Pavyzdžiui, smegenų dydis ir svoris niekaip nesusiję su intelektu. Mokslininkai pradėjo taikyti įvairius metodus gerinti smegenų veiklai, išvystyti naujus gebėjimus, nepriklausomai nuo amžiaus. Šiais metodais ėmė naudotis specialieji agentai, sportininkai, astronautai, gydytojai ir daugelis kitų.

Portalas brightside.me pateikia keliolika paplitusių mitų apie smegenis ir būdų, kaip realiai pagerinti savo protinį produktyvumą.

1 mitas – smegenys niekada nepavargsta.

Teisybė: Smegenys negali pavargti nuo intelektualios veiklos, bet psichologinė ir fizinė būsena turi įtakos koncentracijai ir aktyvumui. Naujo tyrimo duomenimis, smegenys funkcionuoja produktyviau, kai girdime bangų ošimą, jaučiame vėją nuo jūros, matome įvairius mėlynus atspalvius ir jaučiame šiltą smėlį. Štai kodėl jėgas greičiausiai atgauname prie jūros.

Ką daryti: išbandykite haloterapiją, pasivaikščiokite miške, atostogas praleiskite prie jūros, o vasarą nesidrovėkite ir kuo daugiau vaikščiokite basi. Kiek įmanoma dažniau lankykitės pajūryje.

2 mitas – piešiant matematikos genijumi netampama.

Teisybė: Kas kartą, kai reikia priimti sudėtingą sprendimą ar išspręsti sunkią užduotį, pieškite. Piešiant suaktyvinami abu smegenų pusrutuliai, taigi kur kas greičiau į galvą ateis tinkamas sprendimas. Tyrimai parodė – vaikai kur kas greičiau išmoksta matematiką ir įsimena informaciją, jeigu naują medžiagą iliustruoja ar rašinėja, paišinėja sąsiuvinyje.

Ką daryti: paišinėkite ar pieškite 10–20 min. jei esate dešiniarankis, pieškite kairiąja ranka (ir atvirkščiai). Darykite tai kasdien, pozityvų poveikį pastebėsite jau po mėnesio.

3 mitas – sūpynės tik vaikams.

Teisybė: Supantis sūpuoklėse ankstyvoje vaikystėje skatinamas smegenų dalių, atsakingų už kalbos ir informacijos apdorojimą, vystymasis. Supimasis, sukimasis spirale esant bet kokio amžiaus stiprina vestibiuliarinį aparatą, nes gerėja orientacija erdvėje. Šį faktą patvirtino astronautai.

Ką daryti: Du–tris kartus per savaitę po 15–20 min. supkite sūpuoklėse, dažniau pasivažinėkite karusele. Taip pasveiksite nuo jūros ligos, nejausite simptomų, jei padauginsite alkoholio.

4 mitas – aiškiaregystės gebėjimų nebūna.

Teisybė: Vadinamąjį šeštą pojūtį dažnai turi kokio nors jutimo organo netekę žmonės. Pavyzdžiui, akli žmonės jaučia erdvę aplink save, pasitelkdami klausą, uoslę, odos receptorius. Jų smegenys sukuria atitinkamą žemėlapį pagal gautą informaciją.

Ką daryti: Kelis kartus per savaitę įsikiškite ausų kištukus ir, pavyzdžiui, pavaikščiokite atbulomis arba pažaiskite žaidimą „Kas dėžėje“, kurio metu reikia atspėti, koks daiktas yra dėžėje.

5 mitas – šachmatai – geriausias sportas smegenims.

Teisybė: Smegenis geriausiai lavina fizinė mankšta. Sportuojant gaminasi hormonai, atsakingi už atmintį, naujų gebėjimų įsisavinimą ir neuronų išsaugojimą. Pavyzdžiui, eksperimentinio tyrimo metu jo dalyviams buvo pateikta įvairių užduočių. Per pertrauką A grupės nariai atliko tempimus, o B grupė tiesiog ilsėjosi. Rezultatai parodė, kad ta grupė, kuri ilsėjosi, neatliko užduoties.

Tiesa, sportuojant svarbu nekelti pavojaus sveikatai. Regbio žaidėjams dažnai susižaloja per rungtynes ir patiria smegenų sutrenkimą.

Ką daryti: Nepasikliaukite vien šachmatais ir kryžiažodžiais. Plaukiokite, šokite, darykite jogos pratimus, kad lavintumėte visą kūną.

6 mitas – pienas naudingas smegenims.

Teisybė: Pienas turi daug kontraindikacijų. Smegenims ir kūnui bus daugiau naudos, jei vartosite kitokių pieno produktų. Vynas, šokoladas ir kiti produktai, kurių nauda smegenims dar neįrodyta, turėtų būti vartojami saikingai.

Nutukimas ardo neuronų jungtis, o cukrus ir riebalai sukelia uždegimą. Smegenys ima veikti menku pajėgumu, vėliau jas ištinka depresija. O maisto stygius gali išbalansuoti smegenis – visa energija skiriama maisto paieškoms, žmogus gali tapti dirglus, agresyvus. Tada smegenų gyvavimo trukmė sutrumpėja, padidėja smegenų ligų rizika.

Ką daryti: Įtraukite į racioną riebios žuvies, ikrų, riešutų, vaisių ir daržovių. Išbandykite ketoninę dietą (tik pirma pasitarkite su gydytoju).

7 mitas – daugelį gebėjimų galima įgyti tik vaikystėje.

