Kaip uodai pasirenka aukas

Ar neatrodo, kad uodai tiesiog nujaučia, jog netoliese žmonės? Taip ir yra: tiek namuose, tiek ir lauke, o ypač gamtoje prie upės arba ežero, jie ima telktis spiečiais. Uodų patelių uoslė tokia išlavėjusi, kad žmogų jos pajunta per šimtus metrų. Tokiu gebėjimu vabzdžiai pasižymi dėl ypač jautrių receptorių. Uodai paprasčiausiai pajunta padidėjusią anglies dioksido koncentraciją, o šias dujas kvėpuodami pašalina visi žinduoliai. Dar uodai geba atpažinti su prakaitu išsiskiriančią pieno rūgštį. Vos tiktai kraugeriai užuodžia šias dvi medžiagas, tuojau pat skrenda prie savo „maisto šaltinio“ ir nuo jo neatstoja, kol nepasiekia tikslo.

Dar viena uodams patraukli žmogaus savybė – tai kūno skleidžiama šiluma. Uodų rega funkcionuoja taip, kad žmogaus kūno šilumą jie mato kaip infraraudonųjų spindulių debesį. Kai tik vabzdys sulaukia signalo, tuojau pat skrenda prie aukos, na, o priskridęs nutūpia ant odos, praduria ją plonyčiu straubliuku ir siurbia kraują, kol ligi valiai pasisotina. Tuo pat metu uodas suleidžia savo seiles, kuriose yra kraują skystinančių ir skausmą malšinančių medžiagų, todėl kad gelia uodas, pajuntame ne iš karto, o įkandimo vietoje kraujas nepradeda krešėti.

Uodai

Uodus atbaidančios kavos savybės

Kava gali būti efektyvi priemonė, padedanti išspręsti daugelį buityje iškylančių problemų. Pavyzdžiui, ją naudojant pavyksta panaikinti įbrėžimus ant medinių baldų paviršių, atpratinti gyvūnus augintinius savivaliauti jiems draudžiamose vietose, be to, ji tinka kaip šampūnas nuo blusų. O štai kavos ir folijos derinys – puikiausias ginklas nuo uodų.

Kadangi negalime nustoti kvėpuoti ir taip sustabdyti anglies dioksido išsiskyrimo proceso, reikia ieškoti kitų būdų, kaip apgauti vabzdžių receptorius. Žinoma, gali padėti repelentai – natūralios arba sintetinės medžiagos, atbaidančios kraujasiurbius ir kitus nariuotakojus. Deja, ne visi žino, kad vienas iš veiksmingų repelentų kaip tik ir yra kava. Jos aromatas ne tik atbaido uodus, bet ir sumažina jų norą daugintis – juk ypač stiprus kraujo troškimas būdingas uodų patelėms.

Kaip pasigaminti uodų atbaidymo priemonę

Deginta kava

Kad kraujasiurbiai negadintų vakarinių pasisėdėjimų gamtoje, tereikia turėti folijos ir maltos kavos arba sausų kavos tirščių. Kruopščiai užlankstydami folijos lakšto kraštus suformuokite lėkštelę primenantį indą. Įberkite į jį šiek tiek kavos ir pakaitinkite iš apačios žiebtuvėliu arba degtukais. Vietoje folijos galima naudoti ir nebereikalingą karščiui atsparų indelį.

Šią savadarbę uodų atbaidymo priemonę reikia padėti netoli tos vietos, kurioje ketinate įsitaisyti patys. Kava ims kaisti ir paskleis ganėtinai stiprų kvapą, kurio uodai tiesiog pakęsti negali, todėl net jų zyzimas nesudrums jaukaus vakaro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)