Tegyvuoja stilius!

Šiandieninė mada itin liberali. Neišskirdama nė vieno ji jungia įvairius stilius, istorines epochas. Ant mados podiumo darniai žengia konservatyvioji klasika, romantika, gatvės, griežtas uniforminis ir sportinis stiliai, mada yra ir eklektiška, ir futuristinė, ir minimalistinė, joje galima įžvelgti architektūros apraiškų ir istorinio kostiumo niuansų...

Mada tokia pat įvairiapusė kaip ir žmonių santykiai ir priklauso nuo konkrečios asmenybės saviraiškos, savimeilės ir netgi nuo savigarbos suvokimo. Moterys jau žino: norint atrasti savitą stilių neverta kopijuoti ant podiumų diktuojamų aktualių tendencijų. Tad metas ir vyrams kūrybiškai pažvelgti į savo garderobą, atsakingai įvertinti kūno duomenis ir suformuoti savitą stilių, savo „vizitinę kortelę“.

Tiesa, jei su laisvalaikio apranga galima eksperimentuoti forma, spalvomis bei raštais, drastiškai derinti visa, kas atrodo nesuderinama, mėgautis išskirtiniu dėmesiu, tai kasdieniam dalykiniam stiliui galioja tam tikros taisyklės ir reikalavimai. Atrodo, čia vietos kūrybai ir saviraiškai nėra.

„Klystate! – prieštarauja dizainerė Kristina Kruopienytė. – Kiekvienas, bent kiek fantazijos turintis ir save gerbiantis vyras kasdien gali ateiti į darbą apsirengęs vis kitaip.“

Vyriškų spalvų paletė

Šis pavasario–vasaros sezonas vyrišką garderobą nuspalvina įvairiais pilkos spalvos atspalviais nuo šviesios pilkos, šaltos grafito iki sodrios juodos. Balta spalva nebus dominuojanti, o pilką paletę paryškins baklažano, alyvuogės, vidurnakčio mėlyna spalvos, taip pat švytinčios, ryškios detalės: drabužio pamušalas, kojinių raštas, užtrauktuko galiukas, kaklaraiščiai, nosinaitės „fantazijos“...

Dalykinis kostiumas alsuoja klasika, t. y. mėlyna, pilka, juoda spalvomis. Ruda pagal protokolą darbiniam stiliui nenaudojama, mat Anglijoje laikoma varguomenės spalva. Šalia kitų spalvų ji atsiranda tik kostiumo audinio rašte.

Audiniai marginti skirtingo tankio dryželiais, spurgeliais, „eglute“ ar dabar madingu langelių raštu. Įdomi audinių iš melanžinių, suverptų siūlų faktūra. Medžiagos matinės ir žvilgios, tiesa, pastarosios skirtos tik proginiams kostiumams.

Siluetas išryškina figūrą

Dizainerė pabrėžia, jog šiandien vyriškas kostiumas labiau prigludęs prie kūno, atkartoja figūros linijas – tai pagrindinė šio sezono tendencija. Jau nebemadingi švarkai su išplatinta pečių linija, jie pabrėžia liemenį ir akivaizdžiai trumpėja. Jei anksčiau pagal taisykles švarko ilgis turėjo atitikti ištiestų rankų su užlenktais pirštais ilgį, tai dabar gali siekti riešą, bet drabužis būtinai turi dengti sėdmenis – taip gaunamas „ilgų kojų“ įvaizdis.

Trumpėjant švarkams, trumpėja ir jų rankovės: anksčiau jos turėjo siekti ištiesto delno pradžią ir marškinių rankovės iš po jų kyšojo 1 cm, dabar gali išlįsti 3–5 cm.

Renkantis švarko užsegimą, apykaklę ir net nugaroje esančių skeltukų skaičių būtina įvertinti savo figūros ypatumus – žinia, kas tinka atletiškam, netiks stambiam ir juo labiau smulkaus sudėjimo vyrui, kas dera aukštam, keistai atrodys mažaūgiui. Pasirinkti tinkamą švarką nesunku, nes nėra apibrėžta nei apykaklės forma, nei užsegimas. Populiarūs tiek vieneiliai, tiek dvieiliai švarkai, tiesa, jie jau ne tokie uždari, kaip prieš kelerius metus.

Dėmesio: etiketas reikalauja, kad apatinė saga visada būtų atsegta, o kišenės tuščios – išsipūtusios nuo jose saugomų „turtų“ atrodys ne tik negražiai, bet ir pakeis grakščias švarko linijas, jo „kritimą“.