Teisybė: ir suaugus galima įgyti praktiškai visų gebėjimų. Pavyzdžiui, įkopę į ketvirtą dešimtį chirurgai ėmė mokytis griežti smuiku, kad pagerėtų jų subtilieji motorikos gebėjimai. Specialieji agentai žaidžia vaizdo žaidimus, kad pagreitėtų jų reakcija, logika ir būtų greitesni, atlikdami įvairias užduotis.

Ką daryti: Nebijokite daryti to, apie ką svajojote vaikystėje. Nauji gebėjimai sukuria naujas neuronų jungtis, taip smegenys apsaugomos nuo senėjimo. Negalvokite apie amžių – Olimpinėse žaidynėse Pchenjane Meksikai atstovavo 40 m. slidininkas. Jis išmoko šio sporto vos per metus.

8 mitas – pozityvus mąstymas tik jauniems ir nepatyrusiems.

Teisybė: Optimistai lengviau pamiršta nesėkmės ir greičiau pasiekia tikslų. O pesimistams ir tiems, kurie nuolat jaudinasi, širdies smūgio rizika padidėja 29 proc., vėžio rizika – 41 proc. Nors požiūrį į gyvenimą lemia genai, asmenybę formuoja gyvenimiška patirtis. Todėl daugelis psichologų rekomenduoja vystyti pozityvų mąstymą.

Ką daryti: Vieną pratimą internete galite atlikti kasdien. Pažiūrėkite į 9 žmones ir kuo greičiau suraskite tarp jų besišypsančius. Reguliariai treniruojantis, smegenys ima kitaip suvokti pasaulį, sumažėja nerimas.

9 mitas – vieni žmonės yra gabūs matematikai, kiti – ne.

Teisybė: Bazinis matematikos supratimas yra instinktas. Tai svarbus išlikimo gebėjimas. Pavyzdžiui, simetrija reiškia sunokusį vaisių, o skaičių pojūtis padeda apskaičiuoti, kiek žmonių yra priešo gentyje.

Matematikos gebėjimus galima vystyti ir suaugus. Matematinės užduotys gerina atmintį, skatina kūrybingumą.

Ką daryti: pradėkite nuo paprastų dalykų – pažaiskite „Monopolį“, žodžių spėliojimo žaidimus, parduotuvėje mintyse skaičiuokite išlaidas.

10 mitas – kasdien geriant kavos, gerėja atmintis.

Teisybė: Kofeinas skatina smegenų veiklą ir gali nutolinti su amžiumi susijusius smegenų sutrikimus, bet tikrai nereikia gerti kavos reguliariai. Atmintį pastiprinsite ir įgysite daug žinių, skaitydami knygas.

Ką daryti: Per savaitę perskaitykite po 1–2 skirtingų žanrų knygas. Skaitykite dar kartą anksčiau skaitytas knygas, kad atnaujintumėte informaciją. Ilgai nenaudojant informacijos smegenys gali ją ištrinti iš atminties.

11 mitas – virtualūs žemėlapiai ir navigacijos sistemos gerina orientavimąsi erdvėje.

Teisybė: Ilgai naudodami navigacijos sistemą žmonės pamiršta, kur yra pagrindinės gatvės. Todėl Londono taksi vairuotojai turi atsiminti, kur yra 25 000 gatvių, kad gautų taksi licenciją. Žinant pagrindines gatves ir sugebant naudotis žemėlapiais skatinamos už orientavimąsi erdvėje, atsipalaidavimą ir elgsenos keitimą atsakingos smegenų dalys.

Ką daryti: Naudokite popieriniais žemėlapiais, stebėkite įvairius ženklus, pavyzdžiui, saulės poziciją. Labai greitai bet kokiame mieste rasite reikiamą vietą.

12 mitas – stimuliavimas elektra suaktyvina smegenis.

Teisybė: Smegenų stimuliavimą elektra iš esmės naudoja mokslininkai, specialieji agentai, sportininkai, lošėjai ir žmonės, kuriems reikia atgaivinti smegenis po sužalojimo ar insulto. Ši terapija gerina koncentraciją, loginį mąstymą, gerina reakciją, žodžių atmintį, lavina vaizduotę. Pavyzdžiui, žinoma, kad testo metu vienas asmuo neatliko sunkios logikos užduoties. Po stimuliavimo elektra kurso 40 proc. testų dalyvių teisingai atliko minėtą užduotį.

Ką daryti: Šią terapiją galima pradėti tik pasitarus su gydytoju.

13 mitas – malonumo centrų stimuliavimas gerina smegenų veiklą.

Teisybė: Hormonas dopaminas suteikia malonumo pojūtį, kai valgome saldumynų, išgeriame alkoholio, įsimylime. Jis laikinai sustiprina smegenų funkciją, o paskui sumažina produktyvumą, reikalaujamas naujos dozės.

Hormonas serotoninas ilgesniam laikotarpiui nei dopaminas suaktyvina smegenų veiklą, jo gaminasi, kai jaučiamas asmeninis pasitenkinimas, kai juokiamės, kai su mielu žmogumi kartu veikiame tai, kas patinka (pvz., pietaujame, žiūrime filmą). Tokiais atvejais galima padaryti išimtį ir kartu išgerti vyno ar suvalgyti saldumynų.

Ką daryti: Daugiau laiko leiskite su draugais, daugiau keliaukite, susipažinkite su naujais žmonėmis, alinkitės pozityviomis emocijomis su artimaisiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)