Laimei, tai gana lengvai išsprendžiama problema – tereikia žinoti, kokių veiksmų imtis ir kokia eilės tvarka juos atlikti.

Pirmasis etapas – išvalymas

Plaunant šaldytuvą nevalia pamiršti guminio durų apvado. Sandariklis turi ne tik atrodyti švarus, bet ir iš tikro būti nepriekaištingai išvalytas. Nešvarumų, kurie paprastai susidaro įstringant arba užtykštant maistui, neturi likti gumos klostėse, kitaip jie pavirs į klijų konsistencijos masę, sulipinančią ir deformuojančią durų apvadą. Štai kodėl prieš imantis bet kokių taisymo darbų, sandariklį būtina kruopščiai išplauti, rašoma portale novate.ru.

Nešvarumus iš apvado klosčių pirmiausia reikia pašalinti sausu ausų arba dantų krapštuku. Šiam darbui labai tiks ir nebenaudojamas dantų šepetėlis.

Dabar pasigaminkite tirpalą iš 100 ml vandens, poros lašų indų ploviklio ir arbatinio šaukštelio amoniakinio vandens. Pamirkykite tirpale kurią nors iš pirmiau naudotų darbo priemonių ir kruopščiai išplaukite apvado klostes.

Pačioje pabaigoje nušluostykite sandariklį iš pradžių drėgna, o tada sausa šluoste.

Tikrai gali būti, kad vien plovimo etapo pakaks apvado hermetiškumui sugrąžinti.

Atminkite, kad valymo procedūrą reikia atlikti ne rečiau kaip kartą per dvi savaites, mat besikaupiantys nešvarumai gerokai blogina sandariklio būklę: jis subliūkšta, praranda formą, todėl pradeda nebeatlikti savo funkcijos.

Svarbu: nenaudokite šarminių arba rūgštinių priemonių, nes jos gali pakenkti sandariklio struktūrai.

Šaldytuvo durelių gumos

Antras etapas – gumos atnaujinimas

Sandariklio defektų gali atsirasti ir dėl to, kad guma sensta: juk 3–5 metų apvado tarnavimo terminas nustatytas ne šiaip sau. Praėjus šiam laikui, guma pradeda irti, todėl jos sluoksnis suplonėja, o tada nebepavyksta sandariai uždaryti šaldytuvo durų.

Neprošal žinoti, kad sandariklį sudaro polimerai ir sintetinis kaučiukas. Tolydžio vykstantys cheminiai procesai lemia medžiagos standėjimą. Elastingumo netenkančios gumos paviršiuje gali atsirasti mikroskopinių įtrūkimų. Ilgainiui juose ima kauptis drėgmė, dar labiau paspartinanti gumos irimo procesą. Pastebėjus pirmuosius senėjimo ženklus, sandariklį dar galima mėginti išgelbėti.

Siūlomi keli sandariklio „atjauninimo“ būdai. Kad ir kurį pasirinktumėte, darbo imkitės tiktai išjungę šaldytuvą. Jeigu jis senas, iš anksto atitirpinkite (maisto produktus perkelkite į kitą vėsią vietą).

1. Sutepimas

Reguliariai sutepant sandariklį, jo tarnavimo stažą pavyksta pratęsti net 2–3 metais, nes guma ilgiau išlieka elastinga. Tam tikros priemonės apsaugo durų apvadą nuo aplinkos veiksnių ir jį suminkština.

Gumai sutepti tinka mašininė alyva, plastikiniams langų rėmams skirtos priemonės, universalus tepalas WD-40, silikoninis tepalas. Pasirinkta priemone reikia ištepti švarų ir sausą apvadą. Siekiant maksimalaus efekto, tepalą geriausia įtrinti pirštais (mūvėkite pirštines!). Taigi, sutepkite visas gumos klostes ir palikite pusvalandžiui, kad priemonė atliktų savo darbą. Praėjus pusvalandžiui, tepalo perteklių pašalinkite sausa šluoste.

Ši metodika pasiteisina ir kaip sandariklio senėjimo profilaktika, ir kaip atkuriamoji procedūra. Ją rekomenduojama atlikti kelis kartus per metus.

2. Amoniakas

Alternatyvus variantas – naudoti amoniaką, tiktai su juo reikia būti atsargiems. Tirpalas, žinoma, gali pagerinti situaciją, bet taip pat gali ją pabloginti, todėl svarbu laikytis proporcijų. Amoniaką reikia atskiesti šiltu vandeniu santykiu 1 ir 7. Per 30 minučių laikotarpį gautu tirpalu reikia kelis kartus ištrinti sandariklį, o tada nuplauti priemonę švariu vandeniu ir nušluostyti apvadą, kad jisai liktų visiškai sausas. Beje, jei sandariklis nuimamas, jį geriau pamirkyti tirpale (pusvalandžio tikrai užteks).

