Vidurdienį siauru, akmenimis grįstu keliu į Šilėnų kaimą vienas po kito važiuoja automobiliai. Bažnyčioje pamaldos nevyksta, tačiau ir prie jos vartų, ir privačių namų patvoriuose pilna automobilių. Kiek toliau, prie Naujosios Rėvos piliakalnio esančioje automobilių aikštelėje, vietos automobiliui pastatyti tenka ieškoti tartum sostinės centre.

Nors automobilių išties daug, žmonių pažintiniame take reikėjo paieškoti. Palikę automobilius, lankytojai miškingomis apylinkėmis pėsčiomis keliauja maždaug 6 kilometrų ilgio maršrutu.

Miške vaikštinėja šeimos su vaikais, porelės ir pavieniai asmenys, tačiau sutiktieji tvarkingai prasilenkė išlaikydami saugų atstumą. Pažintiniame take įrengtos sūpynės, mediniai arkliukai ilsėjosi vieniši – sutikti tėvai vaikams neleido jų liesti.

Pažintiniame take su dviem dukromis vaikščiojusi Vilma Delfi sakė, kad labiau bijo erkių nei koronaviruso.

„Tokiu oru namie išsėdėti sunku, pramogų vaikams ten irgi mažai, todėl kasdien važiuojame į skirtingas vietas pasivaikščioti. Vakar buvome Verkių parke, ten irgi žmonių nemažai, bet stengiamės laikytis saugaus atstumo. Manau, miške saugu, gal tik erkių prisibijome po tokios šiltos žiemos“, – sakė moteris.

Su žmona ir dviem ikimokyklinio amžiaus vaikais atvykęs Raimundas juokavo, kad pagaliau turi progą pažinti Lietuvą.

„Nuplaukė“ mūsų atostogos į Egiptą, neaišku, ar gegužę pavyks iškeliauti į Kroatiją, tai gal pagaliau atrasime Lietuvą. Jau antrą kartą atvykome čia pasivaikščioti, savaitgalį buvo dar daugiau žmonių, dabar šiek tiek lengviau pavyko pasistatyti automobilį“, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad visur vežiojasi dezinfekcinį skystį, kurio ypač reikia turint viską čiupinėjančių mažų vaikų.


Pažintiniai takai ir parkai, nėra tinkama vieta saviizoliacijai

Ketvirtadienį generalinis policijos komisaras Renatas Požėla sakė, kad jeigu gyventojai ir toliau nesupras, jog viešosios erdvės, tokios kaip pažintiniai takai ir parkai, nėra tinkama vieta saviizoliacijai, gali būti priimti ir kiti valdingi sprendimai.

Jis pabrėžė ir priminė, kad viešosios erdvės nėra viena iš saviizoliacijos vietų. Jei nepavyks to paisyti, policija pasiryžusi priimti ir kitų sprendimų.

„Be to, matome ir kitą problemą, susijusią su viešosiomis erdvėmis, kur mūsų piliečiai ne visi suvokia grėsmes. Matome ir kiemus, pilnus vaikų, viešąsias erdves, turizmo vietas (bent jau aplink Vilnių), kur gana gausu piliečių. Reikalinga dar kartą labai aiškiai gyventojams paaiškinti, kad saviizoliacija nėra vaikščiojimas, buvimas viešose vietose ar susitikimas su kitais žmonėmis. Jei tai neveiks, reikės priimti valdingų sprendimų“, – sakė jis.

Kokių sprendimų bus imamasi, plačiau skaitykite ČIA.

Susibūrimai draudžiami tiek viduje, tiek lauke

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį išplatintame pranešime teigia, kad parkų, žaidimų aikštelių apgultis yra nepageidaujamas reiškinys karantino metu.

„Asmenims, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems asmenims, negalima.

Išeiti į lauką galima tik tuo atveju, jeigu asmuo tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, buvimas savo balkone, terasoje, nuosavame kieme, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Visiems kitiems žmonėms, kuriems netaikomi izoliavimosi (saviizoliacijos) reikalavimai, reikėtų vadovautis vienu principu – saugus atstumas. Tad visiems, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų, apie 2 metrų, atstumą (pavyzdžiui, nuosavas kiemas, sodas, miškas, parkas ir pan.).

Tokių pačių sąlygų turėtų laikytis ir tėvai su vaikais, taip pat naminių gyvūnų turintys gyventojai. Jie savo pasivaikščiojimams ir žaidimams turėtų rinktis tokias vietas, kuriose būtų galima išlaikyti 2 metrų atstumą nuo žmonių.

Tad pamačius žaidimų aikštelę ar smėlio dėžę, kurioje jau žaidžia viena šeima su vaikais, reikėtų pasivaikščioti ir paieškoti kitos aikštelės. Vaikų saugumu visų pirma turi pasirūpinti tėvai. Tad tėvų pareiga šiuo metu yra paaiškinti vaikams tokio elgesio priežastis ir tikslus. Taip pat atkreipti dėmesį, kad vaikai nežaistų kontaktinių žaidimų, išlaikytų saugų atstumą vienas nuo kito.

Sportuoti lauke galima tik tokiu atveju, jei žmogui netaikoma 14 dienų izoliacija. Visgi sportuojant taip pat būtina laikytis visų sveikatos saugumo rekomendacijų, vengti masinių susibūrimo vietų, socialinių kontaktų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)