Visiškai išsivaduoti nuo dulkių neįmanoma, juo labiau, kad kartais kovą su jomis mes pradedame ne nuo ten, kur reikia, rašo svetainė adme.ru. Jeigu jūs pavargote nuo to, kad nuvalius knygų lentynas ar gerai išpurčius plunksnų pagalves, namuose dulkių nesumažėjo, siūlome atlikti reviziją pagal šį sąrašą.

1. Oro drėkintuvas

Dulkių erkutės ne tik gyvena dulkėse, bet ir aktyviai dalyvauja jų gamyboje, taip pat sukelia alergines reakcijas. Šie mikroorganizmai mėgsta drėgmę, todėl kambariai su oro drėkintuvais joms yra tikras rojus. Kad jūsų namai netaptų joms kurortu, geriau nejunkite šių prietaisų visu galingumu – pakaks, jei namuose drėgmės lygis sieks 40 – 50 proc.

Beje, ultragarsiniai ir mechaniniai drėkintuvai ir patys kelia dulkes. Garinimo metu vandenyje ištirpę mineralai virsta baltomis nuosėdomis. Jos plona plėvele gali padengti baldus ir kitus namų paviršius.

2. Skalbiniai, kuriems buvo naudojamas skalbinių minkštiklis

Bet kokį audinį sudaro pluoštas, kuris su laiku pradeda irti ir virsta dulkėmis. Jei ant audinio gijų lieka kokių nors medžiagų, šis procesas suaktyvėja. Būtent taip nutinka, jei drabužiai yra skalbiami su kondicionieriumi. Ši priemonė prasiskverbia į pluošto vidų, susisluoksniuoja ir pradeda trupėti. Taigi kartais drabužius geriau skalbti be audinių minkštiklio.

3. Kambariniai augalai

Taip, kambarinės gėlės valo patalpų orą ir mažina dulkių kiekį jame. Tačiau esmė ta, kad jos nesugeria stambesnių dalelių ir po kurio laiko pačios pasidengia dulkėmis. Apdulkėję lapai pradeda blogiau filtruoti orą, juose sutrinka fotosintezės procesas. Lapuose sumažėja chlorofilo kiekis, ir mylima gėlė jau nebe valo orą, o atlieka dulkių kaupėjos funkciją. Kad taip neįvyktų, nuo kambarinių augalų reikia periodiškai nuvalyti dulkes.

4. Popierius ir kartonas

Popieriaus pluoštas taip pat po truputį byra ir virsta dulkėmis. Būtent dėl to tenka taip dažnai šluostyti dulkes nuo knygų lentynų. Tačiau namuose egzistuoja ir daugiau popierinių dulkių šaltinių: seni žurnalai ir laikraščiai, dėžės nuo avalynės ir įvairių prietaisų, siuntinių ir kitų daiktų pakuotės. Makulatūrą vertėtų laikyti už būsto ribų, o geriausia – reguliariai išmesti į antrinių žaliavų konteinerį.

5. Lova

Šilta patalynė – puiki terpė dulkių erkutėms veistis. Plunksnines bei pūkines pagalves ir antklodes pagal galimybes vertėtų pakeisti į gaminius su sintetiniais užpildais. Kad efektas būtų dar geresnis, galite naudoti apsauginius antčiužinius ar užvalkalus.

6. Televizorius ir kiti buitiniai prietaisai

Bet kokie elektriniai prietaisai traukia dulkes, todėl jų paviršiai beveik nuolat būna dulkini. Jei elektrinis prietaisas stovi sunkiai pasiekiamoje vietoje, kaip, pavyzdžiui, senesnės gamybos televizorius ant šaldytuvo, jis tampa tikra dulkių bomba.

Apžvelkite savo namus nauju žvilgsniu: gali būti, kad pas jus taip pat kažkur dulka prietaisai, kuriais niekas nesinaudoja, tačiau nekyla rankos juos išmesti, parduoti ar kažkam padovanoti.

7. Didžiuliai, gauruoti kilimai

Tokie kilimai kaupia kur kas daugiau dulkių ir alergenų, negu lygaus audimo ar trumpo plauko kilimai. Maža to, kad kilimai aktyviai traukia purvą, jie taip pat išskiria į orą mikrodaleles ir skraidančius junginius. Taigi geriau rinkitės trumpo plauko kilimus ir neuždenkite jais grindų nuo sienos iki sienos. Tokiame kambaryje kaip miegamasis kilimo geriau apskritai nekloti – bent jau miego metu nekvėpuosite dulkėmis.

8. Spinta su viršutiniais drabužiais

Žieminės striukės, platai ir kiti daiktai, nugrūsti į spintos gilumą, nekaba ne darbo. Jie kaupia dulkes ir patys skleidžia aplinkui savo pluošto daleles. Drabužius, kurie šiuo metu yra nenešiojami, geriausia sukišti į hermetiškus ar vakuuminius maišus arba apdengti specialiais maišais drabužiams.

9. Horizontalios žaliuzės

Didelė dalis dulkių į patalpas patenka per langus, todėl žaliuzės, kurios šiuo atveju tampa barjeru dulkėms, greitai užsiteršia. Šią problemą išspręs užuolaidos, kurias galima skalbti, arba roletai, kurie taip pat yra praktiškesni. Kitos alternatyvos – plisuotos užuolaidos, plisuotos žaliuzės ar romanetės.

10. Minkšti baldai ir tekstilė

Minkšti baldai, tarsi kempinės, prisigeria dulkių, todėl specialistai pataria rinktis baldus iš medžio, metalo, plastiko arba odinius. Atminkite: kuo kambaryje bus mažiau audinių ir tekstilės, tuo geriau. Tekstilė ne tik kaupia dulkes, bet ir jas išskiria. Tačiau gobelenu aptrauktas sofas ir fotelius galima išgelbėti, pervilkus juos oda ar įsigijus dulkių nepraleidžiančius užvalkalus.

11. Sunkios užuolaidos

Kad namuose būtų lengviau kvėpuoti, sunkias užuolaidas verčiau pakeiskite lengvomis medvilninėmis ar sintetinėmis užuolaidomis. Jose nusėda mažiau dulkių, be to, jas galima skalbti skalbyklėje.

Kad į patalpas pro langus patektų mažiau dulkių, geriau nevėdinkite namų ankstų rytą ir vėlyvą vakarą, taip pat tvyrant karščiui ir lyjant lietui. Idealus laikas vėdinimui – nuo vidurdienio iki vakaro.

12. Radiatoriai

Kiekvienas šeimininkas, bandęs valyti radiatoriaus groteles, matė, kiek dulkių, voratinklių ir purvo prisikaupia jų viduje. Pagerinti padėtį galima specialiais radiatorių skydais ir uždengimais, kurie ne tik gražiai atrodo, bet ir padeda apsaugoti radiatorius nuo dulkių. Dulkės ir purvas nusėda ne radiatoriaus viduje, kurį sunku išvalyti, bet ant plokščio paviršiaus, kurį lengva nubraukti šluoste. Radiatoriai būna uždengti iš šonų, todėl į kambarį patenka mažiau dulkių. Priekinę radiatoriaus uždengimo dalį galima tiesiog išsiurbti dulkių siurbliu.

Beje, radiatoriaus skydą galima pasigaminti ir patiems, pavyzdžiui, iš perforuotos faneros. Tačiau turėkite galvoje, kad toks uždengimas turėtų būti bent 4 cm platesnis, 3 cm aukštesnis ir 2 cm gilesnis už radiatorių. Priešingu atveju gali sumažėti radiatoriaus skleidžiamos šilumos kiekis.

13. Senas dulkių siurblys

Kovoje su dulkėmis svarbiausia nenupūsti jų iš vienos vietos į kitą. Tačiau būtent tai vyksta, kai naudojame dulkių siurblį. Mokslininkai atliko virtinę bandymų ir nustatė, kad visi dulkių siurbliai ne tik siurbia dulkes, bet ir išmeta jas į orą. Net ir tie dulkių siurbliai, kurie turi išgirtuosius HEPA filtrus, nesulaiko visų dulkių.

Tačiau jie bent jau susiurbia daugiau dulkių, negu išmeta, todėl geresnių alternatyvų specialistai kol kas nemato. Tačiau senais ar pigiais dulkių siurbliais geriau kuo greičiau atsikratyti: jie niekada nepadės išsivaduoti nuo dulkių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)