Tačiau 1916 metais įvyko keletas kitų, mažiau žinomų mūšių, kuriuos apžvelgė tinklaraštis „National Interest“. Nors jie Vakaruose nesukėlė panašaus rezonanso, šių mūšių baigtis padėjo apibrėžti pokario Europos žemėlapį, jau nekalbant apie tai, kad jie pakeitė tolesnės karybos pobūdį.

Juodkalnijos puolimas

Nors Pirmasis pasaulinis karas prasidėjo nuo konflikto tarp Serbijos ir Austrijos-Vengrijos, karas gana greitai išplito į rytų ir vakarų frontus, kur Vokietija vienu metu bandė nugalėti Prancūziją, Rusiją ir Britaniją. Karas tarp Austrijos ir Serbijos tęsėsi toliau, kol serbai sėkmingai priešinosi besikartojantiems Austrijos–Vengrijos puolimams. Bulgarijos įsitraukimas į karą 1915 metais lėmė, kad serbų pajėgos prarado savo tiekimo linijas, nusilpo ir galiausiai pasitraukė į Italiją.

Pirmasis pasaulinis karas. Vida Press nuotr.

Po serbų žlugimo, Antantės nuošalyje liko tik Juodkalnija. Ji įsijungė į karą dėl panslaviškų simpatijų serbams, o po serbų pralaimėjimo pasitraukė atgal į savo ribas. Centrinių valstybių sąjunga nusprendė išnaudoti šį momentą tam, kad užbaigtų karą Balkanuose, ir įsiveržė į šią mažytę šalį. Po trumpo puolimo Austrijos pajėgos užplūdo šalį ir privertė kapituliuoti. Kartu užkariavus ir didžiąją Albanijos dalį, nemaža Austrijos kariuomenės dalis atsilaisvino ir galėjo dalyvauti sunkesniuose mūšiuose prieš rusus ir italus.

Brusilovo puolimas

Vakarai beveik neprisimena Pirmojo pasaulinio karo mūšių rytų fronte. Nepaisant to, kai kurios inovatyviausios taktikos atsirado būtent iš rusų ir vokiečių patirčių pirmajame rytų fronte. Vadinamasis Brusilovo puolimas 1916 metais buvo vienas svarbiausių.

Pirmasis pasaulinis karas. Vida Press nuotr.

Rusų generolas Brusilovas ruošėsi plačiai atakai prieš Austriją-Vengriją Galicijoje. Tai buvo susitarimo pradėti koordinuotus puolimus prieš Centrinių valstybių sąjungą 1916 metų viduryje dalis. Rusų buvo žymiai daugiau nei austrų ir vengrų, jie išvystė naujas inovatyvias įsiskverbimo ir šoko taktikas. Birželio 4 d. Brusilovo pajėgos įsiveržė į Austrijos-Vengrijos gynybinius taškus, išdėstytus palei frontą. Rusai užklupo austrus netikėtai, panaudodami trumpą bombardavimą, kad juos suklaidintų, o tada staigiai prasiverždami į priekį.

Pirmasis pasaulinis karas. Vida Press nuotr.

Rusai privertė austrus trauktis ir judėjo į priekį tokiu greitu tempu, koks vakarų fronte buvo neįsivaizduojamas. Sužavėta rusų sėkmės, Rumunija staiga stojo į karą Antantės pusėje. Tačiau Brusilovas neturėjo rezervų, o Rusijos kariuomenės daliniai kitose fronto dalyse nesugebėjo koordinuoti savo atakų. Vokiečių ir austrų pastiprinimas atkūrė liniją ir puolimas iki rugsėjo išsisėmė. Rusijos imperinei kariuomenei daugiau nebepavyko įvykdyti tokios sėkmingos operacijos.

Isonzo upės mūšiai

Mūsų atmintis apie Pirmąjį pasaulinį karą koncentruojasi į vakarų frontą, kuriame begalinis pozicinio karo beprasmiškumas išgąsdino ištisą karių iš Prancūzijos, Britanijos, Vokietijos ir (galiausiai) Amerikos kartą. Dar beprasmiškesnis, vis pasikartojantis konfliktas tęsėsi prie Isonzo upės, kur Italija vis bandė pulti puikiai pasiruošusias Austrijos pajėgas.

Pirmasis pasaulinis karas. Vida Press nuotr.

