Šiame pokalbyje keliami pradžios klausimai: kaip pastebėti savyje, kad vyksta kažkas ne taip? Kokie pirmieji signalai rodo, kad jau pametėme save? Ir ką daryti – „susiimti“, skaityti knygas ar ieškoti pagalbos? Savo patirtimi pasidalinusi Monika klausytojams atveria galimybę situacijose pažinti save tuomet, kai kasdienybė tampa per sunki, kai savo elgesiu stebiname patys save, kai apleidžia gyvenimo džiaugsmas ir pasidavę patogioms iliuzijoms mes tiesiog plaukiame pasroviui.

„Prasidėjo labai didelės nuotaikų kaitos, abejingumas, ir toks labai stiprus jausmas, kad gyvenu ne savo gyvenimą. Tai buvo labai skausminga ir aš tai gan ilgai ir profesionaliai slėpiau. Pati nuo savęs. Užglaistydavau tomis bangomis emocinėmis, vat užeina, nueina, neturėjau žodyno, kaip įvardinti, nemokėjau paprašyti pagalbos, netikėjau, kad esu nusipelniusi pagalbos ir turbūt labiausiai sprendimas atėjo, kai supratau, kad jau dažnai nebekvėpuoju. Tada supratau, kad tikrai pagalbos reikia“ savo išgyvenimais pokalbyje dalinosi Monika.

Pasak gydytojo psichoterapeuto E. Laurinaičio pirmieji skambučiai, raudonos lemputės signalizuojančios pavojų mūsų psichinei sveikatai – tai normalaus mūsų gyvenimo sunkios situacijos, kurias reikia tiesiog išspręsti ir į kurias dažnai girdime patariant susiimti. „už ko? Už ko gi reikia susiimti? Už kurios vietos?“ tokiais atvejais pirmiausia užduoda klausimą Eugenijus Laurinaitis ir priduria, kad „jeigu žmogui reikia stengtis gyventi, tai reiškia, kad gyvenimas per sunkus“.

Reaguodamas į Monikos istoriją E. Laurinaitis atskleidžia naudingų ir nepatogių tiesų apie mus – bėgimą nuo savęs, atsakomybės vengimą ir siekį visiems įtikti, bei supažindina klausytojus su informacija apie pirmąjį apsilankymą terapijoje ir pataria, kaip nutarus imtis veiksmų pasirinkti tinkamą terapeutą.

Podkastas „Ai, viskas gerai...“ kviečia kalbėti garsiai apie tylias problemas. Kalbėti apie psichinę, emocinę mūsų sveikatą drąsus ne kiekvienas. Dažnas žmogus, susidurdamas su vidiniais sunkumais, pasiduoda, nes nepatogu, nes baisu, nes nežino, kaip padėti sau ar kitam, nerimauja, kas bus, jei sužinos kiti. Svečiuojantis šios srities specialistams, bei sunkumus patyrusiems ir sprendimus radusiems pašnekovams, čia bus aptariamos įvairiausios su mūsų psichine sveikata susijusios temos. Podkasto kūrėjos kviečia savo klausytojus siūlyti jiems įdomias, aktualias temas ir kviečia pokalbiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)