„Novate“ atrinko 7 nepatyrusių šeimininkių klaidas, daromas gaminant bulvių patiekalus:

1. Nenupjaunate pažaliavusių vietų

Jei pamatėte ant bulvės pažaliavusių plotų, juos būtinai nupjaukite. Pažaliavusiose vietose kaupiasi solaninas – nuodas, atsirandantis dėl saulės poveikio. Visą žalsvą vietą reikia nupjauti. Apskritai pažaliavusių bulvių geriausia nevalgyti. Didelio pavojaus sveikatai nėra, bet gali sutrikti virškinimas.

2. Nenuplaunate supjaustytų bulvių

Bulves reikia nuplauti ne tik prieš pjaustant, bet ir supjaustytas – taip nuplausite daugiau krakmolo. Patarimas ypač aktualus, jei norite bulves gruzdinti aliejuje. Jeigu ant bulvių paviršiaus liks krakmolo, nepavyks išgauti traškios luobelės. Nuplautus bulvių šiaudelius palaikykite kiaurasamtyje, kad nuvarvėtų vanduo.

3. Dedate bulves į neįkaitusius riebalus

Pirmiausia reikia įkaitinti keptuvę, tada įpilti aliejaus, luktelėti, kol jis įkais, ir tik tada sudėti bulves. Paprasta, bet nemažai žmonių skuba ir nelaukia, kol aliejus įkais, o tada bulvės limpa prie keptuvės dugno. Kitas nemalonus dalykas – bulvės gali sugerti per daug riebalų, bus riebios.

4. Užpilate bulves karštu vandeniu

Atrodytų, kad užpylus bulves karštu vandeniu jis čia pat užvirs, o po 20 min. ir bulvės bus išvirusios. Bet taip darant, bulvės iš paviršiaus nuplikomos, greitai verda, o vidus ilgai lieka šaltas. Kol išverda, bulvės sutrūkinėja, be to, sugeria daug vandens, suprastėja jų skonis.

5. Verdate be lupenų

Vertingiausios medžiagos kaupiasi bulvių lupenose. Kai prieš gaminimą bulves nuskutame, pašaliname vertingiausią jų dalį. Su lupenomis virtos bulvės – kur kas vertingesnės nei virusios be lupenų. Būtų dar naudingiau valgyti bulves su visomis lupenomis.

6. Iš anksto pasūdote vandenį

Pasūdytas vanduo greičiau užveda, bet bulvėms skirto vandens nereikėtų iš anksto sūdyti. Druskos įberkite tik vandeniui užvirus, priešingu atveju bulvės įsisavins per daug druskos.

7. Iš karto dedate kepti į orkaitę

Kepta višta su bulvėmis – populiarus valgis, tiesa, jį pagaminti ne taip paprasta, kaip atrodo. Jei mėsą ir bulves sudėsite kepti vienu metu, mėsa iškeps po 30–40 min., o bulvės dar nebus iškepusios. Bulves iš pradžių supjaustykite į keturias dalis, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3–5 min. Tada sudėkite jas kartu su višta į orkaitę – ir abu produktai iškeps vienu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)