara. Kas atostogauja, kas planuoja, kas pavydi atostogaujantiems. Kas gali sugadinti vasarą? Palangos verslininkui jau pati vasara – vienas nuostolis. Ūkininkui kiekvieną vasarą gadina orai. Moksleiviui – per vasarą skirtos perskaityti knygos. Jo tėvams – stovyklų kainos. O kas gadina visiems? Ai...
Prasidėjus vasarai, kavinių ir restoranų lauko terasose padaugėja žmonių, kurie ne tik užsuka ten greitai užkąsti, bet ir praleisti laiką su draugais ar atšvęsti kokią nors svarbią šventę. Tačiau padidėjus pietaujančių ar vakarieniaujančių kavinėse skaičiui, gali padaugėti ir atvejų, kuomet yra apsi...
Pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas, kartais ir karščiavimas – visa tai apsinuodijimo maistu simptomai, dažniau mus galintys užklupti šventiniu laikotarpiu. „Eurovaistinės“ vaistininkė Fausta Barisevičienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad ne visuomet pakanka paprasčiausiai suvartoti angliuką....
Naujųjų metų išvakarės – tai vakaras, kurį pamini kone kiekvienas. Ir nesvarbu, švenčiate mieste su draugų kompanija ar jaukiai namuose su artimaisiais, – yra keletas dalykų, ko reikėtų nepamiršti šį vakarą. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pranešime dalinasi patarimais, ką svarbiausia ...
Specialistė pasakė, per kiek dienų būtina suvalgyti virtus kiaušinius: kitaip rizikuojate apsinuodyti (1)
Šv. Velykos neįsivaizduojamos be kiaušinių, juk jie yra vienas svarbiausių šios pavasario šventės simbolių. Tačiau kaip ir per kitas šventes, Velykų metu padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų. Tad ar tikrai žinote, per kiek dienų reikia suvalgyti virtus kiaušinius? Kaip juos tinkamai laikyti? Ir kie...
Greičiausias apsinuodijimo simptomas – vėmimas ir viduriavimas. Šios apsauginės organizmo reakcijos, anot klinikinės toksikologijos gydytojos Gabijos Mikulevičienės, nereikėtų išsigąsti. Vaistininkai pranešime žiniasklaidai pataria, kaip pasirūpinti pirma pagalba apsinuodijus.
Atėjus karščiams labai svarbu tinkamai laikyti maisto produktus. Juk kartu su vasariška šiluma išauga ir apsinuodijimų maistu rizika. Kad to išvengtume, kokybės ekspertė Aldona Čepulis dalijasi patarimais, kaip termometro stulpeliams kylant į viršų tinkamai laikyti maistą, kokie produktai kelia daug...
Niekas nenuneigs, pykinimas – itin nemalonus jausmas. Pykinant apima silpnumas, pila šaltas prakaitas, oda išblykšta, gausėja seilėtekis, pulsas retėja, mažėja kraujospūdis. Tai sudėtingas procesas, kuriame dalyvauja ir centrinė nervų sistema, ir hormoninė reguliavimo sistema. BENU vaistininkas Mari...
Šeima iš Didžiosios Britanijos padavė į teismą viešbučio restoraną Graikijos Kerkyros saloje, mat čia neiškeptos vištienos suvalgiusi dviejų vaikų mama mirė, rašo health.com.
Vasara ne tik atostogų metas, bet ir laikas, kai padidėja rizika susidurti su žarnyno bakterinėmis infekcinėmis ligomis, kuriomis susergame apsinuodiję maistu.
Iškylos gamtoje ar neplautos uogos darže, kurias vaikai taip mėgsta, vasarą tėvams dažnai tampa tikru galvos skausmu. Nenuplauti ar ilgai šilumoje laikomi maisto produktai – pavojus vaikų organizmui. Dėl silpnesnės imuninės sistemos būtent mažieji linkę greičiau apsinuodyti maistu, rašoma pranešime ...
Apsinuodijimas maistu – tai maisto sukeliamas virškinamojo trakto sutrikimas, pasireiškiantis dėl užteršto, nešviežio ar netoleruojamo maisto vartojimo.
Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytoja, kurios žiniomis, Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – masinis apsinuodijimas.
Gūdžios lietuviškos žiemos mėnesiais lietuviai prieglobsčio ieško šiltuose kraštuose. Tačiau nuo įvairiausių negalavimų nepabėgsi – svetur į lietuvių skrand žius taikosi egzotiškas maistas, kuris sukelia aibę virškinimo problemų.