„Šiandien svarbi ne tik švarko išorė, bet ir vidus, – rodydama mados namuose siūtų kostiumų vidinę pusę sako „M ir M“ pašnekovė. – Niūrų pamušalą keičia ryškių, kontrastingų spalvų ar net marginti audiniai. Švarko vidus toks pat tobulas kaip ir išorė. Madinga vidines kišenaites puošti savo inicialais.“

Kad kostiumas ilgiau tarnautų, Kristina Kruopienytė pataria jį pirkti su pora kelnių, kurios susidėvi greičiau nei pats švarkas. Kelnių siluetas išlieka tiesus ar į apačią nedaug siaurėjantis. Jei švarkas trumpas ir su viena saga, prie jo derės plačios kelnės su klostelėmis. Ekstravagantiška asmenybė gali rinktis siauras kelnes.

Kelnių siluetas lemia ir jų ilgį. Pavyzdžiui, siauros „cigaretės“ formos turi būti trumpos ir 2–3 cm nesiekti bato pakulnės, o klasikinių kelnių apačia turi sutapti su bato pakulne. Dizainerė sako, kad nuspręsti, ar kelnės yra reikiamo ilgio, galima pagal priekyje ant bato krentančią Z formos raukšlę: jei ji viena ir nedidelė, kelnių ilgis geras, jei ji labai gili ar sukritusios net dvi raukšlės, kelnes reikia trumpinti. „Švarko ir kelnių ilgis varijuoja 1 cm skirtumu“, – teigia vyriškos mados žinovė.

Santūrumą pagyvina marškiniai

Nuspalvinti dalykinį kostiumą ir kasdien atrodyti kitaip padeda marškiniai. Jų spalvos ir raštai paklūsta vyriškai fantazijai, tiesa, dalykiniam stiliui privalu rinktis ne itin ryškių spalvų ir ne kontrastingai margintus marškinius. Geriausiai derės smulkus vertikalių ar įstrižų dryželių, įvairių langelių, taškelių ir kitas smulkus geometrinis raštas.

Ryškios tendencijos konkrečiai apykaklės formai šiuo metu nėra – lygiavertės konkurentės yra mažesnės ir didesnės apykaklės, su trumpais ir ilgesniais stačiai nupjautais bei suapvalintais galais ir stovės ar aukštos apykaklės su 2–3 sagomis. Tiesa, dvi pastarosios nelabai dera prie klasikinio dalykinio kostiumo, labiau tinka laisvalaikiui ar išsiskirti mėgstantiems vyrams. Dar viena svarbi detalė: nugaroje iš po švarko apykaklės turi išlįsti pusė marškinių apykaklės!

Paskutinė tendencija: vėl sugrįžta į madą sąsagos ir marškiniai su paslėptu užsegimu.

Kaklaraištis – saviraiškos būdas

Stilius ar kitaip – dėvėjimo kultūra atsiskleidžia ir pasirenkant pagrindinį vyriško kostiumo aksesuarą kaklaraištį. Jam, kaip ir marškiniams, tenka svarbiausias vaidmuo formuojant įvaizdį. Kristina Kruopienytė nebijo pasikartoti: „Ir čia nėra jokių taisyklių: lemianti ašis – kostiumo spalva. Lengviausia bus priderinti ir niekada nesuklysti pasirinkus švarko spalvos tik skirtingų tonų kaklaraiščius.

Jei vyriškis su polėkiu, ant šio aksesuaro gali atsirasti ryškios spalvos motyvų. Kaklaraiščio plotis priklauso nuo žmogaus sudėjimo: stambus vyras juokingai atrodys pasirišęs po kaklu siaurą juostelę, tad jam būtina pasirinkti platesnį kaklaraištį ir surišti jį stambesniu mazgu. Beje, kaklaraiščio galas visada turi dengti diržo sagtį!“

Taisyklingai susirišti kaklaraištį daugeliui šiuolaikinių vyrų – tikras menas. Ir nenuostabu, mat jo mazgų yra arti 85, tačiau lengviausiai surišami ir todėl vieni populiariausių iki šiol laikomi paprastasis (four in hand), vienašonis Vindzoro ir Vindzoro mazgas.

Kaklaraiščio mazgas taip pat derinamas prie vyro figūros ir marškinių apykaklės. Pateikiame kelis labiausiai paplitusius mazgų rišimo būdus (žr. pav.) ir rekomenduojame nusiimant kaklaraištį dailiai surišto mazgo neišardyti – pakaks praplėsti užveržtą kilpą.

Dizainerė pabrėžia, kad kaklaraištį gali pakeisti peteliškė, juostelė, „kaubojiškas“ susegimas ar kaklaskarė, tačiau būtina įvertinti, ar toks pasipuošimas derės konkrečiu atveju.

