Raudonas lūpdažis ir aukštakulniai – tikri moteriškumo simboliai. Pakanka prisiminti Marilyn Monroe. Beje, šie simboliai apibrėžia būtent moteriškumą, ne nekaltumą, mergaitiškumą ar romantiką.

Raudonu lūpdažiu pasidažiusi moteris demonstruoja atvirą moterišką jėgą, o avėdama aukštakulnius ji pakyla aukščiau, eina tiesiau. Be to, moters su aukštakulniais negali paskubinti, priversti eiti ten, kur jai nepatogu žengti. Ką iš tiesų simbolizuoja raudonos lūpos ir aukštakulniai, kad ne kiekviena išdrįsta naudotis jų teikiama galia?

Drąsos spalva

• Raudoną lūpdažį išpopuliarino Holivudas. Nors dabar taip dažytis lūpas nebe nuodėmė ar karališka privilegija, tačiau tai daryti reikia išdrįsti. Kita vertus, teigiama, kad būtent ryški lūpų spalva moteriai suteikia trūkstamo pasitikėjimo. Štai jums dar viena kiaušinio ir vištos dilema.

• Raudona lūpų spalva vėl labai madinga. Stiliaus ekspertai tai sieja su pasauline krize – manoma, kad ji atsirado dėl klaidų, kurias padarė vyrai, todėl pusiausvyrą atstatyti turėtų moterys. Raudonas lūpdažis kaip moteriškumo simbolis atkeliauja ant podiumo.

• Beje, raudonas lūpdažis – tai makiažo priemonė, skirta ne trūkumams paslėpti, o privalumams pabrėžti. Jis išryškina burną, taigi priverčia atkreipti dėmesį į tariamus žodžius, suteikia jiems svarumo, didina atsakomybę.

Raudona per istoriją

• Nuo senų laikų raudona spalva buvo laikoma nemirtingumo simboliu. Šumerai išrado raudonus dažus, o senovės Egipto moteris laidodavo su pilnais indais raudonų lūpų dažų.

• Inkvizicijos laikais buvo manoma, kad raudonai dažytos lūpos – nusidėjėlių papuošalas. Na, o po keleto šimtmečių Didžiosios Britanijos parlamentas išleido įstatymą, draudžiantį dažytis lūpas, nes tai buvo laikoma raganyste.

• Raudonos lūpos – išskirtinis Japonijos geišų papuošalas. Akivaizdu, kad ši spalva simbolizuoja seksualumą.

• Marija Antuanetė ir Elžbieta I, noriai dažydamos lūpas ryškiai raudona spalva, suteikė jai karališkumo. Raudonai dažydamasi lūpas moteris gali jaustis ne nuodėmingąja, o karaliene.

Aukšti kulniukai, aukštas lygis

• Aukšti kulnai suteikia ūgio, o šis siejamas su galia. Dažnai moteriai aukštakulniai suteikia galimybę žvelgti tiesiai vyrui į akis.

• Tiesiogiai aukštakulniai simbolizuoja seksualumą: jais avinčios moters kojos atrodo ilgesnės ir lieknesnės, užpakalis atsikiša, o nugara išsiriečia. Tai – akimirksniu atpažįstamas moteriškumas.

• Moteris, avinti aukštakulnius, pripažįsta savo seksualumą ir tarsi sako: „Štai aš. Esu verta būti pastebėta.“

• Avėdama aukštakulniais moteris yra pažeidžiama. Ji negali bėgti, o žingsniai sutrumpėja. Nors ankstyvosios feministės aukštakulnius laikė modernia pėdų luošinimo forma, šiuolaikinė moteris linkusi paversti šią grakščią negalią savo jėga: „Aš eisiu tik ten, kur norėsiu pati!“

Slapti pranešimai

Aukštakulniai ir lūpdažis – tai socialinės kaukės, kurią dėvime kasdien, elementai. „Pagal rūbą pasitinka, pagal protą – palydi“ – sena, tačiau nesenstanti išmintis. Psichologai nustatė, kad net ir tada, kai niekas nemato, kuo vilkime, drabužiai veikia nuotaiką. Todėl kiekvienam verta atkreipti dėmesį, kokią žinutę perduoda apranga:

Netvarkinga apranga (dėmėti, susiglamžę, nederantys drabužiai) tarsi sako, kad žmogui niekas nerūpi – nei jo darbas, nei ateitis, nei santykiai.

„Firminiai“ drabužiai (kiekvienas – su aiškiai matoma etikete arba lengvai nuspėjama aukšta jo kaina) tarsi sako, kad jų savininkas pasiturintis ir sėkmingai dirbantis, tačiau šiek tiek nesaugus žmogus. Juk jam reikia puikuotis savo padėtimi!

Atviri drabužiai (ypač trumpi sijonai, gilios iškirptės) taip pat rodo nesaugumą. Tokią aprangą retkarčiais dėvėti klube gal ir nieko tokio, tačiau nuolatos taip atrodantis žmogus savo kūnu reikalauja dėmesio.

Dalykinės ir kasdienės aprangos derinį (pavyzdžiui, kostiuminės kelnės ir sportiniai batai, džinsai ir švarkas) dažniausiai renkasi savimi pasitikintys geranoriški asmenys.

Išsiskiriančios detalės kasdienėje aprangoje suteikia jai individualumo. Žmogus, pasirenkantis neįprastos spalvos batus, kaklaraištį ar kitą aksesuarą, tarsi skelbia, kad nori išsiskirti iš minios.

Uniforminis stilius būdingas žmonėms, kurie perka po kelis tokios pačios spalvos ir modelio drabužius. Jų perduodama žinutė: „Aš nevertas būti pastebėtas.“

Sportinio stiliaus mėgėjų apranga turėtų rodyti, kad jie rūpinasi savo kūnu. Tačiau neretai tokia apranga palaikoma netvarkinga. O tą žinutę jau prisimenate, tiesa?

Naujajame žurnalo „Aš ir psichologija“ numeryje skaitykite:

Interviu su legendine aktore ir režisiere Galina Dauguvietyte.
Studijos užsienyje – puikus karjeros startas.
Tėvų bendravimo klaidos.
Kaip išgyventi dukros paauglystę
Meilės reikalai sovietiniais metais ir dabar
Meilė auga pamažu
10 būdų kaip išvesti iš kantrybės savo mylimąjį
Kalėjimai: saldus visuomenės kerštas nusikaltėliams
Kiekviena moteris – deivė
Laimingos moterys – tai milžiniška jėga
Kelias į sėkmę – tikėti savimi
Kada meluoja psichologai...
Ačiū, kad rūkote!
Aš ir mano katė
Stiliaus svarstyklės