Pora susilaukė šešių berniukų ir keturių mergaičių. Vaikų amžius – nuo devynių mėnesių iki dešimties metų. Jie gyvena Santa Fė (Naujojo Meksiko valstija, JAV), 12 akrų sklype, vaikus moko namuose, o juos vežioja 15 vietų furgone. Kaip rašoma thesun.co.uk, per mėnesį maistui šeima išleidžia 1200 dolerių (apytikriai 1120 EUR), o sausį jie buvo priversti atsisakyti visų valgymų ne namuose ir išvykų, nes tai šeimai kainuodavo gerokai daugiau nei tūkstantį dolerių (apytikriai 920 EUR).

Jaunesni vaikai dėvi vyresniųjų drabužius, mama Cortney nedirba, prižiūri vaikus, o pinigus taupo stengdamasi pirkti per išpardavimus. Vis dėlto šeimai pavyksta kasmet išvykti atostogauti – jie vyksta pas savo giminaičius į Džordžiją, už 2,4 tūkst. kilometrų, o kelionė (kuras ir kitos išlaidos) jiems atsieina tūkstantį dolerių (apytikriai 920 EUR).

Courtney ir Chrisas niekada vienas kitam neperka kalėdinių dovanų, nes dovanos vaikams kasmet kainuoja daugiau nei 900 EUR.

„Mes norime susilaukti dar daugiau vaikų, jei tik pavyks, – sako Courtney. – Norime turėti 12 ar net 14 vaikų.“

„Mano vyras yra vyriausias iš dešimties vaikų, tad prieš mums susituokiant jis pajuokavo, kad turėsime tiek vaikų, kiek jo mama.“ Pati Cortney yra iš šešių vaikų šeimos.

„Vaikai nori, kad mes būtume kaip ta šeima iš filmo „Urmu pigiau“ („Cheaper by the Dozen“), kuriame pasakojama apie tėvus, kurie paaukojo savo karjeras, kad užaugintų 12 vaikų.“

„Keli vaikai su sauskelnėmis ir daug vežimėlių vienu metu – mums tai įprasta.“

Kai dėl koronaviruso pandemijos užsidarė mokyklos, tėvai visame pasaulyje ėmė skųstis, kaip sunku vaikus mokyti namie, tačiau Courtney ir Chrisas sako, kad tai visai nesunku – jie patys nėjo į mokyklą, tėvai juos mokė namuose.

Jiedu taip pat turi ūkį, kuriame šiuo metu yra du iš buteliuko maitinami ėriukai. Jie turi ir šunų bei vištų.

Courtney Rogers šeima

„Man patinka, kai vaikai visada šalia manęs, patinka matyti, kad jie kažko išmoko, ir žinoti, ką jie mokosi“, – sako Courtney, kuri sekmadieninėje bažnyčios mokykloje dar ir moko vietos bendruomenės vaikus.

„Aš galiu pritaikyti pamokas kiekvienam vaikui, ir neprivalau jų versti valandų valandas sėdėti prie pamokų. Man patinka lankstumas, o vaikai tarp pamokų gali pabėgioti ar pamaitinti ėriukus. Esu labiau jų konsultantė. Pateikiu vaikams užduotis, o tada jie man užduoda klausimus.“

„Dažniausiai būnu su kūdikiu ant rankų, arba keičiu vystyklus, o prie manęs išsirikiuoja eilutė iš kokių keturių vaikų, kurie užduoda klausimus iš matematikos.“

Visi poros vaikai – Clintas (10 m.), Clay‘us (8 m.), Cade (7 m.), Callie (6 m.), Cash (5 m.), dvyniai Coltas ir Case (4 m.), Calena (2 m.), Caydue (1 m. ir 7 mėn.) ir Coralee (10 mėn.). Septyni iš jų gimė natūraliai, o du gimdymai, tarp jų ir dvynių buvo su Cezario operacija. Courtney patyrė du persileidimus.

Jiedu su Chrisu susipažino 2007 m. per bendrus draugus, bažnyčios organizuotoje stovykloje Džordžijoje, tada metus gyveno toli vienas nuo kito (už beveik 500 km) – ji Šiaurės Karolinoje, o jis Džordžijoje.

