Nei vienas šių patarimų nepadės, jei slopinsi meilę sau, nepasitikėsite savimi, vaikščiosi nuleidusi akis ir pamirši šypsotis. Tad pirmiausiai pradėk tiesiog nuo gero nusiteikimo, gražios laikysenos ir pakelto nuo grindų žvilgsnio.

Standartų mitas

Tik 10–15 proc. pasaulio moterų turi standartinę figūrą. Tad likusi jų dalis susiduria su sunkumais įsigydamos tinkamą drabužį. Stilistė Judita Rasband, knygos „Puikiai tinka“ autorė, yra pasakiusi: „Stilius gali būti puikus, medžiaga ir spalva – nuostabios, pasiuvimas be priekaištų, kaina tokia, kokios reikia, bet jei drabužis netinka, iš jo jokios naudos“. Tad kaip nesuklysti ir neįsigyti to netinkamojo?

Pirmiausia atsikratyk noro vadovautis etiketėmis, kuriose nurodytas drabužio dydis. Kiekvienas gamintojas turi savą matų sistemą ir dažnai vieno jų švarkelis tau geriau tinka 40, kito – 42 dydžio. Tad jei tau dažniausiai tinkamo dydžio drabužis pasirodo esąs per mažas, nekaltink savęs, kad papilnėjai. Mėginimas įsisprausti į per mažą, bandant velniai žino kam įrodyti, kad „mano dydis 40, jokiais būdais ne 42“, baigsis ne tavo naudai. Netinkamo dydžio drabužis tik atskleis trūkumus, kuriuos taip stengiesi paslėpti.

Proporcijų harmonijos svarba

Vienas svarbiausių tinkamo drabužio pasirinkimo kriterijų – taisyklingos proporcijos. Siekdama atrodyti tobulai, turi pasistengti, kad kūnas vizualiai būtų kuo panašesnis į klasikinę figūrą: pečiai ir klubai vienodo pločio, o talija aiškiai siauresnė, išryškinta. Mūsų kūnas atrodo tokio pločio, kokia yra jo plačiausia vieta. Tad pagrindinė taisyklė – stengtis niekuomet neatkreipti į ją dėmesio.

Jei tai – klubai, švarkelio ar palaidinės apačia turėtų būti arba virš klubų linijos arba žemiau jos; jei platūs pečiai, stenkis, kad su jų nuolydžiu nesutaptų drabužio kraštas arba skirtingų spalvų riba. Šiose vietose venk papuošimų, sagų, kitų akcentų ar kontrastingų detalių. Pirkdama drabužius galvok ne apie tai, kaip ir ką paslėpti, o apie tai, kaip sukurti vizualinę pusiausvyrą.

Pabrėžk savo taliją, žinoma tuo atveju, jei ji nėra plačiausia kūno dalis. Tam tiks diržas, prigludusi liemenė arba švarkelis, kirptas per juosmenį, taip pat kontrastingos spalvos. Pavyzdžiui: šviesiai ruda palaidinė su juodu raštu, rudos kelnės ir juodas 5–10 cm diržas arba atvira viršutinėje dalyje, bet uždara juosmens srityje liemenė.

Spalvų ir raštų dermė

Spalvų ir raštų naudojimo galimybės beribės. Svarbu žinoti, kad žvilgsnį visuomet pirmiausia patraukia ryškūs kontrastingi raštai, tada šviesios spalvos ir galiausiai tamsios. Šviesios spalvos ir ryškūs stambūs raštai suteikia daugiau apimties, tamsios spalvos atvirkščiai – vizualiai mažina apimtį. Tačiau jeigu nori atrodyti lieknesnė, nebūtinai turi rengtis nuo galvos iki kojų tamsiai.

Vienas iš tinkamų pasirinkimų galėtų būti: tamsus švarkelis, derantis prie siaurėjančios smulkiais niuansiniais raštais margintos šviesios suknutės žemiau kelių. Šiuo konkrečiu atveju svarbu, kad švarkelis turėtų kuo gilesnę „V“ raidės formos iškirptę, todėl rinkis užsegamą viena saga arba, jei turi didesnį pilvuką – dviem sagomis.

Jei savo spintoje turi švarkelį uždaru priekiu, neskubėk jo atsikratyti. Tiesiog venk jį dėvėti užsegtą. Užsisegus tokio tipo švarkelį siluete atsiranda daugiau horizontalių linijų, kurios vizualiai prideda apimties, bet vos jį atsegus, padėtį pakeičia atsiradusios dvi vertikalios linijos.

Šioms linijoms paryškinti rinkis kitos spalvos palaidinę ir sijonuką, kelnes ar suknelę. Šiuo atveju taip pat tiktų ir kontrastingos spalvos šalikėlis, surištas po kaklu, krentantis ne šone, o per vidurį. Jo galas turėtų būti maždaug 10 cm žemiau (bet ne aukščiau) liemens siauriausios linijos.

Horizontalių linijų privalumai ir pavojai

Iš karto reikėtų perspėti, kad taisykle „horizontalios linijos platina, vertikalios siaurina“ pasinaudotum tinkamai ir negautum priešingo efekto. Žmogaus siluetą drabužiai dviem vertikaliomis linijomis padalija į tris dalis. Įsivaizduok, kad šonai – tai švarkelis, o centrinė dalis – suknelė. Svarbiausia, kad vidurinė dalis būtų siauresnė už esančias šonuose.

