– Kur dažniausiai, skaudžiausiai vaikai prisispaudžia pirštus?

– Dažniausiai pasitaiko įkišti ir prisispausti pirštukus su automobilio durelėmis, paprastomis arba šarvuotomis durimis. Skausmingiausi prispaudimai, kai pirštus vaikas prisispaudžia toje durų pusėje, kurioje yra vyriai, mažajame tarpe, nes durys ten spaudžia didesne jėga.

– Tinkamiausiai pirmoji pagalba namų sąlygomis – šaltis?

– Taip, bet ne tik jis. Pirmiausia tėvai turėtų įvertinti, ar pirštų privėrimas paliko ir žaizdą. Jeigu žaizdos nėra, tuomet svarbiausia dvi paras nuo prisivėrimo laikyti ranką pakeltoje padėtyje. Nuleidus ranką sužeistoje vietoje greičiau tinsta audiniai (ypač pirmas dvi tris paras), labiau skauda, pakėlus aukščiau – greičiau gyja. Taip pat rekomenduojama atsakingai pasižiūrėti į prispausto piršto ar net visos galūnės šaldymą. Rekomenduojama traumos vietą šaldyti kas pora valandų, po 10–15 minučių. Tiesa, geriausia dėti šaltį ne tiesiogiai ant odos, bet per rankšluostį. Be abejonės, jeigu skausmas yra stiprus, galima duoti vaistų nuo skausmo, jie taip pat malšins ir uždegimą.

Prispausti pirštai

– Kada galima įtarti lūžį?

Paprastai reikia sunerimti, jeigu aiškiai matoma piršto deformacija, palyginti su sveika ranka. Kitu atveju lūžio gali plika akimi tikrai nesimatyti. Tad jeigu kyla papildomų klausimų, ilgai skauda net ir sąžiningai taikant pirmąją pagalbą, geriau važiuoti į priėmimo skyrių. Tiksliausiai lūžius vis tiek parodo tik rentgenograma.

Jeigu patvirtinama deformacija, minimalus gydymas yra piršto gipsavimas, o kartais reikia pacientą guldyti į skyrių uždarai repozicijai.

Beje, didelis piršto mėlynavimas nėra indikacija, kad tikrai lūžo pirštas. Jis gali stipriai mėlynuoti ir dėl stipraus sumušimo.

– Kartais prisivėrus durimis nukenčia ir nagas, kaip elgtis tuomet?

Prispausti pirštai

– Po pirštų prisivėrimo reikia gerai apžiūrėti, ar ir kaip pažeistas nagas. Jeigu matyti mėlynavimas po nagu – vėlgi, pakelta rankos padėtis ir šaldymas. Jeigu yra žaizda, ją reikėtų dezinfekuoti ir tuomet taikyti minėtą pirmąją pagalbą. Na, o esant stipriai atkeltam nagui arba jam visai nutrauktam nuo piršto, reikia aptvarstyti ir nieko nelaukus keliauti į priėmimo skyrių. Nereikia nustebti, jeigu prasidės didelis kraujavimas, nes netekus nago kraujuoja itin stipriai. Nagą geriausia pasiimti su savimi į ligoninę, nes gydytojai jį gali panaudoti kaip fiziologinį tvarstį, prisiūti prie piršto. Tuomet žaizda greičiau gyja, geriau toleruojama, mažiau skausmingi žaizdos perrišimai.

Jeigu nago nebėra, tuomet į nago guolį dedamas specialus tinklelis, kuris šiek tiek atlieka nago funkciją. Bet jis neatstoja tikro nago. Stipriai pažeidus nago guolį, naujas nagas gali ir neataugti.

Svarbu

Susimušus, prispaudus pirštą, sužalojus nagą rekomenduojama riboti fizinį krūvį apie vieną dvi savaites arba tol, kol neliks patinimo ir skausmo. fizinio krūvio ribojimas reikalingas tam, kad sumuštas pirštas mažiau tintų, greičiau gytų.