Praeityje ypatinga reikšmė buvo teikta trims dienoms - sekmadieniui, pirmadieniui ir antradieniui - tikrajai Užgavėnių dienai. Šių dienų valgių likučius, kaip “vaistą nuo visų ligų” gera gaspadinė atiduodavo gyvuliams. Visas tris dienas šeimininkės iš paraugintų ruginių miltų ir burokų rasalo virdavo riebią “rasalienę”, kuria šeimyna užsisrėbdavo prie gausiai valgomų tądien blynų.

Sekmadienį mėsos valgydavo triskart, pirmadienį - šešiskart, o antradienį, per Užgavėnes, - net 12 kartų, kad “per visus metus būtum riebus, sotus ir sveikas”, o Užgavėnių vakarienę dažnai baigdavo kiaušiniene, “kad vištos būtų dėslios”.

Skaivos grikiniai blynai

Žurnalistė, LNK projekto “Žvaigždžių duetai 3” dalyvė Skaiva Jasevičiūtė prisipažįsta, jog Užgavėnės bene smagiausia šventė po Kalėdų. Be to, Užgavėnės toks metas, kai galima pademonstruoti ir kulinarinius sugebėjimus, ypač, kai namuose apsilanko būrys draugų. Skaiva prisipažįsta, jog be bulvinių, jos patys mėgstamiausi grikiniai blynai.

Reikia: stiklinės virtų grikių, trupučio miltų, 2-3 kiaušinių, šaukšto cukraus arba medus, trupučio pieno arba vandens.

Viską išmaišyti ir kepti blynus keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Norint, grikius galima pakeisti mėgstamomis kruopomis. Skaniausi su spirgučių padažu arba su grietine.

Džiugo blynai su grybais

Nacionalinio dramos teatro aktorius, filmų garsintojas ir laidų vedėjas Džiugas Siaurusaitis prisipažįsta su maistu nesipykstantis ir nors per daug kulinariniais sugebėjimais nesipuikuoja, per Užgavėnes blynų prisikirsti stengiasi į valias. Ypač, kai draugai suvirsta į kiemą ir prasideda tikras blynų balius su visomis tradicijomis. Raganos, velniai ir kitokie persirengėliai šoka, dainuoja ir, žinoma, kepa blynus.

Reikia: vieno kiaušinio, pusės stiklinės pieno, pusės stiklinės vandens, miltų, kad tešla būtų grietinės tirštumo, stiklinės šaldytų ar džiovintų grybų, svogūno galvutės, druskos, cukraus, pipirų, aliejaus, grietinės.

Maišant kiaušinį, pieną, vandenį, miltus, paruošti vidutinio tirštumo tešlą. Džiovintus grybus išmirkyti ir sumalti. Jei naudojami šaldyti, juos atšildyti, apvirti ir sumalti.Į keptuvę su įkaitintu aliejumi suberti susmulkintą svogūną. Kai jis šiek tiek apkepa, sudėti grybus, prieskonius ir gerai apkepti.Į keptuvę su aliejumi pilti po 2 šaukštus blynų tešlos, į vidurį dėti įdaro ir apkepinti abi puses. Patiekti su grietine ar šiltu grietinės padažu.

Violetos plikyti blynai

TV3 laidos “Puikusis šou” žvaigždė Violeta Mičiulienė sako pati sau negaminanti, tačiau jei jau atsistoja prie puodų, tai išlieja visą dūšią, o į stalą patiekia labai išradingai, net ir paprasčiausius Užgavėnių blynus, kurie tik iš pirmo žvilgsnio atrodo patys paprasčiausi.

Reikia: pusantros stiklinės miltų, stiklinės pieno, dviejų šaukštų sviesto, 3-4 kiaušinių, 3-4 šaukštų miltinio cukraus, trupučio druskos, tarkuotos apelsino žievelės, riebalų blynams kepti.

Pienas su sviestu užvirinami ir suberiami miltai. Į nuolat maišomą masę sudedami kiaušinių tryniai, išsukti su cukrumi, suberiama druska, tarkuota apelsino žievelė, sudedami išplakti baltymai. Iš šios tešlos gerai įkaitintuose riebaluose kepami blynai.

Skanaus!