Pasinaudodama šia taisykle, gali padailinti ir kitus figūros trūkumus: plačius klubus, neproporcingą pečių liniją. Reikėtų dvi vertikalias linijas apačioje šiek tiek susiaurinti, viršuje jų atstumą padidinti. Atvirkštinė taisyklė galioja siekiant vizualiai sumažinti viršutinę dalį.

Visiems gerai žinoma, kad turėtume vengti stambių ornamentų raštų. Tikra tiesa, tačiau ne mažiau svarbu žinoti, kad žmogaus akis pirmiausiai pastebi ne pačius ornamentus, o atstumus tarp jų. Tad jei nori atrodyti lieknesnė, taip pat turėtum vengti retai išdėstytų ornamentų, ypač tamsių šviesiame fone.

Šiuo metu parduotuvėse gausu drabužių, išpuoštų įvairiomis dekoratyvinėmis detalėmis. Tačiau rinkdamasi paprastesnius drabužius suklysti turėsi mažiau galimybių. Jie bus praktiškesni, o prie jų galėsi derinti vis kitus aksesuarus.

Kinų patarlė teigia: „Trys dešimtosios gražios išvaizdos priklauso nuo gamtos, septynios dešimtosios – nuo drabužių“. Pasitikėjimas savimi ir meilė sau taip pat nemaža dalimi prisideda prie mūsų išorinio grožio. Peršasi džiuginanti išvada, kad gražios galime būti visos, tereikia to norėti, siekti ir mokytis.

Pirmasis figūros tipas

Didžioji dalis (maždaug 65 proc.) visų figūrų yra kriaušės formos: stambi apatinė dalis, klubai platesni už pečius.

Patarimai

Svarbu vizualiai paplatinti pečius. Įveskime keletą horizontalių linijų pečių srityje. Tam tiks šviesus margintas šalikas, apsuktas elipse kuo arčiau pečių šonuose ir kuo arčiau kaklo priekyje ir nugaroje. Šaliką šone susek sage. Padėtį taip pat puikiai taiso drabužiuose įsiūti dirbtiniai petukai. Palaidines rinkis laivelio, keturkampio arba apverstos trapecijos formos, būtinai su rankovėmis.

Jei tavo kūno masė nėra ypač didelė, drąsiai eksperimentuok šviesiomis spalvomis, įvairiais raštais, aksesuarais virš talijos, raukiniais ant rankovių ties pečių linija. Šiam figūros tipui liemenė nėra pats tinkamiausias drabužis, tačiau jei jas labai mėgsti, rinkis su nedidelėmis rankovėlėmis. Tikslinga neryškinti talijos.

Stenkis neatkreipti dėmesio į klubų liniją. Palaidines, švarkus, jei jie šviesūs ar marginti, rinkis užsibaigiančius ne aukščiau kaip 5 cm ir ne žemiau kaip 2 cm virš plačiausios kūno vietos. Jei šie drabužiai tamsūs ir nesi labai stambi, jie gali užsibaigti ir žemiau, svarbu, kad nesutaptų su klubų linija.

Jei pasirinkai pailgintą tamsų švarką, dažniau nešiok jį atsegtą, derink šviesesnes kelnes su tos pačios spalvos palaidine. Šios figūros tipo moterims idealiausia išeitis – klasikinės kelnės, lengvai prigludusios viršuje, 2 cm žemiau plačiausios vietos. Jei labai mėgsti sijonus, rinkis juos šiek tiek siaurėjančius į apačią, užsibaigiančius žemiau kelių. Venk labai siaurėjančių, trumpų, trapecijos, saulės formos sijonų.

Antrasis figūros tipas

Mažiau paplitęs obuolio formos figūros tipas: stambi viršutinė kūno dalis, pečiai platesni už klubus.

Patarimai:

Geriausia išeitis – gili dekoltė, trikampio bei perpus padalyto šešiakampio formos iškirptės. Žinoma, žiemą visuomet praverčia plonas megztukas aukštu kaklu, tačiau geriau dėvėk jį su kontrastingos spalvos švarku kuo atviresniu priekiu, (taisyklė galioja visiems drabužiams uždarais kaklais).

Švarkus rinkis trumpus, liemenuotus, be petukų, su klasikine apykakle, pasiūtus iš vienspalvių, lengvai krintančių medžiagų. Išryškink taliją, būtinai akcentuok jos tikrąją vietą. Venk po krūtine kirptų suknelių, švarkų, palaidinių.

Jei renkiesi vakarinę suknelę be rankovių, neapnuogink pečių. Vienintelis geras sprendimas – suknelė pusės šešiakampio formos gilia iškirpę su ne siauresnėmis kaip 5 cm pločio petnešėlėmis, stipriai nutolusiomis nuo kaklo, einančiomis beveik per pečių kraštą. Tai tinka ir renkantis liemenę. Jei tavo kūno masė nėra didelė, o klubai ypač siauri, rinkis plačius sijonus, kelnes.

Keletas patarimų turinčioms didelę krūtinę

Ypač dėmesingai derėtų rinktis liemenėlę. Svarbu, kad ji prilaikytų krūtis jų tikrojoje vietoje. Reikėtų vengti palaidinių plačiomis rankovėmis, nes pečiai atrodys apvalūs, o krūtinė atrodys esanti žemiau nei iš tiesų, tai pat plačių diržų, kelnių ir sijonų aukštu liemeniu – jie optiškai trumpina viršutinę liemens dalį ir dar padidina krūtinę. Venkite ir akcentų ant krūtinės: kišenių, didelių, nukarusių apykaklių, šalikų ar kaklo papuošalų, siekiančių krūtinę.