Nors yra daugybė kalakutienos paruošimo receptų, bet per šventes vis dėlto išlieka tas pats tradiciškas įdaryto kalakuto kepimas orkaitėje. Kepant kalakutą derėtų nepamiršti kelių taisyklių. Jei kalakutą prikimšime žalio įdaro, tai neiškeps nei kalakutas nei įdaras. Šiam paukščiui įdaryti tinka tik tai, kas jau paruošta.

Be to, įdaro negali būti per daug, nes būtina, kad kepamo paukščio viduje cirkuliuotų oras. Tad, norėdami apskaičiuoti įdaro kiekį paruoškite jo po 1 stiklinę kiekvienam kalakuto masės kilogramui. Įdarui labai tinka konservuoti kaštainiai, sumaišyti su ryžiais, razinomis, persikais, bruknėmis ar spanguolėmis, įvairiais džiovintais vaisiais, džiūvėsėliais. Kepant šį „didžiapaukštį“ šeimininkei reikės nemažų pastangų, nes jį reikės nuolat laistyti. Turint galvoje, kad kalakutas kepa pusę dienos, tai tikras didvyriškumas.

Tačiau iš kalakutienos galima ir be vargo pagaminti skanių, lengvai paruošiamų patiekalų. Tam puikiai tiks faršas. Maltoje kalakutienos krūtinėlių filė labai mažai riebalų, todėl iš jos ruošiami gaminiai nesusitraukia, o iškepę būna minkšti ir sultingi.

Be to, kalakutienos faršas – puiki alternatyva mums įprastai kiaulienai ruošiant įdarus koldūnams, balandėliams ar cepelinams. Šis faršas labai tinka ruošiant padažą makaronams, nes yra itin birus. Iš maltos kalakutienos labai lengvai formuojami kukuliukai sriubai, o pati sriuba būna nepakartojamo skonio.

Beje, kepsnių mėgėjai tikrai nenusivils pamarinavę ir išsikepę kalakuto krūtinėlių filė.

Paprikų sriuba su kalakutienos kukuliais

Kukuliams: 400 g kalakutienos faršo, 1 kiaušinis, 4 šaukštai maltų džiūvėsėlių, 6 šaukštai grietinės, paukštienos prieskonių, apie 15 lazdyno riešutų, miltų kukuliams apvolioti,
2 l vandens, 2 raudonos paprikos, 2/3 stiklinės saulėgrąžų, druskos, kelios šakelės žalių krapų.

Kukuliams suminkykite kalakutienos faršą su kiaušinio plakiniu, džiūvėsėliais, grietinėle ir prieskoniais. Formuokite kukulius į kiekvieno vidų įdėdami po riešutą. Apvoliokite kukulius miltuose ir suberkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 20 min. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytas paprikas ir saulėgrąžas. Virkite dar 10 min. Patiekdami sriubą papuoškite smulkintais krapais.

Kalakutienos kepsneliai su troškintomis morkomis

Kepsneliams: 600 g kalakutienos faršo, 1 kiaušinis, 2 šaukštai majonezo, 2 piene išmirkytos batono riekelės, paukštienos prieskonių, 1,5 šaukšto krakmolo, aliejaus kepimui.

6 morkos, 200 g džiovintų slyvų, 6 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas cukraus, 1 citrinos sultys, druskos, malto imbiero, malto muskato riešuto.

Iš kepsneliams skirtų produktų išminkykite faršo masę. Iš jos formuokite kepsnelius ir iškepkite juos aliejuje. Morkas nuskuskite, sutarkuokite ir suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi.

Paskaninkite cukrumi, druska, įpilkite 0,5 stiklinės vandens, uždenkite ir patroškinkite. Suberkite slyvas ir supilkite citrinos sultis. Baigiant troškinti paskaninkite prieskoniais. Kalakutienos kepsnelius patiekite su virtais ryžiais. Papuoškite žaliomis krapų šakelėmis.

Kalakutienos pjausnys

4 kalakutienos filė gabaliukai po 175 g, 3 šaukšteliai miltų, 1 kiaušinis, 60 g maltų džiūvėsėlių, druskos, pipirų, 2 šaukšteliai aliejaus, 1 šaukštas sviesto, griežinėlis citrinos, petražolių.

Miltus sumaišykite su druska ir pipirais. Išplakite kiaušinį. Suformuokite ovalios formos kalakutienos kepsnius, pavoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Paruoštus kepsnius 30 min. laikykite šaldytuve. Į keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite sviesto, įkaitinkite ir kepkite pjausnį iš abiejų pusių 10 min. Patiekite su virtais makaronais. Puoškite citrinos griežinėliais ir kapotomis petražolėmis.

Kalakutienos dešrelės

500 g kalakutienos, 3 riekutės batono, 50 g grietinėlės, 10 g kmynų, 100 g sviesto, 3 kiaušiniai, 150 g baltų džiūvėsėlių, 100 g grietinės, truputis druskos ir pipirų, aliejaus dešrelėms kepti.

