Geriausias pavyzdys yra Rusijos 885 projekto „Yasen“ klasės branduolinis povandeninis laivas – „Severodvinsk“, kuris buvo pradėtas kurti dar 1993 metais, tačiau į vandenį buvo nuleistas tik 2014 metais. Sparnuotomis raketomis ginkluotų branduolinių povandeninių laivų statybos ne kartą buvo atidedamos dėl posovietinės Rusijos finansinių problemų. Per prabėgusius metus daugelis šio laivo komponentų spėjo pasenti, todėl vėliau pradėti kurti 885 projekto laivų modeliai, pradedant laivu „Kazan“, smarkiai tobulinami. Nepaisant to, laivas „Severodvinsk“ pelnytai laikomas galingiausiu Rusijos karinio povandeninio laivyno laivu, rašo internetinis leidinys „National Interest“.

„Mums teks susidurti su potencialiai stipriu priešu. Užtenka tik pažiūrėti į „Severodvinsk“ – rusišką branduolinio povandeninio laivo versiją, ginkluotą sparnuotomis raketomis. Esu taip sužavėtas šio laivo, kad netgi užsisakiau sau jo mažą modeliuką, kurį pasistačiau ant stalo“, - JAV karinio povandeninio laivyno lygos simpoziume sakė amerikiečių kontradmirolas Dave‘as Johnsonas.

„Severodvinsk“ laive naudojama daugelis automatizavimo technologijų, į kurias Sovietų Sąjunga investavo praėjusio amžiaus pabaigoje pradedant nuo „705 Lira“ laivų, geriau žinomų NATO kodiniu pavadinimu „Alfa“. „Alfa“ klasės povandeniniai laivai, turėję titano korpusą ir skystu metalu aušinamus reaktorius, buvo greičiausi ir giliausiai neriantys povandeniniai laivai. Sveriantis 13,800 tonų, 119 metrų ilgio povandeninis laivas „Severodvinsk“ yra smarkiai automatizuotas, jo įgulą sudaro vos 32 pareigūnai ir 58 jūrininkai.

Povandeninis laivas „Severodvinsk“. Vida Press nuotr.

Remiantis JAV karinio jūrų laivyno instituto duomenimis, „Severodvinsk“ gali išvystyti maksimalų greitį nuo 35 iki 40 mazgų (nuo 64 km/val. iki 74 km/val.), be to, šis laivas yra žymiai tylesnis, palyginti su kitais rusiškais povandeniniais laivais. Jis gali judėti tyliai išvystydamas iki 20 mazgų (37 km/val.) greitį. Kaip ir visų naujų branduolinių povandeninių laivų, šio laivo reaktorius buvo kurtas taip, kad prailgintų laivo eksploatacijos laiką.

Pasak JAV karinio jūrų laivyno žvalgybos biuro, nors šis Rusijos povandeninis laivas yra tylesnis nei patobulinti „Los Angeles“ klasės laivai, jis nėra toks tylus kaip amerikietiški „Seawolf“ ar „Virginia“ klasių povandeniniai laivai. Tačiau, remiantis JAV karinio jūrų laivyno šaltinių informacija, pagal šį parametrą rusai visada nuo JAV atsilikdavo tik labai nežymiai.

Skirtingai nei daugelis sovietinių povandeninių laivų, „Yasen“ klasės laivai neturi dvigubo korpuso. Jie turi hibridinę konstrukciją, kurios lengvesnė struktūra padeda sumažinti korpusui tenkantį slėgį. Dar viena rusiškojo laivo išskirtinė savybė yra tai, kad jis turi hidroakustinę sistemą „Irtysh – Amfora“. „Severodvinsk“ laive, kaip ir JAV povandeniniuose laivuose, torpedų vamzdžiai yra įmontuoti vidurinėje laivo dalyje. Šis laivas turi 8 torpedų vamzdžius, iš kurių 4 yra 650 mm, o likę – 533 mm. Remiantis skaičiavimais, „Yasen“ klasės laivai gali gabenti maždaug iki 30 torpedų.

Tačiau rusai gerai žino, kad laikas nestovi vietoje, todėl kitas 885 projekto laivas, kuriam priskirta raidė „M“ ir kuris pavadintas Rusijos miesto Kazanės vardu, turėtų būti aprūpintas pagerintais sensoriais ir ginklų sistemomis. Greičiausiai, šis laivas bus tylesnis už „Soverodvinsk“ laivą. Tikimąsi, kad „Kazan“ bus pastatytas kitais metais.

Nors 885M projekto laivas bus įspūdingas ir labai galingas, jis vis tiek neprilygs naujausiems Amerikos laivams pagal akustinį ar jutiklių veikimą. „Severodvinsk“ ir jo „broliai“ yra panašesni į JAV karinio jūrų laivyno „Seawolf“ klasės povandeninius laivus, kurie, pasak JAV karinio jūrų laivyno šaltinių, buvo specialiai kuriami kovai su vėlyvosios sovietų laivų kartos laivais, tokiais, kaip „Akula“, „Shchuka–B“ ar „Sierra“.

„Yasen“ klasės laivai yra greiti, gerai ginkluoti ir gali giliai panerti. Idealiu atveju JAV turėtų turėti daugiau „Seawolf“ klasės laivų, kad atremtų šiuos rusiškus monstrus. Todėl kol „Virginia“ klasės povandeniniai laivai neturi gilaus panėrimo galimybės ir neišvysto didelio greičio atvirajame vandenyne, kokį gali išvystyti „Seawolf“ klasės laivai, Amerikai būtų visiškai adekvatu imtis panašaus projekto, kokio ėmėsi Rusija.