Svetainė novate.ru pasakoja, kodėl geriau nestatyti aukštų bei aklinų tvorų, ir kokių problemų gali sukelti toks sprendimas.

1. Didelis šešėlis

Kuo tvora aukštesnė, tuo didesnį šešėlį ji meta. Šešėlyje prastai auga dauguma augalų, įskaitant gėles bei daržoves, prastai dygsta sėklos. Geriausiu atveju šešėlyje pasėtų kultūrų augimas vėluos, blogiausiu – jos apskritai nesudygs. Be to, aukšta tvora atitvertame sklype kelis kartus sulėtėja grunto medžiagų apytaka. Jei nuo šešėlio kenčia jūsų teritorija ir tai jums nekelia didesnių bėdų, tuomet viskas gerai. Tačiau šešėlis gali kristi ir kaimynų pusėje, ir tai jiems gali nepatikti. Tokiu atveju neišvengsite konflikto su kaimynais.

2. Prasti santykiai su kaimynais

Kaimynai, pastebėję, kad ties sklypų ribomis išaugo pernelyg aukšta ar pernelyg aklina tvora, gali drąsiai skųstis dėl tokios konstrukcijos statybas prižiūrinčiai valstybinei institucijai. Jei tvoros savininkas ignoruos oficialius raštus ir nenorės pakoreguoti savo tvoros, į jo namų duris gali pasibelsti pareigūnai. Jei konfliktas nebus išspręstas geranoriškai, teismo sprendimu tvora bus nugriauta.

3. Statybos normų ir taisyklių pažeidimai

Jei nusprendėte statyti itin aukštą tvorą, pirmiausia pasidomėkite tvorų statybas reglamentuojančiais įstatymais ir normomis. Gali būti, kad jums reikės kaimynų leidimo tverti tvorą ar specialaus statybas leidžiančio dokumento. (Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, kreiptis į savivaldybės administraciją dėl statybą leidžiančio dokumento (SLD) išdavimo reikia tuomet, kai miesto teritorijoje ketinama tverti aukštesnę kaip 2 m tvorą.) Taip pat egzistuoja specialūs reikalavimai dėl tvoros atstumo nuo sklypo ribos, tvoros cokolinės dalies, tvoros akytumo ir kitų dalykų. Žinoma, visiems norisi atsitverti nuo pašalinių akių, tačiau gyvenant privačių namų kvartaluose, teks laikytis įstatymų.

Tvora

4. Nepakankama oro cirkuliacija

Jei įsirengsite tvorą vos per 3 m nuo gyvenamojo namo, ji gali tapti patogeninių mikroorganizmų ir bakterijų šaltiniu. Esmė ta, kad erdvė tarp namo ir tvoros prastai vėdinsis, dėl to ant pamatų gali atsirasti grybelio. Be to, po lietaus prastai džius ir pati žemė.

5. Problemos su higiena

Taip pat labai svarbu, iš kokių medžiagų statysite tvorą. Užtvara iš nedažytos medienos ar aprūdijusio metalo jau po pirmo lietaus pradės skleisti priplėkusį kvapą, kuris pasklis po visą kiemą ir bus juntamas net namo viduje. Taigi sudarysite idealias sąlygas grybeliui vystytis ir drėgmę mėgstantiems vabzdžiams daugintis.

6. Visiška izoliacija nuo pasaulio

Viena vertus, tai yra privalumas: jūs tikrai užsitikrinsite trokštamą privatumą ir izoliaciją. Kita vertus, jus visiškai nematysite, kas vyksta aplinkui ir kas vaikšto visai šalia jūsų namo. Kai kurios saugos bendrovės būtent dėl prasto matomumo atsisako saugoti privačius namus, apsitvėrusius aukštomis tvoromis. Tokios konstrukcijos yra parankios ir vagims: jų, šmirinėjančių už tvoros, nemato šeimininkai, o nepastebimai perlipus tvorą, jų nebemato kaimynai. Vienintelė išeitis – vaizdo stebėjimo kameros, aprėpiančios visą sklypo perimetrą.

7. Drėkstanti tvora

Jei tvorlentės bus nedažytos, po lietaus ar sniego jos visiškai atidrėks. Dėl drėgmės lentelių masė padidėja kelis kartus. Neapdorota mediena drėgmę sugeria tarsi kempinė, todėl aklina tvora po kelių metų deformuosis ir atrodys sukriošusi.

8. Milžiniškos pusnys žiemą

Aukšti užtvarai pakeičia žiemos vėjų srautus, dėl to žiemą palei tvoras formuojasi milžiniškos pusnys ir ledėja vanduo. Kiekvieną kartą pasnigus, jums teks valyti sniegą, nes priešingu atveju pusnys pakenks tvoros konstrukcijoms.

Taigi, kaip matote, aukšta tvora turi nemažai minusų. Prieš tverdami tvorą, apsvarstykite visus veiksnius ir pakalbėkite su kaimynais, kad ateityje nekiltų nemalonių nesusipratimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)