Jei manote, kad paprastesnio valgio už kiaušinienę būti negali, klystate. Gardžią kiaušinienę galima iškepti ne tik iš vištų, bet ir stručių, putpelių ar kalakučių kiaušinių. Žąsų ar ančių kiaušinių ruošti ant laužo nerekomenduoju. Vandens paukščių neauginantiems tokių kiaušinių rasti sunku, parduotuvėse nenusipirksi. O tai reiškia, kad ir kiaušinių kokybė nebus patikrinta.

Nors kiekvieno ką tik padėto kiaušinio vidus yra sterilus, būtent vandens paukščių kiaušiniuose kartais randama patogeninių mikroorganizmų, kurie į kiaušinį patenka dar paukščio organizme. Tokius kiaušinius geriau virti ne mažiau 10 minučių vandenyje arba panaudoti aukštoje temperatūroje ruošiamiems patiekalams.

Dar ir dabar kartais pasigirsta nuomonė, kad putpelių kiaušiniai yra geresni. Nors putpelių kiaušiniuose nepakeičiamųjų aminorūgščių, kai kurių makroelementų ir vitaminų daugiau, bet, tarkim, D ir E vitaminų mažiau. Todėl mūsų maistas turi būti įvairus. Tiek putpelių, tiek vištų kiaušinių maistinė vertė labiausiai priklauso nuo paukščių rūšies, veislės, amžiaus, lesalo, kiaušinių dėjimo laiko ir laikymo būdo.

Natūraliais ekologiškais grūdais ir kitais priedais lesinta, idealiomis sąlygomis vištidėje žiemą laikoma višta gali dėti šviesaus trynio kiaušinius. Jų spalva priklauso nuo lesaluose esančių pigmentinių medžiagų. Tai gali būti ir natūralios gamtinės kilmės dažikliai – žolės miltai, džiovintų morkų milteliai arba likopenas, mokslininkus itin dominantis antioksidantas, išskiriamas iš pomidorų ir apsaugantis nuo vėžio, taip pat puiki prevencinė priemonė nuo širdies ligų.

O kadangi vis dar gaji nuomonė, kad sodrios geltonos spalvos trynio kiaušiniai didesnės vertės ir dėl to patrauklesni vartotojui, augintojai manipuliuoja dedami dažiklių į lesalus. Internete galima aptikti ir kuriozinių vaizdelių, kai pramušus kiaušinį, aptinkamas trynys yra rudas arba... beveik raudonas.

Anksčiau atsikėlę, kurkite laužą ir raitokitės rankoves – Jūsų dėmesiui keli patiekalų iš kiaušinių receptai.

Pievagrybiai „Ant nugaros“

12 vnt. didesnių pievagrybių;
12 vnt. putpelių kiaušinių;
Druskos, pipirų.

Nuplauti pievagrybius ir atsargiai pašalinti kotą. Į kiekvieną grybo galvutę įmušti putpelės kiaušinuką. Kadangi kepant išsiskiria grybų sultys, pievagrybio kepurėlė neturi būti užpildyta kiaušinio mase pilnai – pradėjus kepti turinys gali išbėgti. Jei matote, kad grybų kepurėlės per mažos ir kiaušinukai netelpa, tiesiog išmaišykite ir užpildykite grybus plakiniu.

Virš žarijų ant grotelių išdėliokite pievagrybių kepurėles su kiaušiniais ir grybų kotus. Pabarstykite druskos ir pipirų. Šalia skanu pakepti daržovių: mažų cukinijų, pomidorų ar paprikų. Kepant grybų vartyti nereikia! Ypatingai skanu su saulėgrąžų daigais.

Sočioji kiaušinienė

Norint pagaminti šią kiaušinienę svarbiausia turėti tinkamą keptuvą. Tiks ant laužo skirti kepti ketaus indai arba nerūdijančio plieno keptuvės. Ši kiaušinienė savo ypatingą skonį ir kvapą įgauna dėl labai lėto kepimo ir aplink besiplaikstančio dūmo aromato.

Paragavę suprasite, kad tokią išsikepti galite tik ant laužo. Beje, nors dažniausiai ši kiaušinienė kepama iš vištos kiaušinių, ant laužo galite pabandyti kepti ir kiaušinienę iš stručių kiaušinio. Vieno kiaušinio užteks dešimčiai valgytojų.
Plonai raikytos kiaulienos šoninės;
Rūkytų lašinukų;
Sviesto;
Kiaušinių;
Svogūnų;
Pievagrybių ar apvirtų miško grybų (sezono metu);
Druskos, pipirų;
Žalumynų: svogūnų laiškų, krapų, petražolių, bazilikų, peletrūno, raudonėlio, lapinės kalendros.

Ant kepimo indo pakepiname stambiai supjaustytus lašinukus, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, beriame smulkintus pievagrybius, šone pakepiname šoninę. Sumaišome ir paskleidžiame visą kepamą turinį tolygiai. Ant viršaus mušame vieną po kito kiaušinius, stengdamiesi nesuardyti trynių.

Pasūdome, suberiame pipirus ir smulkiai kapotus žalumynus. Lopetėle atsargiai atskiriame kiaušinius vieną nuo kito ir apverčiame. Jei trūksta riebalų ir patiekalas kimba prie dugno, įmetame sviesto. Tobulai iškeptos kiaušinienės tryniai viduje būna skysti, o baltymas iškepęs.

Nors patiekalas atrodo labai riebus ir sotus, tokiai kiaušinienei skaičiuojama 3 kiaušiniai vienam valgytojui. Patikėkite, net ir po tokio kiekio, ant stalo lieka tokios tuščios lėkštės, kad net skamba!

Personalinė kiaušinienė kantriausiems

1 paprika;
2-4 kiaušiniai;
Druskos, pipirų.

Papriką pjauname pusiau ir išimame sėklas. Paprikos puseles subadome plonu dantų krapštuku. Klojame papriką ant grotelių ir į kiekvieną puselę kaip į dubenį įmušame po vieną ar du kiaušinius. Pasūdome ir pabarstome šviežiai maltais pipirais. Visa kaimiškų kiaušinienių paslaptis – jos ant žarijų kepa laaaaabai ilgai. Turėkite kantrybės! Tiesa, šios kiaušinienės vartyti nereikia!

Kitose „Savaitgalis prie laužo“ dalyse – patiekalai ant laužo mėgstantiems vištieną ir žuvį, vaikams ir vegetarams, smaližiams ir veganams. Na, o žaliavalgiams, deja, prie laužo teliks pasišildyti...