Jiedu susituokė 2008 m. spalį, o po dviejų mėnesių Cortney suprato, kad laukiasi.

„Deja, pirmasis nėštumas baigėsi persileidimu, – prisimena moteris. – Pamačiusi teigiamą atsakymą, be galo apsidžiaugiau, nes išsipildė mūsų svajonė, tačiau gruodį mes kūdikio netekome.“

Vos po penkių mėnesių ji vėl pastojo ir gimė pirmagimis Clintas. Pora susilaukė dar kelių vaikų, ir iš Džordžijos persikraustė į Naująjį Meksiką.

Courtney džiaugiasi, kad nė vieno nėštumo metu jos nėra pykinę. Moteris pasakoja: „Man patinka būti nėščiai, patinka žinoti, kad mano viduje auga naujas žmogus, galvoti, koks jis bus, rinkti vardą.“
Courtney sako, kad jai nepatinka naudoti kontraceptines priemones, nepatinka gerti tabletes, tačiau, pasak jos, vaikus gimdyti ją skatina ne religiniai įsitikinimai. Pasak moters, didelė šeima yra jos asmeninis pasirinkimas.

„Mūsų bažnyčioje esu vienintelė moteris, turinti daug vaikų. Didžiausias vaikų skaičius kitose šeimose – keturi.“

Courtney ir Chriso gyvenimas, išreikštas skaičiais

Courtney Rogers šeima

1120 EUR – mėnesio išlaidos maistui
15 – sėdynių skaičius furgone
12 – sklypo Naujajame Meksike akrų skaičius
21 – tiek skalbimų per savaitę
920 EUR – kasmetinės atostogos (palapinėse)

Courtney ir Chrisas paprastai keliasi 7:30, rūpinasi kūdikiu Coralee ir patiekia pusryčius – dribsnius ir vaisius – kitiems vaikams, kurie keliasi 8:00.

„Rytas – chaotiškiausia dienos dalis, nes labai daug veiksmo, vaikai tik laksto aplink“, – sako Courtney.

Vyresni vaikai jau padeda su namų ruošos darbais, tad po pusryčių padeda tėvams susitvarkyti, ir Courtney pradeda pamokas. Po kelių valandų ji vaikus paleidžia pertraukai, kad jie iš buteliuko pamaitintų ėriukus.

„Sėkmingomis dienomis man pavyksta išskalbti tris partijas skalbinių, – pasakoja moteris. – Tada visi kartu gaminame paprastus pietus – sumuštinius ar pasišildome likučius iš vakar – ir aš suguldau mažuosius pokaičio. Kiti vaikai tuo tarpu žiūri filmą arba daro jiems skirtus darbus.“

Chrisas kartais grįžta vakarienės, o kartais užtrunka iki vėlumos, dirbdamas papildomai statybų, remonto ar kraštovaizdžio tvarkymo darbus, kad uždirbtų papildomų pajamų. Šeima taip pat planuoja išnuomoti jų žemėje esantį naują namą.

Vyras ir žmona gyvena darniai, pykstasi retai, ir netgi stengiasi gyventi taip, kad kuo mažiau kenktų gamtai: dieną vaikams naudoja daugkartines medžiagines sauskelnes ir servetėles, nakčiai – bambukines, kurias galima kompostuoti.

Nepaisant Pasaulio Sveikatos Organizacijos rekomenduojamos 18-24 mėn. pertraukos tarp nėštumų ir gydytojų rekomendacijos Courtney po dvynių gimimo palaukti kiek ilgiau, jei kitus nori gimdyti natūraliai, moteris nemato priežasčių, kodėl jai artimiausiu laiku reikėtų nustoti gimdyti vaikus.

„Girdėjau, kad dažnai gimdant didėja kraujavimo rizika, tačiau man tai nekelia nerimo, nes aš gimdau ligoninėje, o ten personalas viskam pasirengęs“, – sako ji.

