Karštis ir atostogų metas nesuardė šunų mylėtojų planų. Nieko keista. Daugelio iš jų atostogų planai dažniausiai reiškia keliones į šunų parodas. Šunys yra šių pasišventėlių hobis ir tik retais atvejais – verslas.

Tai mylimas hobis ir daugumai tarptautinių šunų teisėjų, atvykusių į Lietuvos kinologų draugijos organizuotas parodas iš Švedijos, Belgijos, Vokietijos, Slovėnijos, Vengrijos, Rusijos ir net Kanados. Grįžę iš parodų, teisėjai dirba tiesioginį savo darbą. Sakykime, ekspertas iš Slovėnijos Blaž Kavčič yra ekonomistas, Slovėnijos Seimo deputatas. Dauguma ekspertų kažkada veisė šunis, dalyvavo su jais parodose ir taip įgijo kinologinės patirties. Štai tris dienas Druskininkuose teisėjavęs kanadietis eskpertas Alanas Bennetas 17 metų veisė Aliaskos malamumus ir kernterjerus. Jis pirmą kartą lankėsi mūsų šalyje. Dzūkija jam pasirodė svetinga ir graži.

Šunų paroda išties vyko gražioje gamtoje, miškų apsuptyje, Druskininkų aerodromo teritorijoje. Tačiau karštis ir ten buvo negailestingas. Kad gyvūnai ir dalyviai ištvertų per 30° C kaitrą, anksti ryte visi statėsi palapines. Naktį audra dalį palapinių nuskraidindavo į miškus, tad kitą rytą viskas prasidėdavo iš naujo. Bet šunų mylėtojų noro nugalėti visa tai nenuslopino.

O norint nugalėti ir laimėti gražiausio parodos šuns titulą reikėjo, nepaisant jokių sunkumų, kasdien įveikti daugiau kaip 1300 konkurentų.

Laimėti abiejų parodos dienų nugalėtojo titulą pavyko tam pačiam šuniukui – vienerių metų vokiečių nykštukiniam špicui FONS FLING TO DAN-STAR-KOM. Jis su šeimininke L. Komyakova atvyko iš Sankt Peterburgo. Peterburgietė Komyakova yra ne vien špicų, bet ir Jorkšyro terjerų veisėja. Į Druskininkus ji atsigabeno septynis šunis.

Penktadienį į gražiausiųjų trejetuką pateko ir kaunietės Ilonos Aleknavičienės saliukis, šeštadienį – šiaulietės Indrės Mečionytės airių seteris. Devintos grupės lyderis buvo klaipėdietės E.Palaimaitės ši cu, antros gr. – vilniečio A.Jastremsko bokseris, pirmos gr. – N. Starodubcevos Pietų Rusijos aviganis. Geriausiais veislės atstovais išrinkti ir mūsiškiai anglų pointeris, lygiaplaukis retriveris, šiperkė, australų piemenų šuo ir kiti.

„Druskininkų mero‘2010“ taurė, lyginant geriausiai pasirodžiusius Lietuvos šunis, atiteko vilniečių S.Valujevos ir G.Chaleckio šiperkių patinui WYNDSONG HALCYON MIDNIGHT WATCH.

Žiūrovus bei dalyvius visada jaudina mažylių rinkimai, kur varžosi „kinologijos ateitis“, 6-9 mėn. amžiaus šuniukai. Šiame konkurse nugalėjo mūsiškiai. Pirmą parodos dieną gražiausias mažylis buvo jonaviškės Loretos Tamaševičienės čiau čiau patinukas, antrą dieną – vilnietės Lauros Barytės Sibiro haskių kalytė.

Kita tarptautinė šunų paroda sukvies savo gerbėjus į Vilnių, bet tai atsitiks žiemą, prieš pat šv.Kalėdas.