Tačiau, kad ir kaip bebūtų keista, šios nuostatos ne visiems yra savaime suprantamas dalykas. Vis tik, gyvenant ar svečiuojantis kitoje šalyje, reikia prisitaikyti prie svetimos kultūros ir kiek kitokių etiketo normų.

Kiekvienas Londono lietuvis turėtų susipažinti su Didžiosios Britanijos kultūros ypatumais ir viešint ar gyvenant Jungtinėje Karalystėje įsisavinti pagrindines „gero tono“ taisykles – nuo nuolat kartojamų atsiprašymų, popietės arbatėlės tradicijų iki laukimo ilgiausiose eilėse ir kalbų apie orą.

Aprangos kodas

Kiekviena proga Didžiojoje Britanijoje reikalauja skirtingo aprangos kodo. Jei nesilaikote aprangos kodo, tai priimama kaip didelė nepagarba ir dažnai jūs būsite paprasčiausiai neįleidžiami į renginį ar restoraną.

Turbūt vienas dažniausiai pasitaikančių aprangos kodo variantų yra Smart Casual. Ką gi tai reiškia? Išvertus pažodžiui – Smart Casual reiškia protingai kasdienis. Šis aprangos kodas reikalauja atrodyti tvarkingai, bet ne per daug oficialiai. Vyrai turėtų dėvėti švarką arba liemenę, pritaikant kelnes, o ne džinsus. Galite ryšėti ir kaklaraištį, tačiau laisva apykaklė taip pat priimtina. Moterims derėtų dėvėti kuklią suknelę arba sijoną su švarkeliu ir marškinėliais arba palaidine. Venkite sportinio stiliaus ir jokiu būdu nesiaukite sportinių batelių! Taip pat venkite skrybėlių arba vakarinių suknelių – tai atrodys pernelyg oficialiai.

Pristatymai

Jei jūs pristatote savo pažįstamus, kurie pirmą kartą susitinka, tik nuo jūsų priklausys, kaip reikėtų juos pristatyti tarpusavyje. Tačiau būtinai atsiminkite hierarchiją: vyrai turi būti pristatomi moterims, jaunesni – vyresniems, o žemesnio rango – aukštesnes pareigas užimantiems. Iš pradžių pristatykite pavienius asmenis grupei žmonių ir po to atvirkščiai. Jei pristatymas yra neoficialus, tuomet nebūtina minėti žmonių pavardžių. Jei įmanoma, pristatant žmones vertėtų suteikti šokią tokią informaciją apie asmenį, tokiu būdu pramušite ledus tarp dviejų nepažįstamųjų.

Tradiciškas britų pasisveikinimas yra „How do you do?“ (Kaip laikaisi?). Tinkamas atsakymas – kad ir kaip keistai skambėtų yra „How do you do?“ (Kaip tu laikaisi?). Situacijose, kuriose šis išsireiškimas būtų pernelyg formalus, užtektų paprasčiausio draugiško „Hello“ (Labas).

Jei neformalioje aplinkoje jūsų kas nors paklaustų „Hi, how are you?“ (Labas, kaip laikaisi?) arba „Hi, how’s things?“ (Labas, kaip viskas?) – atsakymas turi būti TIK pozityvus: „Fine thanks, and you?“ (Gerai, ačiū, o kaip tu?) arba „Fine thanks, can’t complain“ (Gerai, ačiū, negaliu skųstis).

Sveikinimosi bučiniai

Didžiojoje Britanijoje sveikinimosi bučinukai kaskart tampa vis populiaresni, tačiau tai nereiškia, kad tai yra priimtina sveikinimosi norma šioje šalyje ir todėl labai svarbu bučiuojantis neperlenkti lazdos.

Auksinė taisyklė – nebučiuok nepažįstamų žmonių, nebučiuok bendradarbių. Bučiuok tik artimus draugus ir mylimąjį/ąją. Viso to esmė, išvengti nesusipratimų ir nepatogių situacijų.

Dažniausiai bučiuojama į dešinį skruostą, tačiau jei partneris atsuka kitą skruostą, galima bučiuoti ir į kairįjį. Prisiliečiant tik skuostais yra labai nenatūralus sveikinimosi būdas, geriausia, tai – trumpas, nuoširdus pakštelėjimas, vos liečiant odą. Be kita ko, įvairūs skleidžiami garsai ar po bučinių likę seilių pėdsakai yra visiškai nepriimtini.

Atsiprašinėjimas

Daugeliui britų nuolatinis atsiprašinėjimas – tai natūrali reakcija į įvairiausius gyvenimo dirgiklius. Jei į jus kas nors atsitrenkia prasilenkiant gatve ar lipant į metro, jei užmina ant bato arba net aplieja gėrimu, tokiu atveju, net ir būnant auka, jums privalu atsiprašyti.

Nors mums, lietuviams, tai ir atrodytų visiškai nelogiška, tačiau britams tai yra normali, mandagi reakcija į bet kokį susidūrimą. Visada rekomenduotina nuoširdžiai atsiprašyti, jei jūsų veiksmai kažkam padarė neigiamą įtaką ar ką nors nuliūdino, net jei ir nesuprantate priežasties ar neįžvelgiate savo kaltės.

Atsiprašymas bus daug įtikinamesnis, jei atsiprašysite, įvardinę padarytos skriaudos priežastį: „Aš atsiprašau, kad taip ilgai užtrukau…“ skamba specifiškiau, nei įprastas „Atsiprašau“, ir iš tikrųjų tokiu būdu jūs pripažįstate kito asmens skundą.

Arbatos gėrimo tradicijos

Didžiojoje Britanijoje manoma, kad arbata – tai panacėja, vaistas nuo visų ligų ir britai neįsivaizduoja savo popiečių be karštos arbatos puodelio. Arbata dažniausiai tiekiama arbatinuke ir mėgstamiausia yra sveriama žolelių arbata. Dažniausiai kartu su plikyta arbata pasiūlomas arbatinis su karštu vandeniu, kad galima būtų atsiskiesti arbatą iki reikiamo stiprumo.

Iš pradžių rekomenduojama pilti arbatą, o tik po to ją gardinti cukrumi, pienu arba citrina. Pienas Anglijoje yra neatskiriama arbatos ceremonijos dalis. Pienas pilamas į daugelį indiškosios ir Ceilono arbatos rūšių, kad susilpnintų kofeino poveikį ir padarytų gėrimą ne tokį aitrų.

Arbatos puodelis laikomas tarp nykščio ir smiliaus, jokiu būdu neatkišant mažojo pirštelio. Jei jums pasiūloma „Cream tea“ (arbata su paplotėliais, vadinamais skonais), tai pats praktiškiausias būdas valgyti paplotėlius, juos perpjaunant išilgai ties vidurį. Pirmiausiai tepama uogienė, po to – tiršta grietinėlė. Jokiu būdu neignoruokite pasiūlymo prisijungti prie arbatos gėrimo ritualo – tai būtų laikoma didele nepagarba.

Arbatpinigiai

Kaip ir bet kurioje šalyje, arbatpinigiai yra neprivalomi ir suma priklauso tik nuo jūsų dosnumo. Visgi palikti arbatpinigių – mandagus gestas. Daugelyje Londono restoranų ir net barų, taip vadinamas „service charge“ (mokestis už aptarnavimą) yra įskaičiuojamas į jūsų sąskaitą. Jeigu mokestis nepridedamas, paprastai paliekama 10% nuo bendros sumos.

Jei sąskaitą susimokate banko kortele, turėsite galimybę pridėti arbatpinigių, prieš įvedant PIN kodą. Deja, dažnai tokiu būdu sumokėti arbatpinigiai nepasiekia darbuotojų, tad rekomenduotina palikti grynųjų. Beje, mokestis už aptarnavimą, nors ir yra automatiškai įskaičiuojamas į sąskaitą, nėra privalomas. Jei aptarnavimas jus nuvylė, paprašykite mokestį išskaičiuoti.

Arbatpinigiai yra mokami ne tik kavinėse ar restoranuose – už gerą aptarnavimą priimtina atsidėkoti ir lankantis grožio salonuose, viešbučiuose arba už pasivažinėjimą taksi.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!