3. Plaukų džiovintuvas

Apvado gumą galima suminkštinti ir karšto oro srove, taigi, padėti gali ir plaukų džiovintuvas, tiktai su juo dirbti patogiau dviese: vienas žmogus turės laikyti džiovintuvą 20–30 cm atstumu nuo sandariklio, o kitas – rankomis ištiesinti klostes. Procedūra bus efektyvesnė, jei apvadą iš anksto ištepsite atitinkamoms medžiagoms skirta minkštinamąja priemone. Kai visos klostės bus ištiesintos, dar kartą įšildykite sandariklį ir, nelaukdami, kol jis atvės, uždarykite šaldytuvo duris. Pasistenkite gerai jas prispausti ir palaikyti taip 3–5 minutes. Per tiek laiko sandariklis atšals ir jo paviršius išsilygins.

4. Verdantis vanduo

Metodas su verdančiu vandeniu – ganėtinai radikalus, todėl juo kliautis rekomenduojama tik kraštutiniu atveju. Atminkite, kad karštas vanduo akimirksniu suminkštins sandariklį, bet gali jį ir sugadinti. Dalykas tas, kad kiekviena medžiaga, iš kurios pagamintas sandariklis, skirtingai reaguoja į verdantį vandenį, todėl rezultatas – sunkiai prognozuojamas.

Šiaip ar taip, karštą vandenį galima panaudoti dviem būdais. Pirmasis – atidaryti šaldytuvo duris, pakišti po jomis platoką indą ir iš viršaus lėtai pilti ant durų apvado verdantį vandenį (patogiausia – iš arbatinuko). Kol guma dar karšta, būtina kuo sparčiau išlyginti apvado klostes ir uždaryti šaldytuvo duris taip, kad neliktų jokio tarpo. Praėjus 3–5 minutėms sandariklį visiškai nusausinkite. Antrasis būdas – sandariklį nuimti, įdėti į dubenį ir užpilti tirpalu, pasigamintu iš 3 l verdančio vandens ir stiklinės druskos. Kai apvadas 10 minučių pamirks, išlyginkite jo klostes, tada sausai nušluostykite ir vėl pritvirtinkite prie durų.

Šaldytuvo durelių gumos

Trečias etapas – defektų šalinimas

Jei taikytos priemonės nepadėjo ir šaldytuvo durų apvadas vis tiek neteikia sandarumo, teks imtis šiokio tokio remonto. Po nepriglundančia apvado vieta pamėginkite pakišti atitinkamo ilgio izoliacinį vamzdelį (tuščiaviduris vamzdelis iš polivinilchlorido, vadinamasis kembrikas), langų sandarinimo, putplasčio ar panašios izoliacinės medžiagos juostą. Jos storis turi atitikti plyšio plotį.

Tvirtai uždaryti šaldytuvo nepavyksta ir tada, jei durys šiek tiek persikreipusios. Problemos priežastis šiuo atveju –ne sandariklio defektas, o po durimis esančio vyrio (lanksto) poveržlės pažeidimas. Norint išspręsti šią problemą, tereikia užmauti ant vyrio porą poveržlių. Tada šaldytuvo durys šiek tiek pakils ir bus tinkamai traukiamos magneto, todėl jas uždarius sandariklis tolygiai ir patikimai priglus prie durų angos.

Sandariklio funkcionalumą mažina ir įtrūkimai. Šie pažeidimai ne visada krenta į akis, bet atidžiai apžiūrint juos nesunku aptikti. Lengviausia įtrūkimus suklijuoti akriliniu arba silikoniniu hermetiku. Prieš naudodami hermetiką, aplinkinę durų sritį apklijuokite lipnia juosta. Užpildę įtrūkimą, pašalinkite hermetiko perteklių ir palikite 8–12 valandų, kad priemonė visiškai sustingtų.

Suremontuoti sandariklį pavyksta ne visada. Su visiškai perdžiūvusiu, sukietėjusiu ir pernelyg supleišėjusiu nė vargti neverta – tokį iš karto keiskite nauju. Aišku, nepatingėkite tinkamai pasirūpinti sandarikliu: juk nuo jo net labai priklauso šalčio išsilaikymas šaldytuvo viduje. Taigi, pirmiausia, nepamirškite profilaktikos, o pirmuosius pažeidimų požymius pamėginkite pašalinti vadovaudamiesi pateiktais patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)