Ar taip yra iš tiesų? Ar tai tik eiliniai gąsdinimai, neturintys jokio pagrindo? Ir kuriuo nėštumo periodu geriausia keliauti?

Iš tikro visuose tuose mituose yra dalis tiesos, o rezultatas priklauso nuo to, kokia prasmė slypi žodyje „keliauti“. Vieniems didžiulė kelionė yra nuvažiuoti porą kilometrų iki sodo. Kitiems - nuskristi į kitą kontinentą. Apsibrėžkime, kad kelionė reiškia skrydį į kitas šalis.

Gydytojų nuomone, priimtiniausias laikas kelionėms yra antrasis nėštumo trimestras, kuris prasideda nuo keturioliktos savaitės ir tęsiasi iki dvidešimt šeštos. Taip pat būtinai reikia atsižvelgti į esamas nėštumo patologijas. Būtent toks laikas yra optimalus kelionėms po pasaulį. Šiuo periodu pilvas dar ne toks didelis, kad nėščioji jaustųsi nepatogiai, o ir toksikozė jau praėjusi. Antrasis trimestras - pats ramiausias. Galima nuskristi į Milaną ir nusipirkti būsimam kūdikiui mėgstamo dizainerio šliaužtinukų. Žinoma, jei dama netiki mitais ir prietarais.

Kada geriau vis dėlto atidėti kelionę?

Bet kuriuo nėštumo metu yra tam tikri draudimai ilgoms kelionėms, kurių reikėtų laikytis. Pirma, toks draudimas susijęs su specifiniais regiono infekciniais susirgimais, be to, įvažiuojant neretai reikalaujama papildomų skiepų, kurie nėščiosioms negalimi. Antra, pats skrydis yra gan varginantis, o po jo seka aklimatizacija, su visomis jos pasekmėmis.

Atsisakyti kelionių reikia, jei paaštrėja bet kokios chroniškos ligos ir uždegiminiai procesai, o tai nėštumo metu vyksta neretai. Dėl persitvarkymų organizme kone šimtu procentų atvejų, jei nėštumas nebuvo planuotas, ligos paaštrėja. Keliauti draudžiama alergiškoms moterims: negalima leisti, kad alergijos paaštrėtų ir kad vaisius taptų alergizuotas. Taigi neverta ragauti vietinės egzotinės virtuvės.

Yra ir absoliutūs akušeriniai draudimai - placentos formavimosi problemos, jos žema padėtis. Su tokiomis diagnozėmis reikia gulėti namie, ir jokiu būdu nepersitempti, kitaip gali prasidėti kraujavimas iš gimdos. O tai pavojinga ne tik vaikui, bet ir mamai, ir gali būti mirtina.

Akušeriai-ginekologai nerekomenduoja keliauti po septinto mėnesio, kadangi yra tikimybė, jog prasidės priešlaikinis gimdymas. Reta kuri nori pagimdyti traukinyje arba po Paryžiaus dangumi - romantiška, bet rizikinga. Be to, kai kurios oro linijos nepriima daugiau nei septintą mėnesį nėščių moterų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)