Tačiau labai mažai žmonių gali gauti šitą Mitros malonę. Dėl to visada pakanka kivirčų, karų, tirpsta pinigai, auga kūno svoris, pradingsta draugai, atsiranda priešų, žmogus patenka alkoholio nelaisvėn ir t.t.

O juk tereikia viso labo laiku sustoti. Laiku užbaigti ginčą, kol jis neperaugo į kivirčą. Laiku liautis tarkuoti vyrą už visiškai menką klaidelę. Laiku liautis siuntinėti žinutes, skambinėti, kad neįkyrėtumėte žmogui. Laiku sustabdyti besiliejantį žodžių srautą ir suprasti – dar truputėlis ir viskas, riba bus peržengta. Ir bus pasakyti tokie dalykai, po kurių žmogus atsistos ir išeis visam laikui. Nors viskas taip gerai prasidėjo!

Ir torto nereikia valgyti viso, net jeigu jis labai skanus. Ir dar vieno kokteilio nereikia užsisakinėti. Robertas Šeklis rašė, kad svarbiausia yda ir svarbiausias trūkumas – nesugebėjimas laiku sustoti. Bendravime, leidžiant pinigus – visur. Tačiau svarbiausia – santykiuose.

Nesugebėjimas laiku sustoti baugina ir atbaido žmones. Žmogus tampa nevaldomas ir pavojingas tarsi automobilis su sugedusiais stabdžiais. Ir po penktojo skambučio ar dešimtos žinutės žmonės praranda susidomėjimą tokiu bendravimu. O diskusijos peržengia aptariamų dalykų ribas ir pavirsta skandalais. Viskas, ko būta gero, pamirštama, tolimesnis bendravimas neįmanomas.

Sugebėjimas laiku sustoti – svarbiausia harmoningų santykių su žmonėmis ir pasauliu sąlyga. Ir juk tiek mažai tereikia: visiškai nedidelių pastangų. Pajausti tą ribą, kurios nevalia peržengti. Tačiau stengtis nesinori. O paskui – tarsi kas pridergė į širdį. Norisi viską grąžinti „kaip buvo“, tačiau dažniausiai tai nebeįmanoma…

Spauskite stabdžius, kol nespėjote įsibėgėti. Paklauskite savęs, prieš pasakydami, išgerdami, suvalgydami ar parašydami – ar tikrai šito reikia? Įsiklausykite į vidinį balsą, jis visada duos signalą, tik mes dažniausiai jo negirdime arba nenorime klausyti. Padarykite nedidelę pauzę – to visiškai pakaks, kad sustotumėte ir nesugriautumėte viso to, kas taip gerai prasidėjo.

Pasakykite sau stebuklingą žodį „Pakaks!“ Ir po kurio laiko viskas susitvarkys tiek santykiuose, tiek gyvenime.

Saiko jausmas – išties Dievo dovana.