„Maisto kultūra ir gamybos įpročiai Lietuvoje keičiasi. Žmonės nuolat ieško naujų skonio derinių, išbando kitų šalių virtuves, nebijo naujovių virtuvėje ir lėkštėje, skaičiuoja laiką, praleistą virtuvėje“, – pastebėjo „Čiop čiop“ studijos vadovė Urtės Mikelevičiūtės.
Klasika derinama su modernumu
Lietuviai vis drąsiau paįvairina šventinių patiekalų receptūrą – tradicinius patiekalus, laikomus virtuvės klasika, derina su modernumu.
„Nusprendus pakeisti įprastą maisto asortimentą, nebūtina įkvėpimo ieškoti užsienio šalių virtuvėse ar atsisakyti tradicinių valgių – pakanka pakeisti vos keletą ingredientų ar gaminimo būdą, kad gimtų naujas patiekalas“, – pabrėžė Urtė Mikelevičiūtė. – Nustebsite, kaip gali pasikeisti viso patiekalo skonis, jei, pavyzdžiui, tradicinės lietuviškos baltos mišrainės ingredientus ne virsite kaip įprasta, o apkepsite. Tradicinė silkė gali būti patiekiama kaip užkandis su marinuotais burokėliais, putpelių kiaušiniais, naminiu majonezu ir traškia duonele“.
Virtuvėje – kuo mažiau laiko
Anksčiau buvo įprasta virtuvėje plušti vos tik išaušus ankstyvam Kūčių rytui, tačiau šiuolaikinė karta skiria dėmesį ne tik naujoms idėjoms, bet ir gamybos procesui. Iššūkis – keletą skirtingų patiekalų pagaminti per itin trumpą laiką.
„Pastebime tendenciją, kad žmonės virtuvėje siekia praleisti kiek įmanoma mažiau laiko. Tie, kurie dažnai gamina namuose, nori ateiti į virtuvę, įdėti žalią mėsą, žuvį, duonos tešlą ar kitą gaminį į orkaitę, pasirinkti reikiamą programą, pagal kurią automatiškai nustatoma temperatūra, drėgmė, trukmė, garų kiekis bei kt., ir užsiimti kita veikla. Jiems svarbu kokybiškas rezultatas, nereikalaujantis pastangų ir laiko“, – teigė buitinės technikos „Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis.
U. Mikelevičiūtė pastebi, kad populiarėja ne tik gurmaniški, bet ir greitai pagaminami receptai: „Gaminimo procesas turi užimti minimalų laiką, teikti malonumą ir garantuoti puikų rezultatą. Pastebime, kad žmonės domisi netradiciniais šventiniais receptais, bet jie turi būti nesudėtingi ir nereikalauti daug laiko“.
„Čiop čiop“ kulinarijos studijos virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis dalinasi receptu, skirtu paįvairinti Kalėdų vakarienę – pasigaminti skanią alternatyvą tradicinei baltai mišrainei.
KEPINTŲ DARŽOVIŲ MIŠRAINĖ SU NAMINIU MAJONEZU IR ŽOLELĖMIS ANT JUODOS DUONOS SKREBUČIO
5 žmonėms:
Ketvirtis juodos duonos
1 morka
1 svogūnas
½ saliero stiebo
½ saliero šaknies
½ pankolio (šakniastiebio)
½ česnako
1 šviežio rozmarino šakelė
2 šviežio čiobrelio šakelės
50g lietuviško kietojo sūrio
1 valg. šaukštas miežių arba kanapių sėklų
50ml saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
Naminiam majonezui
3 kiaušiniai
200ml saulėgrąžų aliejus
1 arbat. šaukštelis garstyčių
Druska
Pusė citrinos
Juodos duonos krostinis
Duoną supjaustyti labai plonais, nedideliais gabaliukais ir nupjauti kraštus. Ištepti skardą aliejumi ir ant jos gražiai išdėlioti duonos riekeles - svarbu palikti tarpelius tarp kiekvieno duonos gabaliuko, kad kepant apskrustų ne tik viršus, bet ir šonai. Pabarstyti duoną druska, pipirais ir smulkintais česnakais, kepti 180oC orkaitėje (grill funkcija), kol duona gražiai apskrus ir sukietės. Ištraukus duoną iš orkaitės iš karto užtarkuoti lietuviško kietojo sūrio.
Naminis majonezas
Į indą įmušti visą kiaušinį bei du trynius, įberti druskos, garstyčių, įspausti citrinos sulčių ir gerai išplakti. Iš lėto plona srovele pilti aliejų ir labai gerai išplakti. Galima įdėti krapų, medaus ar kitų mėgstamų prieskonių.
Mišrainė
Visas daržoves supjaustyti smulkiais kubeliais. Į įkaitintą puodą supilti aliejų ir sudėti daržoves su žolelėmis. Apkepinti kol suminkštės. Daržoves atvėsinti, sumaišyti su naminiu majonezu ir sudėti prieskonius.