Įdomu, kad A. McQueeno proveržis vyriškoje madoje įvyko palyginti neseniai. Dar prieš metus vyrams skirtos jo kolekcijos nežadėjo jokių ypatingų atradimų – dizaineris atsargiai eksperimentavo su kirpimais ir su medžiagomis, bet neskubėjo demonstruoti konkrečių rezultatų.

Mados pasaulis prakalbo apie vyrišką Alexander McQueen liniją tik po 2009–2010 metų rudens–žiemos kolekcijos pristatymo. Vieni žavėjosi neįtikėtinu kolekcijos išbaigtumu ir nepriekaištinga karalienės Viktorijos laikų Londono atmosfera, kiti nerimavo dėl perdėto dizainerio polinkio į teatrališkumą, lyg ir nelabai tinkamą vyriškoje madoje.

Vis dėlto niekas negalėjo prieštarauti: šis kūrėjas dar vieną kartą įrodė esąs genijus. Nors visiems mados gerbėjams buvo be galo smalsu pamatyti jo eksperimentų tęsinį, šis noras jau nebeišsipildys. Belieka analizuoti paskutinius McQueeno kūrinius, o juose, beje, išties verta ieškoti ne tik naujų minčių, bet ir užslėptų minų.

Nauja Alexander McQueen pavasario–vasaros kolekcija yra labai amerikietiška. Dizaineris neliko abejingas dabartinėje vyriškoje madoje išpopuliarėjusiai gatvės mados temai – beveik kiekvienas kolekcijos drabužis atskleidžia stiprią street style įtaką. Tačiau būtų pernelyg naivu tikėtis, kad po ryškaus estetinio proveržio rudens–žiemos kolekcijoje McQueenas apsiribos vien tik mums visiems puikiai pažįstamomis gatvės mados variacijomis. Taigi naująją kolekciją dizaineris nusprendė paversti nedidele XX amžiaus Jungtinių Valstijų vyriškos mados antologija.

Sunku pasakyti, iš kur McQueenas sėmėsi įkvėpimo – iš klasikinių Holivudo filmų ar senovinių XX amžiaus pradžios nuotraukų, tačiau akivaizdu, kad jam puikiai pavyko istorinius motyvus suderinti su šiuolaikinės mados keliamais reikalavimais.

Kolekcijoje pristatyti įvaizdžiai svyruoja nuo demonstratyvios „Krikštatėvio“ prabangos ir „Prancūzų ryšininko“ griežtumo iki šiuolaikiškos psichodelikos su žiupsneliu archajiškumo. Ko gero, tik McQueenas galėjo vienoje kolekcijoje sujungti kostiumą su dvieiliu švarku, iki kulkšnių atraitotas ir dirbtinai sendintas kelnes, marškinius siauromis stačiomis apykaklėmis ir klasikines vyriškas skrybėles.

Rezultatas išties pribloškia – vietoje šeštojo dešimtmečio gangsterio matome eksperimentus dievinantį šiuolaikinį dendį, puikiai sugebantį vintage drabužius suderinti su naujausių kolekcijų pasiūlymais.

Paradoksalu, bet ypatingu originalumu pasigirti galinti McQueeno kolekcija jokiu būdu neiškrenta iš bendro naujojo pavasario–vasaros sezono konteksto. Vienokie ar kitokie retro motyvai pasirodė daugelyje naujų kolekcijų. Viena pagrindinių šiuolaikinės vyriškos mados keistenybių – puikus nostalgijos ir gatvės eklektikos suderinamumas. Nors toli gražu ne visi dizaineriai yra pasirengę atsisakyti jau nusistovėjusio kūrybinio braižo... Pavyzdžiui, vargu ar mums kada nors pavyks aptikti retro elementų nors vienoje Dior Homme kolekcijoje.

O kas gi nutiko vienam šiuolaikiškiausių dizainerių Stefano Pilati? Garsiojo Yves Saint Laurent androginiškumo kūrėjas niekada nebuvo užkluptas simpatizuojantis klasikai ar retro motyvams. Žinoma, naujos Yves Saint Laurent vyriškos kolekcijos neįmanoma lyginti su atvirų retro citatų persunktais McQueeno kūriniais, tačiau rūsti ir be galo šiuolaikiška Pilati stilistika šįkart vis dėlto išgyveno keletą subtilių pokyčių. Dizaineris itin sumaniai žaidžia aktualiais retro motyvais, šalia beveik avangardinių daugiasluoksnių ansamblių pristato priekyje susegamus plono trikotažo megztinius ir dvieilius švarkus.