Aksesuarai

Kažin, ar batus galima vadinti aksesuaru, tačiau būtent jie yra svarbiausias viso stilingo vyro įvaizdžio akcentas. Daugelis klysta, skirdami apavui mažiausiai dėmesio ir pinigų, nors kaip tik jis gali sugadinti kruopščiai kurtą įvaizdį. Kad taip nenutiktų, avalynę reikia rinktis atsakingai ir priderinti prie kelnių spalvos. Batai turi būti kruopščiai prižiūrėti ir visada švarūs.

Kojinės turi atitikti batų spalvą. Ryškios, kontrastingos, išlendančios iš po kelnių – prastas skonis, nederantis formuojant darbinį garderobą. Jos turi būti ilgesnės, kad užmetus koją ant kojos nesimatytų nuogo kūno. Jei taip nutiks, žinokite: svarbios derybos ar daug žadantis pasimatymas su dailia moterimi gali baigtis nesėkmingai.

Prie batų spalvos dažniausiai derinamas ir diržas. Kaip sakė mūsų pašnekovė, pastaruoju metu jį madinga keisti petnešomis – jos patogesnės apkūniems vyrams, taip pat yra savotiškai stilingas aksesuaras.

Paskutinė labai svarbi šio sezono tendencija – švarko kišenėlėje esanti nosinaitė „fantazija“. Ji gali būti tokio pat audinio kaip kaklaraištis, vienos iš jo ar prie jo derančių spalvų. Į švarko kišenaitę dažniausiai ji įkišama dailiai sulankstyta, kad matytųsi tik kampelis ar siaura, lygiagreti kišenės kraštui linija. Tačiau „fantaziją“ galima įkišti ir labai originaliai, pavyzdžiui, suėmus centre dviem pirštais, reikia ją sukrėsti ir tokią „drapiruotę“ įkišti giliau į kišenaitę, kad matytųsi tik jos kampai, arba palikti ilgesnius kampus ir juos sukaišyti į kišenę tarsi raukinius.

Darbinio garderobo pagrindas

Pasak mūsų pašnekovės, vyras savo drabužinėje turi turėti 4–5 kostiumus bei eilutę ypatingam atvejui: iškilmingam susirinkimui darbe, šventei, išeiti į teatrą. Jei darbas neįpareigoja nuolat dėvėti kostiumo, galima turėti „darbinį komplektą“ iš kelnių, megztuko su V formos kaklo iškirpte ir marškinių. Kai šalta, po švarku ant marškinių apsivilkti trikotažo liemenę tokia pat iškirpte.

Jei esate firmos vadovas, įtakingas, atsakingas pareigas einantis asmuo ar aukštuomenės žmogus, neišsiversite be smokingo ir frako, mat daugelyje kvietimų įvardijamas aprangos kodas: „white tie“ ar „black tie“.

„White tie“ išeiginę aprangą sudaro frakas su atlaso apykakle bei dviguba atlaso juosta ant kelnių šoninių siūlių, balti marškiniai su sąsagomis, liemenė ir varlytė. Ši iškilminga apranga dėvima tik po 20 val.

„Black tie“ susideda iš smokingo su atlaso apykakle, kelnių su atlaso juosta ant šoninės siūlės, baltų marškinių su sąsagomis, liemens juostos ir varlytės. Dėvima po 19 val. Ir vienam, ir kitam iškilmingos aprangos variantui būtini juodi lakuoti batai, kurie, beje, jau ateina ir į kasdienę vyrišką madą.

Viršutiniai drabužiai alsuoja klasika

Pavasaris Lietuvoje užsitęsia ilgai, tad aktuali tema: vyriški paltai, puspalčiai, lietpalčiai. Jie išlaiko visas tradicinio klasikinio stiliaus ypatybes, nors ir tapo šiek tiek trumpesni. Skirtumas tik tas, kad norint atrodyti modernesniam, viršutinius drabužius derėtų rinktis su stilingomis detalėmis: originaliomis kišenėmis, antpečiais, papetėmis, papildomu užsegimu po kaklu.

Ypatingas dėmesys skiriamas audinio kokybei.

„Vilna, vilna su kašmyru, angora, tvidas, minkšta oda ar zomša... Prigludę, ilgo plauko, žvilgūs ar matiniai... Jie jau nėra tokie patys kaip anksčiau. Šios medžiagos lengvos, minkštos, purios, šiltos ir patvarios, – sako Kristina Kruopienytė ir apgailestauja, kad stilingi vyrai visai pamiršo kepures. – Anksčiau be skrybėlės miesto gatvėse galėjai matyti tik jaunimą, o šiandien skrybėlę ar kepuraitę su snapeliu išdrįsta užsidėti... tik jaunas ar turintis savą stilių vyras.“

Nemėgstantieji galvos apdangalų prie palto gali priderinti kelis skirtingų spalvų šalikus ar kokybiškos odos rankinę.