VIJOKLIAI IR FUNKCIONALUMAS

Kaip sako Leonardas, lianos (vijokliai) yra labai funkcionalūs augalai:

  • Jais apauginta tvora sukurs žalią širmą nuo pašalinių akių ir suteiks privatumo;
  • Vijokliai gali paslėpti tai, ko nenorite matyti — pavyzdžiui, negražią namo sieną ar kokį ūkinį priestatą. Vaizdas taps romantiškas, o kiemo bjaurusis ančiukas turi šansų tapti sklypo pažiba;
  • Vijokliai suteikia dekoratyvumo — tik įsivaizduokite, kaip gražiai atrodytų gėlyne arka lipantis augalas;
  • Vijokliai gali būti ne tik gražūs, bet ir naudingi — kai kurie veda vaisius.

Renkantis svarbu išsiaiškinti vijoklinių augalų savybes ir optimalias augimo sąlygas — jei viskas tinka ir patinka, daugiamečiai vijokliai džiugins ilgai. Su Leonardu panagrinėjome keletą pasirinkimų.


1. LAIPIOJANČIOJI HORTENZIJA (HYDRANGEA ANOMALA)

Laipiojančioji hortenzija Leonardo kieme mėgaujasi pavėsine puse — šį augalą arboristas rekomenduoja rinktis, jei apželdinti norite vietas, kur saulės nedaug.

Pasodintas iš 20–30 cm aukščio sodinukų, po 4 metų lianinis augalas baigia apaugti kelių metrų sieną. Jaunas augalas vyniojasi ant atramų, vėliau pradeda kabintis ir orinėmis šaknimis.

Leonardas juokauja, kad ši laipiojančioji hortenzija yra labai atspari, kadangi jis ją šiemet buvo… tiesiog pamiršęs. O ji puikiai išgyveno visas sausras ir kaip lipo į viršų, taip ir lipa. Ir dar skėtiškus žiedus krauna — tiesa, pamaitinus papildomos mineralinėmis medžiagomis, žiedų kiekis būtų tikrai gausesnis.

2. DIDŽIALAPĖ KARTUOLĖ (ARISTOLOCHIA MACROPHYLLA)

Vienas įspūdingesnių vijoklių, pasižymintis dideliais širdies formos lapais ir pavasarį pasipilančiais žiedais, primenančiais pypkės formą. Jei sąlygos geros, vijoklis sunokina net ir vaisius, primenančius mažus agurkėlius.

Jei nuspręstumėte auginti didžialapę kartuolę, pasirūpinkite tvirta atrama, kad dideli lapai nenusvirtų žemyn. Leonardas ant sienos yra ištempęs vielutes — jomis vijoklis ir keliauja aukštyn. Dar labiau tiktų vertikalios ar įstrižai sukaltos sienelės.

Didžialapė kartuolė džiaugsis saulėta, pusiau saulėta vieta bei drėgmės nestokojančiu dirvožemiu.

3. PENKIALAPIS VYNVYTIS (PARTHENOCISSUS QUINQUEFOLIA)

Turbūt nesuklysiu šį augalą pavadinusi daugiabučių klasika. Vienas populiariausių pasirinkimų mūsų krašte išgyvena renesansą ir su trenksmu grįžta į šiuolaikinį kiemą.

Penkialapis vynvytis — be galo greitai augantis augalas: subrendęs per sezoną išauga po 15–30 metrų, todėl puikiai tiks itin aukštoms sienoms. Jei erdvės turite mažiau, bet vis tiek norite šio vijoklio — augalą teks prižiūrėti ir karts nuo karto apgenėti, kad išvengtumėte perteklinio plėtimosi.

Penkialapis vynvytis prie paviršių tvirtinasi ūseliais, todėl jis net neturėtų būti laikomas vijokliu — bet apie terminus skaitykite straipsnio pabaigoje.

Šis augalas pasižymi išskirtiniu dekoratyvumu: pirmoje vasaros pusėje žydi smulkiais žiedeliais, rudenį nusidažo įvairiomis ryškiomis spalvomis bei subrandina melsvai juodas uogas. Leonardas juokauja, kad šis vijoklis galėtų būti mūsų nacionalinis augalas — rudenį išryškinantis trispalvės spalvas.

4. TRISKIAUTIS VYNVYTIS (PARTHENOCISSUS TRICUSPIDATA)

Penkialapio vynvyčio pusbrolis — triskiautis vynvytis. Auga šiek tiek lėčiau, bet pasižymi tomis pačiomis savybėmis — tai itin atsparus bei puikiai prisitaikantis lianinis augalas.

