•Jiems nedraudžiama prie +5 lakstyti vienmarškiniais ir be batų lauke, basiems jurtoje prie +10.

•Niekas neaikčioja, kai vaikas kiša rankas į šaltą tvenkinio vandenį, taškosi balose, ropinėja ar voliojasi smėlyje, niekas nesaugo jų rūbų. Saugo jų vaikystę ir norą pažinti. Kad jis nuo mūsų „auklėjimo“ palaipsniui neišnyktų.

•Miške pakabintuose hamakuose, įsupti šiltuose miegmaišiuose, vaikai išmiega 2-4 val. pietų miego. Tie, kas nenori miegoti, veikia tai, ką nori.

•Nuolat būdami lauke, jie greitai išmoksta karstytis medžiais, laipioti kopėčiomis, įgyja daugiau pasitikėjimo savimi ir savo jėgomis.

•Nėra privaloma plautis rankų kiekvieną kartą prieš valgį, kuris ruošiamas ant laužo arba lauko virtuvėje. Net jei namie vaikai nevalgo kažkokių produktų, darželyje jie valgo viską. Maistas, beje, čia tik vegetarinis, o visos daržovės, dalis kruopų ir miltai – iš vietinių ūkininkų.

Per tris mėnesius nesusirgo nei vienas vaikas, išskyrus vieną atvejį, kai pora dienų vienai mergaitei pakilo ir laikėsi temperatūra. Tuo tarpu valstybinių darželių statistika sako, kad vaikui, lankančiam darželį, normalu sirgti per metus 13 kartų. Paskutiniu metu mūsų visų džiaugsmui lauko ir gamtos darželių atsiranda vis daugiau: Vilniuje (jau du gamtos darželiai: „Po smilgom“ ir „Lauko darželis“), Širvintose „Žalioji pievelė“, Kauno raj., Rokuose – darželis jurtoje, Klaipėdos raj. Smiltynėje – „Miško darželis“, o dabar ir Ukmergės raj. „Vėjo šalies vaikai“.

Ką daryti tiems, kas negali vesti vaiko į lauko ir gamtos darželius?

1. Leiskite vaikams lakstyti basiems, be rūbų tada, kai jie to nori. Apie kraštutinius atvejus čia nekalbama, aišku. Tenka matyti kaip kartais įnirtingai mamos kovoja su vaikais, kad jiems užmautų pėdkelnes, šiltas kelnes, vilnones kojines, šlepetes. Kam?

2. Nebijokite, jei būnant lauke jums pasirodė, kad sušalo vaiko rankos arba nosis. Tikrinkite kaklo sritį. Apskritai, mažiau bijokite.
3. Lietus ir vėjas – ne priežastis sėdėti namie. Norint auginti sveiką vaiką namuose, tėvams reikia patiems keisti savo gyvenimo būdą. Nes vaikai mokosi iš tėvų.

4. Parinkite vaikui tokius rūbus į lauką, kuriuos sutepus, jums nebūtų gaila. Nes kitaip abu patiria didžiulį stresą: mama nuolat saugo, kad vaikas neišsiteptų, o vaikas visą laiką nori išsitepti. Grįšite namo, nusiprausite, išsiskalbsite. Kokia bėda?

5. Ar miegate prie atviro lango kiekvieną naktį, ištisus metus? Ne? Tai pradėkite tai daryti. Jei bus šalta, šilčiau apsiklokite. Bet tegul būna grynas oras jūsų namuose, kad ir kokiam užterštam mieste jūs gyvenate. Buto oras nei kiek nešvaresnis, net neabejoju. O vėliau persikelkite miegoti į balkoną, jei tokį turite.

6. Maistas, maistas ir dar kartą maistas. Nekiškite vaikui maisto, jei jis nenori valgyti. Palikite ramybėje. Jei sunku tai padaryti, pabandykite įsivaizduoti, kaip jaustumėtės, jei jums kas nors nuolat ir įkyriai bandytų įkišti tai, ko jūs nenorite. Ir žiūrėkite, kuo, kiek ir kaip maitiname vaiką. Bet sveiko maisto tema ir mitybos kultūra, nors ir neatskiriama nuo grūdinimo, bet jau kita.

7. Koks jūsų vaiko režimas, kada jis keliasi ir kada eina miegoti? Vaiko sveikatai režimas yra ne mažiau svarbus nei maistas, judėjimas ir grūdinimasis. Kelkitės kartu anksti ir eikite miegoti 22 val.