Perskaitę šį straipsnį, sužinosite, kaip greitai ir, svarbiausia, pigiai namų sąlygomis iš virdulio pašalinti kalkių nuosėdas.

Valgomoji soda

Valgomoji soda – tikras atradimas kiekvienai namų šeimininkei! Naudojant valgomąją sodą, galima nuvalyti ne tik plyteles, kriauklę ir vonią, bet ir puikiai išvalyti virdulį – tiek viduje susikaupusias kalkių nuosėdas, tiek išorėje esančius riebalų lašelius. Norėdami pašalinti kalkių nuosėdas, litre vandens ištirpinkite valgomąjį šaukštą sodos ir supilkite į virdulį. Užvirinkite vandenį ir leiskite jam atvėsti. Beliko minkšta kempine pašalinti kalkių nuosėdas, kurias gerokai išgraužė valgomoji soda. Beje, valgomoji soda taip pat puikiai valo pridegusius lygintuvų padus.

Citrinų rūgštis

Citrinų rūgštis – dar viena superpriemonė, leidžianti namų sąlygomis pašalinti kalkių nuosėdas iš virdulių ir šiuolaikinių lygintuvų. Virdulį pripildykite vandens ir įberkite pakelį citrinų rūgšties miltelių arba išspauskite vienos didelės citrinos sultis. Dabar beliko truputį palaukti: tegul virdulys pastovi porą valandų, o dar geriau – pusdienį. Citrinų rūgštis ištirpdys kalkių nuosėdas, o jums tereikės gerai išplauti virdulį. Jeigu virdulio seniai nevalėte, ir jame susikaupė storas kalkių nuosėdų sluoksnis, procedūrą pakartokite.

Dėmesio! Jeigu jūsų virdulys elektrinis, jokiu būdu nevirinkite vandens su citrinų rūgštimi, nes galite sugadinti elektros prietaisą.

Acto rūgštis

Jei namuose neturite citrinų rūgšties, ją kuo puikiausiai atstos įprasta acto esencija. Litrą vandens sumaišykite su nedideliu buteliuku acto (70 proc.), supilkite į virdulį ir palikite keletui valandų, o dar geriau – per naktį. Ryte virdulio kalkių nuosėdos bus ištirpusios. Kruopščiai išplaukite virdulį, užvirinkite vandenį (geriau keletą kartų) ir išpilkite – štai ir viskas, jūsų virdulys spindės kaip naujas!

Virdulys

Obuolių žievelės

Jeigu nuolatos valote virdulį, ir kalkių nuosėdų sluoksnis yra labai plonas, galite apsieiti be citrinų rūgšties ar acto. Jums padės obuolių žievelės. Beje, tai puiki dingstis suderinti tai, kas malonu, ir tai, kas naudinga: paruošti obuolių pudingą ir pašalinti kalkių nuosėdas iš virdulio. Vandenį su obuolių žievelėmis užvirinkite ir gautą „kompotą“ palikite virdulyje porai valandų. Paskui išpilkite ir mėgaukitės atnaujinta virdulio išvaizda bei obuoliais kvepiančiais namais.

Dėmesio! Kaip tikriausiai supratote, kalkių nuosėdas valo obuolių rūgštis, todėl geriausiai tinka rūgštūs obuoliai.

Gazuoti gėrimai

Jei įsiskaitytume gazuotų gėrimų sudėtį, nereikėtų nustebti, jog kartais jie gali atstoti geriausias valymo priemones. Pagal valymo savybes tarp gazuotų gėrimų pirmauja visiems žinoma „Coca-Cola“. Jei šis gėrimas padeda nuvalyti rūdis nuo lygintuvo, tai ką jau kalbėti apie kalkių nuosėdas?

Pasitekę „Coca-Cola“, išvalyti virdulį nuo kalkių galite taip: įpilkite į virdulį tiek gėrimo, kad jis apsemtų tik kaitinimo elementą, jei jis yra virdulio viduje (paprastai pakanka 1 – 1,5 stiklinės „Coca-Cola“). Palikite virdulį ramybėje 1 val. Tuomet „Coca – Cola“ užvirinkite ir vėl palikite valandai ar pusantros. Tuomet skystį su kalkėmis išpilkite, o virdulį gerai išskalaukite.

Svarbu: jei jūsų plastikinis virdulys yra šviesios spalvos, tuomet „Coca-Cola“ pakeiskite gėrimu „Sprite“ – kola gali nudažyti plastiką.

Beje, „Sprite“ yra ne kas kita, kaip citrinos rūgštis + cukrus + daugybė kvapiųjų medžiagų.

Svarbu! Visada laiku valykite virdulį nuo kalkių nuosėdų – neleiskite, kad ant virdulio dugno ir sienelių susidarytų storas kalkių sluoksnis. Pašalinti įsisenėjusias nuosėdas yra kur kas sunkiau, negu „šviežias“.

Jei nepasitikite liaudiškomis priemonėmis, parduotuvėse galite rasti platų komercinių valymo priemonių asortimentą. Tačiau įsigiję tokią priemonę, griežtai laikykitės naudojimo instrukcijų – nors tai buitinė, bet, vis dėlto, chemija.

Svarbu! Valyti virdulį nuo kalkių reikia ne tik dėl to, kad pagerėtų vandens kokybė, bet ir dėl to, kad ilgiau tarnautų pats virdulys ir kad jis taupiau naudotų elektros energiją.

Patarimai, ką daryti, kad elektrinis virdulys tarnautų ilgiau:

1. Įsigykite vandens valymo filtrą arba į virdulį pilkite tik geriamąjį vandenį iš butelių. Jei to padaryti neturite galimybių, tuomet bent jau palikite vandenį pastovėti.

2. Nevirinkite to paties vandens keletą kartų. Kiekvieną kartą, kai jungsite virdulį, pakeiskite jame vandenį ir nepalikite vandens virdulyje, kai jo nebereikia.

3. Kas 10 dienų valykite virdulį bet kuriuo iš čia aprašytų būdų.

4. Nešveiskite virdulio kietais daiktais ir ypač metaliniais gremžtukais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją