„Maudymosi kostiumas nėra toks senas išradimas, kaip daugeliui gali pasirodyti, jo istorija prasidėjo vos prieš šimtmetį. Akivaizdu, kad anuomet įdegis nebuvo toks svarbus, o šiais laikais gerokai sutaupoma audinio jam pasiūti“, – juokėsi dizainerė V. Lastovkaitė, kurios retrospektyva pademonstruota „Švyturio MemelBrau“ šventės metu.

Svečiai buvo supažindinti su trumpa paplūdimio kostiumų istorija: XIX a. amžiaus pabaigoje išpopuliarėję kostiumai siūti iš margo kartūno, puošti raukiniais. Prie jų buvo dėvimos juodos kojinės. Vyriški maudymosi kostiumai kurti iš medvilninio dryžuoto trikotažo.

Ypatingas paplūdimio mados „persilaužimas“ įvyko tarp 20-ųjų ir 30-ųjų, mados tendencijos ėmė remtis geometrinėmis formomis. Populiarus buvo moters-berniuko įvaizdis.

Artėjant 40-iesiems siluetas tapo minkštesnis – siauras liemuo padalijo siluetą į du trikampius (moters maudymosi kostiumas atrodė lyg vertikaliai pastatytas kaspinas).

Pokario metais išpopuliarėjo iš Amerikos atpūsti mados vėjai: moterų madoje įsivyravo kelnės, tam laikmečiui būdingas jūreiviškas stilius.

Praėjusio amžiaus 50-ieji buvo naujų dirbtinių audinių, kurie išstūmė natūralius, laikmetis. Taip pat populiarėjo kino, muzikos herojų įtaka, formavosi jaunimo mada, kuri 60-aisiais su prasidėjusiu hipių judėjimu ypač sustiprėjo.

Apie 70-uosius padidėjo dėmesys seksualumui. Maudymosi kostiumai susitraukė, tapo vis labiau atviresni. 70-aisiais pastebimas ryškus Rytų pasaulio pasirodymas madoje, atsirado naujų spalvų ir rašto derinių.
XXI-ajame amžiuje dizaineriai įkvėpimo semiasi iš praeities, tad naujose kolekcijose nauji deriniai atsiranda maišant kelių praėjusių dešimtmečių stilius.

Paplūdimio mados - nuo XX a. pradžios iki šių dienų
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją