„Novate“ pateikia paaiškinimą, kodėl neverta skubėti išpilti vandens, kuriame virė kiaušiniai.

Naudingos vandens, kuriame virė kiaušiniai, savybės

Kiaušinių lukštų paskirtis – saugoti ir aprūpinti maistingomis medžiagomis gemalą, todėl juose – daug vertingų mikroelementų: fosforo, kalio, geležies, sieros, magnio, iš viso – 27 komponentai. Pagrindinis komponentas – kalio karbonatas, jis sudaro 90 proc. visų komponentų.

Verdant kiaušiniams vanduo prisisotina kalcio jonų ir kitų komponentų. Šios dalelės tokios mažos, kad lengvai patenka į visas organines ląsteles ir lengvai iš jų pasišalina. Jonų judėjimas paskatina chemines reakcijas, dėl kurių vyksta maistingų medžiagų sintezė. Vanduo, kuriame virė kiaušiniai, tampa ne mažiau vertingas, nei patys kiaušiniai.

Kur pravers vanduo, likęs po kiaušinių virimo?

Šiuo vandeniu rekomenduojama laistyti, mirkyti jame sėklas, tręšti daigus ir augalus (tiek kambarinius, tiek augančius lauke). Nuo šio vandens geriau auga žalioji augalų masė, jis palaiko optimalų 6–6,5 balo dirvos rūgštingumą.

Vandeniu, kuriame virė kiaušiniai, atgaivinsite džiūti pradėjusius kambarinius augalus. Jei pastebėjote, kad gėlė vazonėlyje ėmė džiūti, apipurkškite ją minėtu vandeniu. Beje, jame vertingos medžiagos išlieka tik parą. Jei norėsite pakartoti procedūrą, geriau išsivirti naują partiją kiaušinių.

Kambarinių gėlių laistymas

Augalams trūksta kalcio

Kalcis – viena iš svarbiausių statybinių medžiagų augalams. Blyškus žalsvas atspalvis, pageltę, užsisukusiais krašteliais lapai, nulinkę stiebeliai rodo, kad augalams trūksta kalcio. Kiti požymiai – lėtesnis šaknų sistemos vystymasis, net jaunų vytimas ir nykimas, džiūvantys pumpurai ir žiedai. Dėl visų išvardintų požymių augalas gali nunykti. Reguliariai apipurškiant augalus vandeniu, kuriame virė kiaušiniai, jie papildo trūkstamų mineralinių medžiagų atsargas ir atsigauna.

Kalcio perteklius

Visur reikalingas balansas. Per didelis kalcio kiekis irgi kenkia augalams. Jei vieno mikroelemento per daug, tai trukdo įsisavinti kitus komponentus. Pagrindiniai kalcio pertekliaus požymiai: pakitusi augalų, daigų, lapų forma, spalva, byrantys pumpurai, žiedai.

Šiuo atveju svarbu neperlieti žemės, kad atsistatytų pusiausvyra, ir susilpninti negatyvų kalcio poveikį šaknų sistemai. Rekomenduojama tręšti organinėmis trąšomis, kad žemė taptų derlingesnė, ir būtų atkurtas mikroelementų balansas.

Kultūros, kurias galima tręšti kalciu

Trąšos iš kiaušinių lukštų patiks moliūgams, arbūzinėms kultūroms, pomidorams, lapinėms salotoms, baklažanams. Sutrinkite kiaušinių lukštus į miltelius ir įmaišykite į žemę po augalais. Ši priemonė sustiprins šaknis, šakeles, suintensyvės augalų augimas. Kiaušinių lukštų trąša patiks ir sodo krūmams ir medeliams – vyšnioms, serbentams, obuoliams, avietėms.

Augalai, kurių negalima tręšti kalciu

Ne visiems augalams tinka kalcio trąšos. Kalcį prastai įsisavina braškės, kopūstai, pupelės, agurkai ir špinatai, jų nepatartina tręšti kalcio trąšomis. Iš kambarinių augalų kalcis netinka kamelijoms, azalijoms, hortenzijoms ir pelargonijoms.

Kaip teisingai tręšti skystomis trąšomis

Trąša reikia tręšti sistemingai – 3–4 kartus per savaitę, o tuo metu netręšti jokiomis kitomis trąšomis. Paraleliai naudodami kelias trąšas rizikuojate – galimas naudingų medžiagų perteklius, kuris augalams kenkia. Kartą per mėnesį šviežiu vandeniu (atvėsusiu), kuriame virė kiaušiniai, nutrinkite augalų lapus. Nepamirškite juo nupurkšti gėlių, kad jos būtų sveikos, gyvybingos ir džiugintų gražiu lapų ir žiedų atspalviu.

Kaip naudoti kiaušinių lukštus


Kiaušinių lukštus sutrinkite į miltelius ir naudokite šiais atvejais:

1. Kad daigai greičiau adaptuotųsi ir augtų, vos pasėję sėklas, pabarstykite žemę kiaušinių lukštų milteliais. Jų galima berti ir lysvėse, ir į vazonus.

2. Kiaušinių lukštai tiks ir drenažui – kad pamaitintų augalų šaknų sistema naudingomis medžiagomis. Kiaušinių lukštai palankiai veikia žemės struktūrą, mažina rūgštingumą.

3. Kiaušinių lukštai padeda kovoti su kenkėjais – su kurklinių šeimos kenkėjais, kurmiais, šliužais ir kitais vabzdžiais. Mulčiavimui nebūtina sutrinti kiaušinių lukštų į miltelius – pakaks sutrupinti į smulkias daleles ir priberti aplink augalus.

Vanduo, kuriame virė kiaušiniai, yra puiki ir prieinama organinė trąša, kurios galima bet kada pasigaminti, o tuo pačiu sutaupyti, nes nereikia pirkti trąšų iš parduotuvės. Normalizavę kalio lygį, sukursite palankias sąlygas augalams, o jie atsidėkos jums gražiais žiedais ir gausiu derliumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)