Bendra Yves Saint Laurent vyriškos linijos estetika išliko nepakitusi, bet įdomu stebėti, kaip Pilati vis dažniau imasi eksperimentų, nuo kurių susilaiko moteriškoje šių mados namų linijoje. Nauja Yves Saint Laurent kolekcija dar kartą patvirtina naujojo sezono paradoksą: klasika ir avangardas gali puikiai sugyventi vienoje spintoje.

Sunkiai įmanoma lyginti visiškai skirtingos stilistikos Alexander McQueen ir Lanvin kolekcijas, bet neįmanoma nepripažinti, kad Lanvin mados namų vyriškos linijos dizaineris Lucas Ossendrijveris sukūrė dar vieną be galo patrauklią retro motyvų variaciją. Lanvin vyriškos kolekcijos jau keletą sezonų laikosi įdomiausių vyriškos mados atradimų sąrašo viršūnėje, yra nuolat giriamos kritikų, nors pernelyg dažnai lieka nepastebėtos net aktyviai mada besidominčių vartotojų.

Tiesa ir tai, kad vyriška Lanvin linija yra skirta visų pirma Paryžiaus stileivoms – jos siunčiamus kultūrinius ir estetinius signalus būtų išties nelengva pritaikyti kitose šalyse. Bet atskiri naujos Lanvin pavasario–vasaros kolekcijos elementai gali be jokių ypatingų pastangų papildyti daugelio mados gerbėjų spintų turinį.

Be dvieilio švarko ir vėl neišsiversite – tai bene vienas karščiausių naujojo sezono mados perliukų. Prie švarko vertėtų derinti languotus marškinius, siaurą kaklaryšį, iki kulkšnių atraitotas kelnes – naujojo sezono Lanvin įvaizdis bus paruoštas vartoti. Žinoma, jei nesusigundysite radikalesniais šios kolekcijos atradimais – plačiomis minkštomis kelnėmis ar ryškiaspalviais kostiumais.

Kaip pritaikyti retro dendžio stilių kasdieniame gyvenime?

Tik nesugalvokite penktojo ar šeštojo dešimtmečio variacijų kartoti „pažodžiui“, nes aplinkiniai gali pamanyti, kad iš tolimiausių spintos užkaborių išsitraukėte išeiginį senelio kostiumą. Beveik visose naujojo sezono kolekcijose pademonstruotas dvieilis švarkas puikiai tiks ne tik prie klasikinių kelnių, bet ir prie džinsų, o drąsesni mados gerbėjai neabejotinai panorės prie jo priderinti languotus ar dryžuotus marškinius su ryškiu kaklaryšiu ar net trikotažinius marškinėlius su provokuojančiu užrašu.

Dar vienas patarimas – pamirškite siauras kelnes. Taip, vienas kitas jų variantas dėl neaiškių priežasčių užsilaikė keliose naujojo sezono kolekcijose, vis dėlto prie naujų retro variacijų jums teks derinti visiškai kitokius modelius. Rinkitės plačias ar bent jau tiesaus kirpimo kelnes. Beje, pats madingiausias sezono modelis – neįtikėtinai plačios, bet apačioje smarkiai siaurėjančios tamsių spalvų kelnės, prie kurių galima priderinti absoliučiai viską – nuo jau minėto dvieilio švarko iki paprastų baltų marškinėlių.

Kitas minėtinas madingas retro elementas yra priekyje susegamas trikotažinis megztinis. Jei norite išvengti pernelyg akivaizdžių retro aliuzijų, rinkitės kiek ilgesnį modelį – panašių variacijų galite rasti jau minėtose Alexander McQueen bei Yves Saint Laurent kolekcijose. Bet jei manote, kad įtikinamo retro įvaizdžio jums sukurti vis dėlto nepavyks, apsiribokite aksesuarais.

Klasikinė vyriška skrybėlė, kuria Alexanderis McQueenas papildė didelę dalį savo kolekcijos ansamblių, jau seniai išpopuliarėjo tarp Londono ir Paryžiaus stileivų. Ar išdrįstumėte priderinti ją prie džinsų ir ryškiaspalvių marškinėlių? Taip, stilingiausią sezono įvaizdį susikurti išties nesudėtinga – tam prireiks tik trupučio kūrybiškumo.

Birželį lietuviškame "L'Officiel" skaitykite:

Žvilgsnis į ateitį: mada po 100 dienų. Rudens–žiemos tendencijų akcentai

Šiltojo sezono tendencijos

Ko nori vyrai? Kokios moterys mielos vyrų akims?

Gucci legendą tęsia įpėdinė Aleksandra. Pokalbis su legendinių mados namų įkūrėjo vaikaite

Šviesios mintys apie rytdieną. Geriausias Lietuvos interjeras 2009 metais

Kartu su žurnalu gausite aksesuarų priedą su 100 Lt dovana vasaros pirkiniams.