„Pirmo vaiko susilaukiau būdama 25 m. Nemaniau, kad kiti pasipils taip greit, bet nieko dabar nekeisčiau.“

Ne visi Courtney nėštumai ir gimdymai buvo tobulai sklandūs. Trečias vaikas, Caide, gimė taip greit, kad Courtney jį pagimdė pakeliui į ligoninę, šalia namų.

„Tai mūsų įdomioji istorija, – prisimena moteris. – Numatytą dieną man prasidėjo sąrėmiai. Po to, kai uošviai pasiėmė abu vyresniuosius berniukus, mes išvykome į ligoninę patikrinimui ir įvertinimui.

Paaiškėjo, kad gimdos kaklelis atsivėręs 3 cm, bet po kurio laiko, bebūnant ligoninėje sąrėmiai praktiškai nurimo, tad buvau išsiųsta namo. Namo grįžome apie antrą nakties, visiškai pavargę, ir iškart nuėjome miegoti. Po kelių valandų mane pažadino baisus skausmas.“
„Vėl paskambinau į ligoninę ir gavau nurodymą grįžti, tad nuskubėjau link automobilio. Tačiau priėjusi prie jo, nebegalėjau žengti nė žingsnio, nes prasidėjo stangos.“

Greitosios pagalbos medikai atvyko laiku ir suspėjo priimti Cade‘ą ant kelio.

„Aš nubudau, o po 15-20 min jau buvau pagimdžiusi“, – pasakoja Courtney, kuri daugumą vaikų gimdė viena.

„Dažniausiai Chrisas nuveždavo mane į ligoninę ir grįždavo namo prižiūrėti kitų vaikų.“

Ketvirtas vaikas, Callie, gimė po Cezario pjūvio – dėl placentos pirmeigos sukeltų komplikacijų. Courtney 33-ią savaitę ėmė kraujuoti, tad teko atlikti Cezario pjūvį.

Antra Cezario pjūvio operacija jai buvo atlikta, kai atėjo laikas gimdyti dvynukus.

Dvyniai gimė 2015 m. rugsėjį, šešiomis savaitėmis per anksti, jie svėrė, atitinkamai, 2 ir 1,5 kg.

„Kai dvyniams buvo penki mėnesiai, aš ir vėl pastojau“, – pasakoja Courtney.

„Bet vienuoliktą savaitę persileidau. Tai buvo sunku, nes nėštumas jau buvo ilgesnis, nei pirmasis.“

Vienu metu, prisimena Courtney, net ir jai buvo nelengva – kai augino septynis vaikus iki šešerių metų.

„Niekur negalėjau eiti viena, nieko negalėjau daryti viena, – pasakoja moteris. – Dabar, kai jie vyresni, lengviau.“

Courtney lengvai atremia argumentus žmonių, kurie juodu su vyru kritikuoja dėl vaikų skaičiaus.

Ji sako: „Mane kritikuoja dėl to, kad vaikų amžiaus skirtumas toks mažas, bet aš puikiai moku pasirūpinti ir savimi, ir savo vaikais. Žmonės manęs klausia, ar sugebu savo vaikams skirti užtektinai dėmesio, tačiau tie, kurie šito klausia, savo vaikus siunčia į mokyklą. O juk aš su savo vaikais būnu visą parą, todėl tokių žmonių logikos nesuprantu.“

Courtney ir Chrisas stengiasi, kad kiekvienas vaikas jaustų jų dėmesį, ypač jie stengiasi juos nudžiuginti per Kalėdas.

Moteris pasakoja: „Ruoštis šventėms pradedame jau lapkričio pradžioje – klausomės muzikos, puošiame namus. Kiekvienam nuperkame po naują pižamą – Kalėdų ryto drabužį, ir kiekvienas gauna po tris-keturias dovanas, ir mažų smulkmenėlių į pakabinamas kojines.“

„Visada paklausiame kiekvieno, ko kuris norėtų, ir dažniausiai gauname viską, ko jie prašo.“

„Nesigailiu, kad susilaukiau tiek vaikų – kuo mūsų daugiau, tuo namuose linksmiau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)