IKRA MADA – tai tarptautinis Baltijos šalių mados festivalis, kuris šiemet organizuojamas jau penktąjį kartą. Viena pagrindinių festivalio misijų – nešti mados ir stilingo gyvenimo būdo vėliavą bei didinti kūrybinių industrijų prieinamumą Vakarų Lietuvoje. Klaipėdoje startavusi „IKRA MADA“ nuo 2015 vysto regionui skirtą projektą: „IKRA MADA – Tavo mieste“, o pirmąja 2016 metų stotele tapo šių metų Lietuvos kultūros sostinė – Telšiai.

Parodos rengėjai ir festivalio organizatoriai – Klaipėdos regiono kūrybinių industrijų asociacijos (IKRA) iniciatyvinė grupė – atidarymo metu teigė, kad mada domimasi ne tik didžiuosiuose šalies miestuose. „IKRA MADA“ sumanytoja Jurga Sutkutė džiaugėsi parodos lankytojų susidomėjimu: „Džiugu, kad šiandien matau tiek daug veidų, kurie domisi mada. Tai reiškia, kad mūsų veikla regionuose tikrai yra reikalinga. Tikimės, jog kitąmet jau galėsime atvežti tarptautinį mados renginį“. Į Telšius atkeliavusi mados paroda sudarys sąlygas kiekvienam norinčiam iš arčiau susipažinti su lietuviais mados kūrėjais: ne tik įvertinti jų kūrybą bet ir susipažinti su menine mados puse, įvertinti mados fotografijas bei žymių mados namų trumpametražius filmus.

Kasmet tobulėjanti mados šventė išaugino ir švietėjišką iniciatyvą. Už į edukaciją sutelktą „IKRA MADA“ komandos dėmesį atsakinga festivalio kūrybos vadovė, kuratorė Asta Labžentytė.

„Mada nėra drabužiai, mada – tai gyvenimo būdas, nuo kurio priklauso net ir tai, ką mes valgome, kokios muzikos klausome, kokią literatūrą, kiną ar spektaklius renkamės. Visa tai, kas supa mus, tam tikra prasme yra paliesta mados kaip kaitos ir modernumo fenomeno, todėl visi esame mados lauke. Parodos atidarymo metu nepastebėjau nė vieno nuogo, tad visi esame mados vartotojai“, – kalbėjo A. Labženytė.

Parodos kuratorės linkėjo tiek aprangos, tiek savo aplinkos daiktus rinktis atsakingai, nepamirštant kiekvieno objekto santykio su jais pačiais.
Atidarymo dieną galerijoje taip pat buvo surengta paskaita, kurios metu A. Labžentytė kėlė diskusiją apie madą, stilių bei identitetą, analizavo šiuolaikinių mados namų trumpametražius filmus.

Parodoje eksponuojamas ne vienas lietuviškas mados ir dizaino ženklas – Aistis Mickevičius (FUMparFUM), Modestas Navickas, Beleberda, BIS A BIS, Mellow, Thom Bara, Naked Bruce, Bambero, 2ru2ra, Things Happen bei kiti. Ypatingu parodos akcentu tapo garsinės-vizualinės instaliacijos, sukurtos padedant garso ekspertams „Garso Harmonija“ – šalia menininkų (Audrius Gražys, Kunigunda Dineikaitė, Linas Jankus, Alfonsas Lekavičius, Ugnius Ratnikas, Egidijus Gadliauskas) tapybos darbų specialiai atrinkti muzikiniai kūriniai sukūrė harmoningą atmosferą.

Paroda VDA Telšių galerijoje veiks iki liepos 8 dienos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją