Į tris komandas pasidalinę svečiai gamino gruziniškus paplotėlius su sūriu chačapuri, jautienos sriubą charčio ir vištienos čachochbili. Jų skonio panašumą į originalių, Gruzijos namuose valgomų patiekalų skonį vertino tikri gruzinai – „IDS Borjomi – Europe” atstovybės Lietuvoje vadovas Iraklis Bokuchava su žmona ir Gruzijos konsulas Lietuvoje Iraklis Asašvilis.

Labiausiai svečiams namus Gruzijoje priminė „žaliųjų“ komandos, kuriai vadovavo žurnalo „Virtuvė Nuo...Iki“ žurnalistė Elžbieta Monkevič, pagamintas chačiapuri.

Gruziją simbolizuojantį išskirtinio skonio mineralinį vandenį „Borjomi“ iš 5 mineralinių vandenų, tarp kurių buvo du lietuviški ir du prancūziški, aklos degustacijos metu atpažino pusė ragautojų. Iš besivaržiusių komandų atstovų tiksliausias buvo dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, nė sekundei nesuabejojęs, kurioje iš numeriais pažymėtų stiklinių yra gruziniškasis „Borjomi“.

Tostų varžytuvėms toną davė Gruzijos konsulas I. Asašvilis, pasakęs tostą apie draugystę, kuri nedidelėms Gruzijos ir Lietuvos valstybėms yra labai svarbi. Tostas neapsiėjo ir be anekdotinės situacijos, kuri pabrėžia, jog negali pykti, kai draugas kviečia draugą per langą net 2 val. nakties – juk draugystė galioja „visą parą“.

Gruziniškai vyno ir laukų derliaus šventei „Rtveli“ skirtas teminis vakarėlis yra jau trečias „Electrolux“ internetinio vakarėlių gido „Dinner Explorer“ renginys.

„Dinner Explorer“ teminių vakarėlių ciklą „Braškių sezono atidarymu“ birželio mėnesį pradėjo lietuviškų kulinarinių tinklaraščių autoriai, kurie iš pirmųjų braškių gamino užkandį, karštą patiekalą bei desertą.

Liepos mėnesį teminių vakarėlių gurmanai rinkosi į Mindaugo karūnavimo šventę, kurios detalų scenarijų - nuo aplinkos apipavidalinimo ir patiekalų iki aprangos kodo ir užsiėmimų – sukūrė specialiai šiai progai surengtą konkursą laimėjęs rinkodaros specialistas Alfas Ivanauskas.

Vakarėlio receptai

VIŠTIENOS CHACHOCHBILI (čachochbili)

(Troškinta vištiena)

Produktai:

• 1 višta (viščiukas)
• 2 svogūnų galvos
• 2 valgomi šaukštai pomidorų tyrės
• mėsos sultinio
• 2 arba 3 valgomi šaukštai lydyto sviesto
• Druskos ir pipirų pagal skonį
• Aitriųjų paprikų (galima dribsnių)
• Džiovintų bazilikų
• Pomidorų (nuvalytų ir supjaustytų skiltelėmis)
• Kapotų žalumynų (petražolių, kalendrų)

Paruoškite vištą: nuplaukite ir padalinkite ją į vidutinio dydžio gabaliukus, pakepkite ant lydyto sviesto kartu su svogūnais.
Sudėkite į troškintuvą, užpilkite sultiniu ir troškinkite ant mažos ugnies 15 – 20 min.

Sudėkite pomidorų tyrę ir patroškinkite dar 15 – 20 min., įberkite druskos, aitriųjų paprikų dribsnių, pipirus, sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite džiovintus bazilikus ir troškinkite ant labai lėtos ugnies 15 – 20 min.

Pabaigoje suberkite pjaustytus žalumynus.
Dar vienas populiarus variantas – vištieną apvoliuoti miltuose ir po to troškinti.

CHARCHO (charčio)

(Gruziniška jautienos sriuba)

Produktai:

• 5OO g jautienos krūtinkaulio
• 2 svogūnų galvos
• 2-3 česnako skiltelės
• (2 valgomi šaukštai pomidorų tyrės arba 100 g pomidorų) paprastai kaukaziečiai nededa pomidorų į charčo, jei yra slyvos
• ½ puodelio ryžių
• ½ puodelio rūgščių slyvų ( 5 – 7 mažos geltonos slyvaitės)
• Druskos, pipirų, lauro lapų, aitriosios paprikos (dribsniai)
• Smulkintų kalendrų, petražolių arba krapų
• chmeli-suneli prieskonių
• kelios šafranų purkelės

Nuplaukite ir supjaustykite mėsą taip, kad porcijai tektų 3-4 gabaliukai.

Užpilkite šaltu vandeniu, dėkite virti ir nugriebkite. Virkite ant mažos ugnies apie 1,5-2 val.

Galiausiai sudėkite susmulkintus svogūnus ir ryžius.
Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų, aitriąją papriką, lauro lapų.

Išimkite slyvaičių kauliukus ir sudėkite slyvas į sriubą.
Virkite ant lėtos ugnies dar 25 min. Suberkite chmeli-suneli, šafraną, sutrintus česnakus ir virkite dar 5-10 min.

Patiekite lėkštėje su žiupsneliu smulkintos kalendros, petražolės arba krapų (pagal skonį).

CHACIAPURI (chačiapuri)

Produktai:

• 2 stiklinės miltų (gali būti šiek tiek daugiau)
• 2/3 stiklinės rūgpienio/jogurto/kefyro
• ½ šaukštelio druskos
• Pageidautina ½ šaukštelio kepimo miltelių (bet nebūtinai)
• Įdarui geriau sumaišyti įvairius sūrius: mocarela, feta (brinza), "Rokiškio"
• 1 kiaušinis
• Pageidautina žalumynų: petražolių, krapų
• Sviesto patepimui (paprasto, ne lydyto)

Užminkykite tešlą, palikite ją pusvalandžiui išbrinkti.

Visus sūrius susmulkinkite ir sumaišykite su kiaušiniu ir žalumynais. Įdaras turi būti sūrokas, tad jeigu sūriai švelnesni (Mozzarela, Rokiškio), tuomet reikėtų dar įberti druskos.
Tešlą padalinkite į 4 didesnes dalis arba į 8 mažesnes.

Didesnes dalis iškočiokite į apskritimus, į viduriuką į dėkite įdaro ir kraštus surinkite (kaip chinkali) ir sujunkite.

Iškočiokite maždaug 0,7 cm storio paplotėlį ir kepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje po 1,5-2 min. iš kiekvienos pusės.
Iškepusį paplotėlį patepkite sviestu ir uždenkite lėkšte.
Paplotėlius dėkite vieną ant kito.

Jei padalinsite į 8 dalis, įdarą reikės dėti tarp dviejų iškočiotų paplotėlių, kraštus gerai sujungti (galima patepti kiaušinio baltymu).

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją