1. Virtuvės sala

Madinga virtuvės sala su virykle virtuvės centre – prasta idėja, kuri visiškai netinka tiems, kas reguliariai gamina ir neturi laiko po to kelias valandas šveisti aplinką. Kai virtuvės išplanavimas įptastas – viryklė stovi prie sienos, po gaminimo jus tereikės išvalyti grindis prie viryklės ir išskalbti prijuostę. O gaminant virtuvės centre, riebalais apsitaškys ne tik visas stalviršis, bet ir grindys abipus viryklės.

2. Pakartotinai naudojami vienkartiniai indai

Polinkiui kaupti neatsispiriantys žmonės neretai laiko virtuvėje akivaizdžias šiukšles. Pavyzdžiui, taupūs šeimininkai užverčia virtuvės stalčius nenaudingais daiktais, tokiais kaip vienkartiniai indai, kurių lieka užsisakius maisto į namus. O juk tokių indų negalima naudoti pakartotinai, tad ir laikyti juos namuose nėra jokio tikslo. Taip pat nereikėtų apsikrauti ir nevienkartiniais plastikiniais maisto laikymo indais – jie nėra amžini. Jei jie susikilę, juose yra gilių įbrėžimų ar apnašų – tai ženklas, kad dėžutes reikia pakeisti.

3. Siaura ar neuždengta anga po apatinėmis spintelėmis

Jei nusipirksite tokias apatines spinteles, kurios nėra pakeltos nuo grindų, labai greit imsite gailėtis dėl tokio neracionalaus sprendimo. Siaurame plyšyje tarp spintelės ir grindų kaupsis dulkės, naminių gyvūnų plaukai, smulkios šiukšlės ir riebalų mikrodalelės. Galiausiai jums teks vos ne kasdien šluoti ir plauti virtuvės grindis, o po to dar ir valyti tokias sunkiai pasiekiamas vietas. Išvengti visų išvardytų nemalonumų padės specialios lentelės, kurios uždengia apatinę spintelių dalį.

4. Plastikinės pjaustymo lentelės

Pjaustymo lentelė

Neretas pilietis, išgirdęs, kad medinės lentelės sugeria produktų kvapus, iškart suskubo jas pakeisti plastikinėmis. Tačiau plastikinės lentelės daug pavojingesnės už medines. Įbrėžimai ant plastikinių gaminių paprastai būna daug gilesni, nei ant medinių, reiškia, ir nušveisti tokią lentelę daug sunkiau. Taigi, reikėtų nepamiršti dviejų dalykų – atidžiai stebėti pjaustymo lentelių būklę ir virtuvėje naudoti bent dvi atskiras pjaustymo lenteles:vieną skirtą žaliems produktams, o kitą – jau pagamintiems.

5. Porėtos grindys

Nors grindų dangų pasirinkimas šiais laikais didžiulis, virtuvėje geriausiai tinka kuo lygesnis grindų paviršius. Nesirinkite faktūrinių ar porėtų medžiagų, nes dulkių ir riebalų mišinys akimirksniu užpildys visus mikroskopinius plyšius ir grindys nuolat atrodys nešvarios.

6. Vienas rankšluostis

Virtuvinis rankšluostis – padidėjusios rizikos objektas. Jis dažnai naudojamas ir nespėja dorai išdžiūti, tad tai puiki terpė veistis bakterijoms. O jei vieną rankšluostį naudojate visoms reikėms virtuvėje, patogeninių mikrobų kiekis ant jo padidėja apie šimtą kartų. Tad jei rūpinatės savo sveikata, pakabinkite po atskirą rankšluostį rankoms, indams ir paviršiams ir keiskite juos ne rečiau kaip kas penkias dienas.

7. Peilių stovas

Jūsų virtuvėje ne vieta gremėzdiškam stovui su begale peilių. Stalo stovai užima per daug vietos, ant jų ir po jais kaupiasi dulkės ir šiukšlės, o pusė peilių stovi taip nė karto ir nepanaudoti. Normaliam maisto gaminimui namuose užtenka turėti tris kokybiškus peilius, kuriuos galima laikyti ant plonos magnetinės lentos, pritvirtintos ant sienos.

8. Gartraukio vamzdis

Palikti gartraukio vamzdį atvirą – didelė klaida, kuri jums labai greit atsilieps. Esmė tokia, kad gofruota medžiaga, iš kurios jis gaminamas, lyg magnetas traukia dulkes, riebalus ir purvą, o kadangi konstrukcija lanksti, ją labai nepatogu valyti. Išvengti visų šių problemų galima pakeitus gofruotą vamzdį plastikiniu arba tiesiog paslėpus jį atskiroje spintelėje.

9. Sena buitinė technika

Skrudintuvą, kuriame maistas svyla, sugedusį virdulį, neveikiančią mikrobangų krosnelę ir visus kitus elektrinius prietaisus, kurie nebeveikia ir kuriuos pakeitėte modernesniais analogais, reikia utilizuoti. Nebūtina jų išmesti, galima parduoti, padovanoti arba išvežti į kaimą, jei jie ten dar gali praversti. Svarbiausia, kad technika be reikalo nedulkėtų ant lentynų ir neužimtų vietos.

10. Buitinės technikos prietaisai ant palangės

Palangė – ne pati geriausia vieta buitiniams prietaisams. Dėl temperatūrų svyravimo ant sienelių gali susikaupti kondensatas, ir dėl to elektriniai prietaisai gali sugesti. Todėl net jei jūsų virtuvė mikroskopinio dydžio, pasistenkite rasti kitą vietą mikrobangų krosnelei, virduliui ar daugiafunkciam puodui.

11. Nuosėdos virdulyje

Virdulys turėtų būti idealiai švarus ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Kalkių nuosėdos – ne pats geriausias arbatos priedas. Žinoma, jei iš tokio vidrulio išgersite vieną ar du kartus, katastrofos nebus, tačiau reguliarus skysčių su nuosėdomis vartojimas gali paskatinti kraujagyslių užsikimšimą, skrandžio problemas ir vidaus organų pažeidimus. Jei norite šių problemų išvengti, nepamirškite reguliariai valyti virdulio vidų, o prireikus, pakeisti seną virdulį nauju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)