Laidos viešnia kraštovaizdžio architektė Lina Puodžiūtė Ragauskienė paprastai ir suprantamai paaiškino, kaip teisingai formuoti pušis.

Pirmiausia būtų pravartu susipažinti su augalo fiziologija – mat skirtingi ūgliai atlieka skirtingas funkcijas. Pakelkite pušies šaką ir raskite pagrindinį stiebą. Akimis kildami stiebu į viršų rasite šakos viršūnę ir aplink ją išsidėsčiusius ūglius. Viršūnė yra atsakinga už šakos ilgį, o šoniniai ūgliai – už šakos plotį.

Ką ir kaip genėti

Nuspręskite, ar norite ilgesnių ar platesnių (tankesnių) šakų. Pagal tai ir rinkitės, kuriuos ūgliukus genėti:

Jei norite, kad šaka augtų į ilgį, bet smarkiai nesišakotų ir nesiplėstų – šoninius ūglius pašalinkite arba nulaužkite palikdami trečdalį ūglio;

Jei norite, kad šaka plėstųsi į šonus, bet ne augtų į ilgį – patrumpinkite šakos viršūnę per pusę arba dviem trečdaliais. Taip suformuota pušis su laiku taps tanki ir ilgiau primins krūmą.

Kokie įrankiai tinkamiausi

Kol ūgliai nėra sumedėję, juos rekomenduojame tiesiog nulaužti rankomis. Taip ūglio spygliai nebus pažeisti ir jie uždengs padarytą žaizdą, tad ūgliui išaugus nesimatys jokios intervencijos.

Jei nenorite išsitepti sakais rankų, kirpti galite su įrankiais:

  • Su sekatoriumi, jei ūgliai stambūs,
  • Su paprastomis virtuvinėmis žirklėmis, jei ūgliai jauni ir ploni.

Tik turėkite omenyje, kad kerpant pažeidžiami ūgliuko spygliai. Be to, kirpimo žymė gali matytis, jei kerpate gerokai prasprogusius ūglius.

Kada geriausia formuoti?

Formuoti pušis galima tada, kai ūgliukai pradeda žaliuoti ir yra pasiruošę sprogimui. Svarbu suspėti iki kol ūgliukai nesumedėjo. Dažniausiai tai galima daryti nuo gegužės vidurio iki birželio vidurio.

Pušys nemėgsta drastiško genėjimo, kai yra nukertama visa šaka. Galite taip daryti, tačiau visada pasverkite, ar tai būtina.

Nuoseklus kasmetinis ūglių laužymas arba kirpimas yra geriausias raktas, jei norite sukurti gražią pušies formą.

Neišmeskite pumpurų

Pasilikite nuskabytus neprasprogusius pušų ūgliukus – liaudies išmintis byloja, kad džiovintų pušų ūglių arbata padeda nuo kosulio. Arbata lengvina atsikosėjimą, joje gausu vitamino C bei eterinių aliejų, todėl puikiai veikia kaip antioksidantas.

Portale laidas rasite čia.

Naują „Delfi TV“ laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)