Kalakutieną sumalkite, įmuškite kiaušinį, įberkite kmynų, įdėkite grietinėlėje išmirkytas batono riekeles, įberkite druskos bei pipirų. Tada viską dar kartą sumalkite ir iš gauto faršo suformuokite dešreles. Jas apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintuose riebaluose, kol gražiai pagels. Apkepusias dešreles sudėkite į puodą, užpilkite grietine ir truputį patroškinkite. Patiekite su bulvių koše arba virtomis bulvėmis, papuoškite žalumynais.

Morkomis ir kukurūzais įdaryta kalakuto blauzdelė

1 kalakuto blauzdelė, 2 šaukštai konservuotų kukurūzų, truputis morkų, ½ skiltelės česnako, 2 šaukštai aliejaus, truputis druskos, pipirų.

Blauzdelę nuplaukite ir paukštienai skirtomis žirklėmis nukirpkite 2/3 viduryje esančio kaulo. Mėsą įtrinkite druska, pipirais, susmulkintais česnakais ir palaikykite 2–3 val. Kukurūzus sumaišykite su smulkiai sutarkuotomis morkomis, trupučiu druskos bei aliejaus ir įdarykite blauzdelę šiuo įdaru.

Mėsos kraštą užsiūkite, kad kepant neiškristų įdaras. Blauzdelę apkepkite keptuvėje, o po to dar 45 min. kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje uždengę folija ant aliejumi pateptos skardos. Tada padidinkite temperatūrą iki 220 °C, foliją nuimkite ir paskrudinkite dar 15 min. Patiekite su morkų salotomis, agurkais, virtomis bulvėmis arba bulvių koše.

Kepti kalakutų sparneliai

4 kalakutų sparneliai, 100 g majonezo, 2–3 skiltelės česnako, truputis druskos, pipirų.

Kalakutų sparnelius nuplaukite. Majonezą sumaišykite su susmulkintu česnaku, įberkite druskos, pipirų, įtrinkite mėsą ir marinuokite apie 3 val. Sparnelius sudėkite į aliejumi pateptą skardą, uždenkite folija ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val. Tada padidinkite temperatūrą iki 200 °C, foliją nuimkite ir pakepkite dar 20–30 min. Patiekite su vaisių arba daržovių salotomis, konservuotais obuoliais arba slyvomis, bulvių koše.

Su slyvomis troškintos kalakutų šlaunelės

2 kalakutų šlaunelės, 20 džiovintų slyvų be kauliukų, 3 laurų lapai, pipirų, druskos.

Kalakutų šlauneles įtrinkite druskos ir pipirų mišiniu bei palaikykite 1–2 val. Į gilesnę skardą įpilkite 1 stiklinę vandens, įdėkite šlauneles ir kepkite jas 1 val. 220 °C temperatūros orkaitėje, nuolat palaistydami susidariusiomis sultimis. Tada šlauneles sudėkite į troškintuvą, įpilkite kepimo metu susidariusias sultis ir dar ½ stiklinės vandens, sudėkite slyvas ir troškinkite apie 1–1,5 val., kol mėsa suminkštės.

Kepta kalakutiena

1 kg kalakutų krūtinėlės, 100 g majonezo, 1 šaukštas garstyčių, 1 šaukštelis druskos.

Padažui: 1 kivis, 2 šaukštai citrinų sulčių, 1 šaukštas apelsinų sulčių, 2 šaukštai aliejaus, truputis svogūnų laiškų arba porų, druskos.

Majonezą sumaišykite su garstyčiomis, įberkite druskos ir šiuo mišiniu įtrinkite kalakutieną. Laikykite šaltai apie 12 val. Tada mėsą kartu su majonezo padažu sudėkite į foliją ant kepimo skardos ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val. Padažui kivį ir svogūnų laiškus supjaustykite kuo smulkiau, supilkite sultis, aliejų, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Padažą užpilkite ant iškeptos ir supjaustytos mėsos. Tinka patiekti su įvairiais vaisiais ar vaisių salotomis.

Keptas kalakutas

1 kalakutas (4–5 kg).

Marinatui: 5 l vandens, 200 g druskos, 50 g cukraus, 15 g citrinų rūgšties, juodųjų pipirų, česnakų, prieskoninių žolelių (pagal skonį), 2 citrinos.

Kalakutą pamerkite į marinatą, kad apsemtų, ir laikykite apie 12 val. vėsioje patalpoje. Po to išimkite iš marinato, įtrinkite prieskoniais ir įvyniokite į foliją. Orkaitę įkaitinkite iki 250 °C. Įvyniotą kalakutą įdėkite į skardą krūtinėle į viršų, įpilkite 1 litrą vandens. Sumažinkite temperatūrą iki 200 °C ir kepkite 2 val. Po to foliją viršuje perkirpkite, atlenkite ir dar kepkite apie 1 val., kol paukštis gražiai apskrus.