Ypatingieji sovietmečio daugiabučiai

Namai, kurių specifiką nutarė aptarti novate.ru skelbiamos publikacijos autoriai, dar ir šiandieną kai kuriems asocijuojasi su elitiniais ir ypač kokybiškais būstais. Jų statybos laikotarpio pradžia maždaug sutampa su sovietų atėjimu, o pabaiga – su stalinizmo eros pabaiga. Tie namai būdavo statomi prestižinėse vietose, o jų butai išsiskirdavo aukštomis lubomis ir didele kvadratūra. Kokybės požiūriu jiems vargiai būtų galima ką nors prikišti. Tas pats pasakytina ir apie projektavimą: kiekviena smulkmena čia kruopščiai apgalvota.

Tiesa, apsigyventi tuose erdviuose butuose pavykdavo ne eiliniams mirtingiesiems, o aukšto rango valdininkams, todėl jų ypatingas patogumas perdėm nestebina. Tik kyla klausimas dėl slenksčių, paprastai įrengiamų tarpduriuose. Tai, pasirodo, itin naudingi, nors gal ir šiek tiek trukdantys, konstrukciniai elementai.

Kam reikalingi slenksčiai

Pirmiausia, būtina paminėti, kad tuo metu, kada iškilo čia aptariami namai, dujų tiekimas dar nebuvo centralizuotas. Tai pasakytina apie visą Sovietų Sąjungą: pavyzdžiui, Maskvoje dujofikacija pradėta nuo antros 5-o dešimtmečio pusės. Taigi, šilumą pavykdavo užsitikrinti kūrenant krosnis (bent Rusijoje kai kuriuose namuose tų krosnių išliko iki šių dienų, tiktai jomis jau, aišku, nebesinaudojama taip, kaip anksčiau).

Slenksčiai būdavo įrengiami tam, kad iš kambarių nesiskverbtų šiluma. Kai nėra slenksčio, tarp grindų ir durų atsiranda plyšis, o kaip tik slenkstis jį ir užpildo. Kadangi durų apačia visiškai priglunda prie slenksčio, iš kambarių neišeina šiltas oras, bet tai ne viskas. Slenkstis atlikdavo ir garso izoliacijos funkciją, taip pat neleisdavo laisvai sklandyti įvairiems kvapams, o šitai buvo dar ir kaip aktualu, kadangi tais laikais kai kuriuose namuose net ne laiptinėse, o tiesiog butuose būdavo įrengti šiukšlių vamzdžiai.

Dar vienas slenksčio pranašumas tas, kad, jam esant, uždarytos durys patikimai užsifiksuoja durų angoje. Kadangi šiuolaikinių statybinių medžiagų (pavyzdžiui, montavimo arba sandarinimo putų) tada nebuvo, durų varstymasis buvo tikra problema.

Šiuolaikinės projektavimo tendencijos slenksčių tarytum nepripažįsta. Nors kai kurių žmonių namuose jų ir pavyksta pamatyti, tai būna daug modernesni, patobulinti variantai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)