Jei skaitote šį straipsnį, veikiausiai į šiuos klausimus atsakėte tokia tvarka: ne (1 klausimas), taip (2 klausimas) ir ne (3 klausimas). Deja, visi atsakymai neteisingi. Tikimės, kad įtikinsime jus, jog ką tik iš parduotuvės parsineštus naujus drabužius būtina išskalbti. Tai reikėtų daryti ne tik su apatiniu trikotažu ir maudymosi kostiumėliais, bet ir su visais kitais likusiais drabužiais (džinsais, suknelėmis, palaidinėmis ir kt.), rašo svetainė lime.energy.

Mintį, jog naujus drabužius reikia perskalbti, pasiūlė mikrobiologijos ir imunologijos direktorius Philipas M. Tierno iš Niujorko universiteto Medicinos fakulteto. Gydytojas įspėjo: „Bakterijos ir žuvusios odos ląstelės gali kauptis ne tik patalynėje, bet ir drabužiuose iš įvairių parduotuvių“. Tai moksliškai patvirtintas faktas, kuriuo neabejoja ir kiti mikrobiologai.

Ką galima aptikti matavimosi kabinose?

Tik pabandykite įsivaizduoti, kiek žmonių iki jūsų toje pačioje kabinoje matavosi vieną ar kitą daiktą – dešimtys nepažįstamųjų. Be to, dauguma drabužių yra siuvami tolimose Azijos šalyse. Tik pagalvokite, per kiek rankų perėjo šie džinsai ar marškinėliai, kol pasiekė savo paskirties vietą? Net idealiai naujas ir iš pirmo žvilgsnio švarus drabužis gali slėpti pulkus mikrobų, virusų ir bakterijų. Dar vienas argumentas, kodėl reikėtų išskalbti ką tik įsigytą rūbą, yra gamybos metu naudotos cheminės priemonės ir dažikliai, kurių pėdsakai lieka audinyje ir gali dirginti odą.

Mikrobiologas Philipas M. Tierno atliko eksperimentą, kurio metu ištyrė palaidines, kelnes ir apatinį trikotažą iš trijų skirtingų parduotuvių. Ant visiškai naujų drabužių jis rado įvairių bakterijų, būdingų odos mikroflorai, kvėpavimų takų išskyroms ir net išmatoms.

Ypač daug bakterijų buvo drabužių pažastyse ir tose vietose, kurios yra arti sėdmenų. Tačiau didžiausią nuostabą mokslininkui sukėlė viena šilkinė palaidinė. Ant jos, P. M. Tierno teigimu, jis aptiko vaginalinių organizmų, grybelių ir fekalijų mikrobų, rašė abcnews.go.com.

Bakterijos ir kiti mikroorganizmai ant drabužių gali išlikti keletą savaičių ar net mėnesių, todėl P. M. Tierno po šio eksperimento rekomendavo naujus drabužius perskalbti. Matuotis rūbus parduotuvėse jis patarė ant savų drabužių, o ne nuogo kūno, o išėjus iš parduotuvės nusiplauti rankas.

Tačiau nepanikuokite ir nepasidarykite paranojiški. Tai, kad naujus drabužius reikia perskalbti, dar nereiškia, kad jų neišskalbę rizikuosite savo sveikata. Galiausiai su mikrobais mes susiduriame ne tik matavimosi kabinoje, bet ir kiekviename kitame savo kasdienio gyvenimo žingsnyje. Pasakysime taip: perskalbti ką tik įsigytus drabužius yra pageidautina dėl asmeninės higienos ir grybelinių bei virusinių infekcijų profilaktikos. Tačiau tikimybė užsikrėsti rimta liga per naujus drabužius yra labai maža. Šiek tiek blogiau, jei ant odos yra žaizdų, sergate dermatitu ar turite stipriai nusilpusį imunitetą.

Kaip teisingai skalbti drabužius prieš jų „premjerą“?

Daug reikšmės turi vandens temperatūra. Dauguma bakterijų gali išgyventi ir toliau daugintis, jei vandens temperatūra sieks tik 20 – 40 laipsnių pagal Celcijų, todėl naujus daiktus geriausia skalbti aukštesnėje – 60 laipsnių – temperatūroje. Tiesa, kai kurių audinių skalbti karštame vandenyje negalima, tačiau juos vis tiek perskalbkite vėsesniu vandeniu – tik pridėkite į jį dezinfekuojančių priemonių. Drabužius džiovinkite lauke arba gerai vėdinamoje vietoje, o geriausia – saulės atokaitoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)