Kokie obuoliai pyragams tinkamiausi? Rinktis reikėtų remiantis dviem kriterijais: skoniu ir tekstūra. Kepamiems obuoliams galioja šiek tiek kitokie reikalavimai, todėl tie, kuriuos labiausiai mėgstat graužt priešpiečiams, nebūtinai bus patys tinkamiausi kišt į orkaitę. Šitie turi būt pakankamai kieti, jog išlaikytų formą ir nepavirstų koše net po nevisai trumpo kepimo.

Taip pat – nelabai saldūs, nes į pyragus, kaip žinia, dar dedamas ir tam tikras kiekis cukraus. Ne be reikalo, beje; cukrus obuoliams padeda išsaugot kvapą ir sultingumą, todėl minties pakeisti dalį baltosios mirties itin saldžiais obuoliais derėtų atsisakyt (jei tokia buvo šovusi, žinoma).

Kalbant konkrečiau: jei susiruošė kept pyragą, parduotuvėje pasidairykit Granny Smiths, Jonathan, Jonagold, Pippin, Gravenstein, Braeburn ar Fuji obuolių (prekybos centrai pavadinimus rašo angliškai, todėl vertimu neužsiimsiu ir aš – dar supainiosiu). Red Delicious, Golden Delicious, Gala ar Cortland rūšių obuoliai kepimui tinkami mažiausiai. Deja, po kuria obelim rinkt vaisius jūsų sode, pasakyt negaliu, teks patiems kietumą/saldumą įvertint.

Kepam?

***

Kartais geriausias pyragas yra tas, kurio gamyba neišspiria jūsų parduotuvėn su penkiolikos produktų, kurių namuos paprastai nebūna, sąrašu (nes kartais lyja, kartais tingisi išlįst iš pižamos). Genialumas paprastume, populiariau kalbant.

Trapios tešlos pyragas su obuoliais ir sūdyta karamele

9 gabalėliams reikės:

Tešlai:

250 g miltų
žiupsnelio druskos
125 g šalto sviesto
60 ml šalto vandens

Karamelei:

100 g cukraus
50 g sviesto
1/2 šaukštelio druskos

4 obuolių

Procesas:

Miltus sumaišom su druska ir įpjaustom šaltą sviestą. Trindami pirštais suformuojam trupinius. Supilam vandenį, išminkom, suvyniojam į maistinę plėvelę ir dedam šaldytuvan pusvalandžiui.

Kol tešla vėsta, išverdam karamelę. Į nedidelį prikaistuvį sudedam sviestą ir suberiam cukrų. Kaitinam ant minimalios kaitros nuolat maišydami, kol cukrus ištirpsta ir karamelė pasidaro karamelinės, t.y., tamsiai rudos, spalvos. Įmaišom druską ir nukeliam nuo ugnies.
Obuolius nulupam, pjaunam pusiau, išimam sėklas ir supjaustom plonom skiltelėm.

Įjungiam orkaitę kaist – 180 laipsnių. Tešlą dedam ant miltuoto paviršiaus ir iškočiojam iš jos maždaug 40x25 cm dydžio stačiakampį. Perkeliam jį ant kepimo popierium išklotos ar miltais apibarstytos skardos, sudėliojam obuolius ir apšlakstom 2/3 karamelės kiekio. Kepam 40-45 minutes, kol apskrunda.

Išpkepusį padalijam į devynis gabalėlius ir patiekiam dar šiltą su ledais ar plakta grietinėle ir likusia karamele. Skanaus.

***

Mielinių kepinių mėgėjams tikrai patiks. Visiems kitiems – labai smarkiai tikėtina – irgi.

Mielinis pyragas su obuoliais

22 cm skersmens pyragui susirandam:

250 g miltų
žiupsnelį druskos
šaukštą cukraus
šaukštelį (5 g) sausų mielių
kiaušinį
120 ml šilto pieno
30 g minkšto sviesto
3 obuolius
70 g rudojo cukraus
150 ml plakamosios grietinėlės (35-36% riebumo)

Procesas:

Dideliam dubeny sumaišom miltus, druską, cukrų ir mieles. Atskirai paplakam kiaušinį su pienu ir supilam į sausąjį mišinį. Sudedam sviestą. Kadangi tešla iš minkštųjų, tai rankom minkyt bus nelabai patogu, todėl prie plaktuvo pritvirtinam spiralinius tešlos minkymo antgalius (būna prie kiekvieno plaktuvo) ir šitaip minkom maždaug 4-5 minutes.

Išminkytą tešlą dedam į sviestuotą dubenį, uždengiam švariu rankšluostėliu ir pusvalandį šiltai kildinam. Miltuotom rankom tešlą lengvai perminkom ir perkeliam į sviestuotą kepimo formą. Uždengiam ir dar pusvalandį kildininam.

Įkaitinam orkaitę iki 225 laipsnių. Obuolius nulupam, išimam sėklas ir padalijam į aštuonias dalis. Išdėliojam ant pyrago viršaus, apibarstom ruduoju cukrum ir kišam orkaitėn dešimčiai minučių.

Per tą laiką išplakam grietinėlę. Ištraukiam pyragą iš orkaitės, sumažinam kaitrą iki 200 laipsnių, sudedam grietinėlę ant pyrago viršaus, grąžinam orkaitėn ir kepam dar 20 minučių. Gardžiausias dar šiltas. Skanaus.

***

Mano namų gyventojai sakė, jog šitam pyrage sūrio masės saldumas idealiai dera su obuolių rūgštumu, o po to, matyt, prisiminę, kas yr mandagumas, liovėsi kalbėt pilna burna. Ta prasme - žiauriai geras, šypt.

Sūrio pyragas su obuoliais

26 cm skersmens pyragui reiks:

Tešlai:

125 g miltų
60 g cukraus
125 g šalto sviesto
šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
kiaušinio trynio

Sūrio masei:

500 g kreminio sūrio*
110 g cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
2 didelių kiaušinių
kiaušinio baltymo

Obuolių sluoksniui:

100 g cukraus
šaukštelio cinamono
4 obuolių

Procesas:

Dubeny sumaišom tešlai skirtus miltus ir cukrų. Įpjaustom šaltą sviestą ir pirštais suformuojam trupinius. Dedam kiaušinio trynį ir citrinos žievelę. Minkom iki vientisos masės.

Kepimo formą ištepam sviestu ir po gabalėlį plėšdami bei tarp pirštu suspausdami tešlą kiek įmanoma tolygiau išklojam dugną ir ~2 cm aukščio kraštus. Dedam į šaldytuvą.

Įjungiam orkaitę kaist – 205 laipsniai. Įdarui gerai išplakam sūrį su abiejų rūšių cukrumi. Po vieną įplakam kiaušinius ir baltymą.

Obuolius perpjaunam pusiau, išimam sėklalizdžius ir supjaustom skiltelėm. Galima ir nulupti, bet žievelės baisiai netrukdo, o atrodo kur kas gražiau. Cinamoną sumaišom su cukrum ir apvoliojam obuolių skilteles.

Ant tešlos pagrindo supilam sūrio masę, išlyginam ir gražiai išdėliojam obuolius. Kepam 10 minučių. Tuomet sumažinam kaitrą iki 190 laipsnių ir kepam dar 35-40 minučių, kol sūrio masė sustandėja. Gerai atvėsinam ir porą valandų, o dar geriau – pernakt, šaldom šaldytuve. Skanaus.

*galima naudoti mascarpone, Philadelphia, ricotta sūrius arba pusę sūrio masės pakeist kremine varške.

Nesušlapkit!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)