Ridikėliai

Vienos ankstyviausių pavasarinių daržovių. Jie valgomi švieži ir yra malonaus, aštroko skonio, kuris priklauso nuo juose esančių medžiagų - gliukozidų. Iš ridikėlių dažniausiai gaminamos salotos. Ridikėliuose yra nemažai vitaminų, kalio, geležies, natrio, chloro. Ridikėlių sudėtyje esančios maistinės skaidulos aktyvina žarnyno veiklą, padeda iš organizmo šalinti cholesterolį. Juos galima sėti kas 2-3 savaites ištisą sezoną, kad visuomet būtų šviežių.

Salotos

Soduose ir daržuose daugiausiai auginama lapinių ir gūžinių salotų. Salotų lapuose daug vitaminų, ypač vitaminų A ir C, yra chlorofilo, geležies, kalio, silicio ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Tamsialapėse rūšyse yra maždaug šešis kartus daugiau vitamino A ir tris kartus daugiau vitamino C negu šviesiosiose. Be to, jose daugiau kalio. Salotos gerina virškinimą, saugo organizmą nuo aterosklerozės, nes jų lapuose yra daug rutino, stiprinančio kraujagyslių sieneles.

Rūgštynės

Nuo seno laikomos virškinimą gerinančiais, rūgimą žarnyne mažinančiais ir skorbutą gydančiais vaistais. Jų lapai turi šiek tiek baltymų ir cukraus, daug rūgštynių rūgšties, vitamino C, provitamino A. Iš lapų verdama sriuba arba jais vitaminizuojami kiti patiekalai. Vertingiausi yra lapai, surinkti anksti pavasarį.

Svogūnų laiškai

Laiškų galime išsiauginti bet kuriuo metų laiku. Ant palangės svogūnus galime įmerkti į mažus stiklainius nuo majonezo. Dėžutėse arba šiltnamio lysvėse galime sodinti bet kokio dydžio svogūnus. Lauke svogūnų laiškus auginti galima ištisą sezoną. Tai plačiausiai paplitusi prieskoninė daržovė. Be svogūnų sunku pagaminti skanius mėsos ar žuvies patiekalus. Tai maistinga daržovė, savo sudėtyje turinti daug angliavandenių, šiek tiek ląstelienos ir pektininių medžiagų.

Svogūnuose nedaug baltymų, yra mineralinių medžiagų bei vitaminų, tačiau pats vertingiausias komponentas - eteriniai aliejai. Jie ne tik suteikia specifinį kvapą ir skonį, bet pasižymi stipriomis antiseptinėmis savybėmis. Svogūnų sudėtyje esantys fitoncidai naikina kenksmingus mikroorganizmus. Vertingiausi jie žali.