Triskiautis vynvytis tinka tvorų, pavėsinių ar sienų apželdinimui. Kaip ir giminaitis, šis vijoklis yra labai dekoratyvus — sodriai žali triskiaučiai lapai rudenį paraudonuoja.

Vijoklis gali būti genimas — geriausia pavasarį — ir puikiai atželia nugenėjus net ir metro ilgio „kasas“.

Triskiautis vynvytis kabinasi ir lipa orinėmis šaknimis, todėl jauniems sodinukams specialios atramos nepakenks, o sustiprėjęs augalas lips tuo, ką randa.

5. RAGANĖ (CLEMATIS)

Jei norisi daugiau ir įspūdingesnių žiedų — rinkitės raganes. Išduosiu paslaptį, kad raganes Leonardui sekasi auginti tikrai nekaip — susitarėme, kad paruošiu specialų reportažą apie raganių auginimą, gal padės ir jam.

Raganių žiedų yra tikra galybė — nuo baltų iki pačių ryškiausių violetinių, nuo smulkių iki itin didelių.

Raganėmis apaugintos arkos puikiai įsilies į klasikinį gėlyną ir derės prie rožių ar levandų — toks kampelis padvelks tikra romantika.

Raganės mėgsta saulėtas vietas, tad kuo saulės daugiau, tuo gausiau žydės. Apačioje pasodinkite kitų augalų, nes raganėms patinka, kai „kojos“ pridengtos.

6. SMAILIALAPĖ AKTINIDIJA (ACTINIDIA ARGUTA)

Kaip jau minėjau, vijoklinių augalų būna ne tik gražių, funkcionalių, bet ir naudingų. Vienas jų — smailialapė aktinidija. Šis augalas puikiai lips ant stambaus karkaso ar ant stiprių vielų. Būtent taip yra padaręs Leonardas — prie arkos šonų ištempęs vielinį tinklelį, sukūrė puikią vietą šiam augalui gyvuoti.

Smailialapė aktinidija tinka pusiau pavėsinei vietai. O jei dar nesate ragavę aktinidijos vaisių — tikrai daug praleidote. Antrais-trečiais metais po pasodinimo augalas pradeda brandinti vaisius — tokius mažus vaisiukus, primenančius kivius.

7. VYNMEDIS (VITIS)

Sąrašą Leonardas baigia dar vienu valgomu variantu — vynmedžiu arba, paprasčiau, vynuoge. Ir skanu, ir gražu, o dar ir privatumo gali suteikti, sako arboristas.

Vynuogėmis dažnai apželdinamos pavėsinės, terasos — toks vaizdelis iš karto mintimis nukelia kažkur į Italiją ar Prancūziją. Ir ne be reikalo mintys nuklysta į pietines šalis — vynmedis be galo mėgsta saulėtą, pietinę pusę.

Leonardas augina dešimt skirtingų vynmedžio veislių ir visos jos mūsų klimato zonoje sunokina skanias uogas. Tiesa, kelios vynuogės auga šiltnamyje — ten derlius sunoksta dar įspūdingesnis.

Kai vynuogės buvo neseniai pasodintos, kaip tik tada svečiavausi pas Leonardą ir parengiau straipsnį bei video reportažą apie kartono naudą auginant vynuoges: „Vynuogių auginimas su šiaudais ir kartonu — fantastiški rezultatai“.

VIJOKLIAI AR LIANOS

Dažnai kyla klausimas dėl terminų: pavadinimą „vijokliai“ šiame straipsnyje vadiname apibendrintai. Išties augalai, kuriems reikalingos atramos, vadinami lianomis, o vijokliai yra tik viena iš lianų grupių. Lianos skirstomos į grupes pagal tai, kaip augalas kabinasi prie atramų:

  • Kartuolės lipa aukštyn apsivydamos atramą kamienu (tai tikrieji vijokliai);
  • Raganės apsiveja ne kamienu, o lapų koteliais (ši grupė vadinama lapalipiais);
  • Penkialapiai vynvyčiai ir vynmedžiai į viršų lipa apsivydami ūseliais (tai dar viena grupė);
  • Laipiojančiosios hortenzijos ir triskiaučiai vynvyčiai kabinasi orinėmis šaknimis (tad irgi nelaikomi vijokliais).


Žinodami, kaip augalas lipa į viršų, pasirinksite tinkamesnę atramą jam.

***

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)