Perskaitytus laikraščius žmonės kraudavo į krūvą, nes vėliau naudodavo juos įvairiausiems tikslams – kai kurie iš jų šiandien atrodo tiesiog absurdiški, rašo novate.ru. Taigi kam būdavo naudojami laikraščiai sovietiniais laikais?

1. Laikraščiai vietoje kačių kraiko

Savotiškos naudos iš perskaitytų laikraščių gaudavo ir katės. Kai kurie šeimininkai perskaitytą spaudą sunaudodavo kačių tualeto dėžei. Laikraščiais būdavo išklojamas dėžės dugnas, o likę puslapiai būdavo suplėšomi į gabaliukus ir suberiami ant viršaus. Katės tokiam sprendimui neprieštaraudavo, tačiau patiems šeimininkams iš to būdavo mažai naudos: laikraščiai nesugerdavo blogo kvapo, o dėžės turinį vis tiek tekdavo keisti kelis kartus per dieną.

Laikraščių skiautės būdavo beriamos ir į žiurkėnų bei jūrų kiaulyčių narvelius, tačiau tai būdavo blogas sprendimas, nes laikraščiai turėdavo nuodingų medžiagų, kurios galėdavo pražudyti graužikus. Šiais laikais egzistuoja tiek naminiams graužikams, tiek katėms skirtas specialus kraikas, kuris yra saugus gyvūnams, neutralizuoja blogą kvapą ir leidžia rečiau keisti tualeto dėžę. O ir senų laikraščių butuose beveik nebeliko.

Laikraščių panaudojimas

2. Priemonė nuo sumušimų ir mėlynių

Šiuolaikiniai vaikai pramogauja sėdėdami socialiniuose tinkluose ir filmuodami vaizdo įrašus „TikTok“. Tačiau prieš 30 metų tokių „pramogų“ niekas net sapnuose neregėjo, ir vaikams tekdavo savarankiškai prisigalvoti žaidimų bei nuotykių. Neretai jie būdavo gana pavojingi: įsilipti į medį ir nusiraškyti kaimyno obuolį, perlipti per tvorą, užsiropšti ant garažo stogo ir pan. Žinoma, ne visada tokie nuotykiai baigdavosi laimingai: vaikai dažnai grįždavo namo su mėlynėmis ir nubrozdinimais. Kai močiutės išvysdavo anūkus su tokiais sužalojimais, jos uždėdavo ant žaizdos... laikraščio kompresą.

Tiesą sakant, toks triukas turėjo šiokį tokį pagrindą. Sovietų laikais laikraščių spausdinimui buvo naudojamai tipografiniai dažai su švinu, o švino acetatas buvo populiari priemonė nuo nubrozdinimų ir sumušimų. Tačiau gauti šios priemonės vaistinėse be recepto būdavo neįmanoma. Taigi žmonės rado visuotinai prieinamą švino šaltinį – laikraščius, kurių krūva jau pūpsodavo ant stalo.

Mūsų laikais toks gydymo metodas gali sukelti ne tik juoką, bet ir pasibaisėjimą. Šiandien vaistinėse galime gauti įvairiausių tepalų ir gelių žaizdoms gydyti – tereikia išsirinkti tinkamiausią ir priimtiniausią. O pavilgai su švinu buvo pripažinti neveiksmingais, o kai kuriais atvejais netgi nuodingais ir pavojingais sveikatai.

3. Oro „gaiviklis“ tualete

Laikraščių panaudojimas

Netikėta, bet tai faktas. Sovietų laikais laikraščiai buvo naudojami ne tik vietoje tualetinio popieriaus, kurio nuolat trūkdavo, bet ir vietoje savotiško oro gaiviklio. Pastarasis metodas veikiau rodė žmonių neviltį, o ne reiškė, kad jis yra efektyvus. Sovietų laikais laikraščiai, kitaip negu dabartinis tualetinis popierius, blogai tirpo vandenyje, todėl greitai užkimšdavo kanalizaciją. Nereikia nė sakyti, kad dėl to tualete pasklisdavo nepakeliama smarvė. Žmonės rado išeitį: degindavo laikraščius, o jų pelenus nuleisdavo į unitazą. Sudeginto popieriaus „aromatas“ užgoždavo nemalonius kvapus.

