Joninėms tiks ir tradicinis šašlykas, ir šaltas kalakutienos pyragas
Neatskiriama Joninių dalis – mėsos ant žarijų kepimas, o populiariausias patiekalas, žinoma, šašlykas.
„Daug yra šiam patiekalui įvairių receptų ir patarimų, bet aš norėčiau pasidalinti pagrindiniais pastebėjimais, kurie garantuos, kad valgis būtų tikrai pavykęs. Juk niekas nenorėtų, kad smagiausios vasaros šventės metu maistas taptų artimųjų ir svečių prastos nuotaikos priežastimi.
Lietuviai šašlykui labiausiai mėgsta rinktis kiaulienos sprandinę. Ir išties, iš šios mėsos galima paruošti puikų šašlyką, tikrai nebūtina ieškoti kažko įmantraus ar negirdėto. Svarbiausia, kad mėsa būtų gera – jauno gyvulio, ryškios raudonos spalvos, su šiek tiek lašinuko, o lašinukas itin baltos spalvos: kuo lašinio spalva pilkesnė, tuo senesnė gyvulio mėsa“, - pasakojo I.Juciūtė.
Kad mėsa suminkštėtų, marinavimui reikia rūgšties turinčių produktų: tam puikiai tiks citrina, laimas, kefyras ar graikiškas jogurtas. Dabar populiaru marinuoti kivio vaisiais, kurių rūgštumas itin švelnus.
Mėsą labai gerai minkština ir garstyčios (geriausia – grūdėtos), svogūnai ir, žinoma, aliejus.
„Mano mėgiamiausias marinavimo būdas – 1 kg kiaulienos sprandinės dedu 1 kg svogūnų, druskos, pipirų ir 4 šaukštus aliejaus. Svogūnus tarkuoju smulkiai, pagardinu prieskoniais ir sumaišau su gabalėliais supjaustyta mėsa ir aliejumi. Svarbiausia – netingėti gerai išmaigyti mėsą“, - savo receptu dalijosi maisto žinovė.
Greta pagrindinio patiekalo vasariškam vaišių stalui labai tiks greitos užtepėlės, įvairios salotos, daug daržovių, prie kurių nereikės sugaišti daug laiko, o stalas atrodys pilnas sveikų, skanių vaišių. Desertui puikiai tiks prinokusios, kvapnios braškės.
Taigi, šiam pyragui jums reikės:
pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos,
400 g maltos kalakutienos,
2 kiaušinių trynių,
150 g grybų,
300 g kopūsto,
poro,
2 svogūnų,
morkos,
druskos,
pipirų,
sojų padažo.
Maltą mėsą pagardinkite mėgstamais prieskoniais, druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje. Sudėkite tarkuotą kopūstą, porą, svogūnus, grybus, morką, viską apkepus pagardinkite sojų padažu. Į atvėsusią masę įmaišykite kiaušinių trynius ir gerai viską išmaišykite.
Šiek tiek pakočiokite sluoksniuotos tešlos lakštą, dėkite jį į skardą išklotą kepimo popieriumi, sudėkite įdarą ir uždengus kitu tešlos lakštu gerai užspauskite kraštus. Aptepkite kiaušinio plakiniu, galima pabarstyti sezamo sėklomis. Kepkite 35 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite šaltą.
Beje, tokį pat pyragą galite gaminti ir iš šviežių grybų, lašišos ir špinatų, fetos sūrio. Tiesiog improvizuokite!“, - pataria tinklaraščio autorė.
Grilyje kepta jautienos išpjova
Jums reikės:
1,5 kg jautienos išpjovos,
druskos,
pipirų,
čiobrelio,
rozmarino,
česnako,
aliejaus.
Mėsą nuplaukite, ištrinkite druska, pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, česnaku ir aliejumi. Palikite marinuotis iki valandos. Kepkite ant įkaitintų grilio grotelių uždengus dangčiu iš 4 pusių po 8 minutes.
Na, o jei norėsite paragauti įdomesnių salotų, I. Juciūtė siūlo išbandyti brokolių salotas. Pasiruošimui ir gaminimui užtruksite apie 20 min. Jums reikės brokolių žiedynų, obuolio, pusės puodelio džiovintų spanguolių, paskrudintų šaltai rūkytos šoninės kubelių, ketvirčio puodelio sūdytų žemės riešutų, pusės puodelio natūralaus jogurto ir tiek pat majonezo. Taip pat, trijų šaukštų garstyčių ir dviejų šaukštų medaus.
Brokolių salotos
Brokolių žiedynų
1 obuolys (Golden)
1/2 puodelio spanguolių
Šaltai rūkytos šoninės kubelių paskrudintų
1/4 puodelio žemės riešutų sūdytų
1 / 2 puodelio jogurto
1/2 puodelio majonezo
3 šaukštai garstyčių
2 šaukštai medaus
Gaminimo eiga:
Į dubenį dėti smulkintus brokolius (galima nuplikyti verdančiu vandeniu, bet nebūtina).
Išmirkyti džiovintas spanguoles, sumaišyti jas su brokoliais. Skrudinti šoninės gabalėliai taip pat dedami į salotų dubenį, kaip ir smulkintas obuolys.
Padažui: sumaišyti jogurtą, garstyčias, medų, majonezą. Išmaišyti salotas su padažu ir apibarstyti skrudintais riešutais.