Sveikatos ir tekstilės ekspertai sako, kad lyginti išskalbtą patalynę yra netgi žalinga. Kodėl?

Patalynės lyginimo privalumai

Šiuo klausimu žmonės yra pasidaliję į dvi stovyklas. Vieni tvirtina, kad lyginti patalynę būtina. Kiti mano, kad šis darbas yra tik nereikalingas laiko ir jėgų švaistymas, rašo svetainė novate.ru. Pažiūrėkime, kokių privalumų turi patalynės lyginimas.

1. Estetika. Išlyginti audiniai atrodo gražiau, tvarkingiau ir prabangiau.

2. Kompaktiškumas. Išlygintą patalynę patogiau laikyti spintoje ar komodos stalčiuose, nes ji užima kur kas mažiau vietos.

3. Dezinfekcija. Jei patalynėje po skalbimo bus likę kokių nors mikrobų, lygintuvo karštis juos galutinai pražudys.

4. Komfortas. Jei išlygintą patalynę iš karto naudosite miegui, šiltuose ir dailiuose pataluose jausitės maloniau.

5. Ilgesnis naudojimo laikas. Nuo aukštos temperatūros didėja medvilnės gaminių tankumas, todėl patalynė tarnauja ilgiau.

Kuo žalingas patalynės lyginimas?

Pagrindinis mokslininkų argumentas, kodėl nereikėtų lyginti patalynės, yra tas, kad nuo karšto lygintuvo audinio pluoštas tarsi „užsidaro“, t. y. susiploja ir sutankėja, todėl jame sutrinka oro cirkuliacija. Jei miegodamas žmogus suprakaituoja, išlyginta patalynė ne taip gerai sugeria drėgmę, kaip nelyginta. Prakaitas lieka kūno paviršiuje, o tai nėra gerai žmogaus sveikatai ir miego kokybei.

Papildomi argumentai:

1. Taupumas. Jei valandų valandomis nelyginsite išskalbtos patalynės, sutaupysite nemažai elektros energijos.

2. Tuščias darbas. Kai tik atsigulsite į lovą su išlyginta patalyne, po penkių minučių ji vėl bus susiglamžiusi. Juk vietoj lyginimo galima užsiimti daugybe kitų įdomesnių reikalų.

3. Statinis krūvis. Po lyginimo audinių paviršiuje susidaro nedidelis statinis krūvis. Tačiau kai kuriems žmonėms jo gali pakakti, kad pradėtų kankinti nemiga ir nerimas.

Ką daryti?

Pasverkite visus „už“ bei „prieš“ ir nuspręskite, kuris variantas jums priimtinesnis. Lyginti patalynę būtina tik dviem atvejais: kai patalynė būna skirta kūdikiams iki 3 mėnesių (kad jų gležnos odelės neerzintų audinio raukšlės) ir kai patalynė naudojama sergančiam asmeniui (kad būtų sunaikinti virusai ir bakterijos). Visais kitais atvejais vadovaukitės savo nuožiūra.

Jei būgštaujate, kad nelyginta patalynė bus kieta ir nemaloni, skalbimo metu naudokite audinių minkštiklį, ir, jei leidžia skalbimo mašinos funkcijos, įjunkite „Lengvo lyginimo“ režimą. Peržiūrėkite savo dienotvarkę ir pagalvokite, ar tikrai verta gaišti laiką patalynės lyginimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)