Mūsų laikais toks triukas nebeturi prasmės: parduotuvių lentynose rikiuojasi gausybė oro gaiviklių – tereikia išsirinkti labiausiai patinkantį kvapą. Labai patogus variantas – automatiniai oro gaivikliai, kurie išskiria aromatą šeimininko nustatytais intervalais.

4. Kvapo neutralizatorius šaldytuve

Laikraščių panaudojimas

Nemalonus kvapas šaldytuve – problema, aktuali visais laikais. Jei šiandien galima nusipirkti specialių kvapus sugeriančių priemonių, tai anksčiau ši problema buvo sprendžiama laikraščiais. Laikraščių lapai būdavo suglamžomi, apipurškiami vandeniu, padedami ant lėkštutės ir kišami į šaldytuvą. Po kurio laiko nemalonaus kvapo šaldytuve iš tikrųjų nelikdavo, tačiau ar yra prasmės šį metodą taikyti ir šiandien? Žinoma, tai būtų paprasta, aišku ir pigu, tačiau lygiai tą patį tikslą galima pasiekti kitais natūraliais absorbentais, pavyzdžiui, ryžių kruopomis, obuolio skiltelėmis ar gabaliuku sužiedėjusios duonos.

5. Pagrindas tapetams

Laikraščiai sovietų laikais buvo naudojami įvairiausiose srityse. Be jų neapsieidavo net namų remonto darbai. Šiuo atveju laikraščiai būdavo naudojami sienoms išlyginti. Laikraščių lapai pridengdavo nedidelius nelygumus, „užfiksuodavo“ tinką. Be to, priklijuoti popierinius tapetus prie popieriaus būdavo kur kas lengviau, taip jie ir laikydavosi kur kas ilgiau. Kai kuriose kaimo trobose ar senuose butuose dar galima išvysti šiuo metodu užklijuotų tapetų.

Šiais laikais šio metodo niekas nebenaudoja. Sienos išlyginamos paprasčiausiu gruntu, kurio galima įsigyti kiekvienoje statybinių medžiagų parduotuvėje.

Laikraščių panaudojimas

6. Apsauga nuo kandžių

Turbūt nerastume žmogaus, kuriam šie namuose gyvenantys kenkėjai nebūtų pridarę rūpesčių. Kiek būdavo nusivylimo ir ašarų, kai ištraukus kailinius paaiškėdavo, kad juos sukapojo kandys. Kokių tik kovos būdų neprisigalvodavo moterys: priberdavo spintų lentynose citrusinių vaisių žievelių, augindavo kambaryje pelargonijas arba daiktus, kuriuos gali sugadinti kandys, susukdavo į laikraščius. Manyta, kad kandims ne itin patinka tipografinių dažų kvapas. Iš dalies tokia nuomonė yra teisinga, tačiau dažų kvapas turi būti šviežias. Jeigu jūs nenorite vilnonių ar kailinių gaminių vynioti į naujausią laikraščių partiją, naudokitės vakuuminiais maišais – tai kur kas patikimesnė apsauga nuo kandžių, negu laikraščiai.

7. Langų blizginimas

Šį triuką daug šeimininkių naudoja ir šiandien – laikraščiai joms atstoja popierinius rankšluosčius. Veikiausiai įprotį valyti langus laikraščiais įtvirtino vienas 1959 metais pasirodęs namų ruošos vadovas, kuriame buvo aiškiai parašyta, kad išplautą langą reikia sausai nuvalyti minkštu popieriumi, geriausia – laikraščiu.

Tačiau šis, regis, visai parankus langų valymo metodas turi pora trūkumų. Visų pirma, sudrėkęs spausdinimo rašalas ant paviršių ir rankų gali palikti dažų pėdsakų. Tačiau jei šio nemalonumo galima išvengti, užsidėjus vienkartines pirštines, tai miniatiūrinių įbrėžimų, kuriuos palieka ant stiklo laikraščiai, vargu ar pavyks taip lengvai atsikratyti. Abejojame, ar į jūsų planus yra įtrauktas stiklo paketo keitimas. Taigi verčiau atsisakykite minties valyti stiklą laikraščiais ir verčiau naudokite specialias servetėles iš dirbtinės zomšos ar mikropluošto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)