Austrija ir Italija prie Isonzo upės susirėmė dvylika kartų, kurių paskutinis baigėsi katastrofiniu Italijos pajėgų sutriuškinimu. Penki tokie mūšiai įvyko 1916 metais. Nė vienas jų nestumtelėjo fronto daugiau nei per kelis kilometrus abiem kryptimis. Tačiau šie mūšiai neleido kitur permesti Austrijos-Vengrijos kariuomenės kitur, tokiu būdu sumažinant spaudimą rusams rytų fronte ir sudarant sąlygas Brusilovo puolimui. Šie mūšiai taip pat prisidėjo prie Habsburgų imperijos nusilpimo ir galutinio žlugimo.

Rumunija

Nors Rumunija Pirmojo pasaulinio karo metu nukrypo Antantės pusėn, Bukareštas norėjo atplėšti Transilvaniją iš Austrijos-Vengrijos, bet buvo nepalankioje geografinėje pozicijoje. Tik rusai galėjo tiekti jiems reikalingą karinę paramą, bet rumunai Maskva nelabai pasitikėjo.

Pirmasis pasaulinis karas. Vida Press nuotr.

Brusilovo sėkmė 1916 metų vasaros pabaigoje (ir optimizmas dėl paskutinių Italijos puolimų prie Isonzo upės) suteikė nemažai vilčių, kad Austrija-Vengrija gali tiesiog žlugti. Nenorėdama praleisti triumfo akimirkos, Rumunija rugpjūčio pabaigoje prisijungė prie Antantės, nusiųsdama savo didelę (bet prastai pasiruošusią) armiją į, kaip jai atrodė, silpną Centrinių valstybių sąjungos vietą. Tačiau rumunai neįvertino vokiečių ir pervertino rusus. Sėkmingas Rusijos prasiveržimas baigėsi, o vokiečiai ilgai laukė Rumunijos išdavystės ir buvo jai pasiruošę. Niokojantis vokiečių kontrpuolimas nusirito per didžiąją šios šalies dalį, gruodį buvo užimtas Bukareštas, o Rumunijos pasipriešinimo pajėgų likutis buvo išstumtas į Moldovą.

Britanijos mūšis

Pirmasis Britanijos mūšis prasidėjo 1915 metų balandį, kai Vokietijos dirižabliai bombardavo Ipsvičą ir Southendą. Per ateinančius metus vokiečių armijos ir karinio jūrų laivyno valdomi orlaiviai pakartotinai bombardavo Britaniją, o britų Karališkasis aviacijos korpusas ir Karališkojo laivyno oro tarnyba nesugebėjo duoti tinkamo atsako.

Pirmieji vokiečių reidai padarė nedaug žalos, bet 1916 metais jų atakos tapo agresyvesnės. Britai atsakė technologijomis ir organizacija, jie išvystė priešlėktuvinius ginklus, geresnius naktinių naikintuvų ginklus ir išankstinio perspėjimo sistemas, kurios padėjo sumažinti jų nuostolius. Danguje virš Anglijos netrukus užvirė mūšiai tarp vokiečių orlaivių ir britų naikintuvų. Tai buvo pirmoji pasaulyje strateginė bombardavimo kampanija.

Nors vokiečių orlaiviai turėjo svarbių pranašumų, jie negalėjo amžinai atsilaikyti prieš britų turimus ginklus ir jų lėktuvus. Padegamosios kulkos buvo labai efektyvios ir vokiečiai galų gale atsisakė savo dirižablių. Tačiau šios atakos sužadino naują pažeidžiamumo jausmą Jungtinėje Karalystėje. Galiausiai priešas galėjo prasiveržti iki Londono, dominavimas jūroje britams daugiau nebeteikė saugios gynybos. 1917 metais vokiečiai pradėjo į Londoną siųsti sunkiuosius bombonešius - lėktuvus, kurie galėjo pranokti britų naikintuvus. Po 24 metų britų Karališkosios oro pajėgos ir vokiečių „Luftwaffe“ pakartojo šį scenarijų, bet pasekmės tada jau buvo liūdnesnės.

Apibendrinant - vokiečiai tikėjosi, kad dirižabliai išgąsdins britų visuomenę, rusai, italai ir rumunai tikėjosi, kad netvirti austrai žlugs. Tačiau galiausiai Centrinių valstybių sąjunga sugebėjo pasiekti realių karinių pergalių Balkanuose, tuo pat metu pakenkdami ir rusams. Šie pasisekimai leido jiems tęsti konfliktą dar dvejus metus, šitaip stumiant britus, prancūzus ir italus prie ribos. Bet svarbiausia yra tai, kad šie mūšiai išpranašavo taktikas (strateginis bombardavimas ir žaibiškas „blitzkrieg“ karas), kurias visos pusės naudojo Antrajame pasauliniame kare.