Dėl Tiffany vardo magijos patys paprasčiausi juvelyriniai dirbiniai tapo savotiškais raktais, galinčiais atrakinti duris į šiuolaikinės prabangos pasaulį.

Jei panorėsite atsiversti bet kurį aiškinamąjį žodyną ir perskaityti žodžio „prabanga“ apibūdinimą, visur rasite beveik tą patį žodžių rinkinį. Kuris, beje, gali Jus ne juokais suklaidinti. Standartinis apibrėžimas teigia, kad prabangos sąvoka taikoma daiktams bei reiškiniams, kurie žmonių kasdieniame gyvenime, švelniai tariant, nėra būtini. Jie teikia komfortą bei pasitenkinimą, tačiau gyventi be jų – įmanoma.

Štai čia ir iškyla didysis klausimas: kas nusprendė, kad Jums nėra būtinas vienas ar kitas daiktas? Pasaulyje daug šalių, kuriose net duonos riekė laikoma prabanga – ar reikėtų dėl to perrašyti apibrėžimą? „Nebūtini“ daiktai iš tikrųjų išreiškia mūsų intelektualinius, estetinius bei socialinius poreikius – jei būtų kitaip, mes būtume ganėtinai laimingi tiesiog valgydami ir miegodami.

Turbūt niekas neišdrįstų prieštarauti, kad mūsų pasaulis vis dėlto yra materialus, todėl ir visi mus supantys daiktai privalo pranešti aplinkiniams, kas mes esame. Tikrosios prabangos prekės padeda pasiekti ne fizinį, o emocinį komfortą. Tačiau kaip atskirti tą „tikrąją prabangą“ nuo akinantį žvilgesį skleidžiančių jos pakaitalų?

Tenka pripažinti, kad mes gyvename išties klaidinančiu laikotarpiu. Kai gali rinktis bet ką ir apsimesti bet kuo, sunku atskirti tai, kas tikra. Šis fenomenas – XX amžiaus prabangos transformacijų vaisius. Anksčiau viskas buvo kitaip...

Šaltinis
"Express Mada" ir DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją