Štirlico principas: žmogus geriausiai įsimena pirmąją ir paskutiniąją frazę. Mokslininkai šį žmogiškosios psichikos ypatumą vadina krašto efektu. Žurnalistai aktyviai naudojasi juo, rašydami tekstus, o dideli viršininkai – kai pavėluoja: jie visada įeina į auditoriją paskutiniai, tarytum pabrėždami savojo reikšmingumo laipsnį, laikydamiesi senosios rytietiškos išminties: jei pavėlavai, įeik kaip liūtas.

Problema tame, kad ne kiekvienam tam tikroje gyvenimo atkarpoje lemta būti dideliu bosu, kuriam pavėlavimas – didybės įvaizdžio dalis. Iš daugumos paprastų darbuotojų reikalaujama būti ypatingai punktualiems.

Kitaip – vieni nemalonumai: nuo papeikimo ir baudos iki .... Tarp kitko, kiekvienoje kompanijoje egzistuoja savi ekskliuzyviniai metodai kovai su piktybiškais drausmės nesilaikymais. Vienoje įmonėje darbuotojai mokėjo už kiekvieną pavėluotą minutę po 100 JAV dolerių. Po tam tikro laiko (kai tarnautojai galų gale suvokė, kad vadovybė nejuokauja) vėlavimų nebeliko, o pinigus „nukentėjusiems“ grąžino.

Kitoje kontoroje kiekvieno darbuotojo mobiliajame telefone buvo užsukamas žadintuvas lygiai septintai valandai ryto, o trečioje – būti tokiu žadintuvu buvo specialiai apmokyta nepakenčiama mergina, kuri pati ankstų rytą apskambindavo kolegas, išklausydavo daugybę įdomių žodžių, pasakytų jos adresu, tačiau ne mažiau užsispyrusiai įtikinėdavo žmones prabusti.

Išmokti nevėluoti galima, bet tai ilgas ir kruopštus darbas su savimi. Pradžiai įsisavinkite keletą gražaus ir teisingo pavėlavimo taisyklių – ir tada jūsų kelias į tobulybę nebus aptemdytas nei papeikimais, nei baudomis, nei sugadintais dalykiniais santykiais.

Pokštas:
Skelbimas biure:

„Gerbiami kolegos, prašome tuos, kas ateina į darbą truputėlį vėliau, eiti dešine koridoriaus puse, kad nesusidurtumėte su tais, kas išeina truputį anksčiau“.

Įspėkite

Pats paprasčiausias būdas sušvelninti partnerių susierzinimą – perspėti apie tai, kad jūs vėluojate. Netgi jei jūs įsitikinusi šimtu procentų, kad suspėsite pravažiuoti penkias metro stoteles per tris minutes, paskambinkite ir pasakykite, kad pavėluosite penkiolika minučių. Pakanka trumpos frazės: „Vėluoju dėl nuo manęs nepriklausančių priežasčių. Kaip jums patogiau – sulaukti manęs ar perkelti susitikimą?“

Atsiprašykite

Pageidautina, kad jūsų atsiprašymas būtų, pirmiausia, nuoširdus, antra, - trumpas ir išsamus. Neverta gilintis į jūsų aiškinimosi su kelių policijos inspektoriumi smulkmenas – jūs tik išeikvosite susitikimui skirtą laiką, kurio ir taip dėl jūsų nebe daug liko. O jeigu jūsų pavėlavimo priežastis jau visiškai anekdotinė (inspektorius pasirodo visai ne inspektorius, o jūs tapote realybės šou heroje), šia įdomia istorija padėtį galima sušvelninti.

Neišsigalvokite

Iš jūsų visiškai nereikalaujama būti originaliai (visi šie ateiviai, oligarchai, deputatai, kuriuos jūs išvertėte iš kojų, skubėdama gatve, arba detektyvinė istorija apie nulūžusį batelio kulniuką) – detalių gausumas, kurios, atrodytų, turėtų paliudyti pasakojimo tikroviškumą, iš tikrųjų tik apsunkins pašnekovą. Juk jam svarbiausia yra egoistinis nepasitenkinimo jausmas, kurio nenumalšins net pats labiausiai intriguojantis siužetas iš jūsų gyvenimo.

Nesijaudinkite

Jeigu jau pavėlavote, pasistenkite negaišti laiko ir iš karto pereikite prie reikalo: neieškokite vizitinės kortelės, rašiklio, bloknoto, išversdama rankinės turinį tiesiai ant stalo; mobilųjį telefoną geriau išjunkite arba nusistatykite vibruojantį skambutį (iš anksto, kol esate įstrigusi kamštyje). Kitaip užsirekomenduosite kaip išsiblaškęs žmogus, su kuriuo įdomu paplepėti, bet reikalų su juo geriau neturėti.

Pasitikrinkite bioritmus

Jeigu rytas – ne jūsų laikas, jūs sunkiai prabundate, o pilnaverčiu žmogumi pasijuntate tik per pietus, neplanuokite rimtų renginių ankstyvomis valandomis. Tarp kitko, vakaras – neformalių susitikimų metas, į kuriuos pavėlavimai priimtini.

Rezultatas

Visko nutinka; kartais ateiti laiku – tai tas pats, kas išlošti milijoną: nerealu. Ir nors ne jūsų valioje sustabdyti akimirką, jūs galite pavėlavimą pasukti savo naudai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)