Parinkome įvairių gudrybių ir natūralių priemonių, kurios išims vyno, vyšnių sulčių, kavos, riebalų, burokėlių dėmes, pašalins nemalonų žuvies kvapą.

1. Citrinos rūgštis

Citrinos rūgštis pašalins pačius įvairiausius nešvarumus, o užvis veiksmingiausiai – pomidorų ir burokėlių dėmes. Pradžiai dėmėtus virtuvinius rankšluosčius praplaukite karštame vandenyje su ūkiniu muilu. Nugręžkite, tada ant drėgnų rankšluosčių dėmėtų vietų užberkite citrinos rūgšties.

Kiek laiko palaikyti, užbėrus citrinos rūgšties? Jei nešvarumai nėra labai dideli, pakaks 5 minučių, jei dėmių daug, jos įsisenėjusios, prireiks valandos.

2. Vandenilio peroksidas

Vandenilio peroksidas veiksmingai šalina įvairias dėmes – tiek nuo įvairių dažančių skysčių, tiek nuo riebalų, maisto. Valymo būdas elementarus: virtuvinius rankšluosčius pamirkykite vandenilio peroksidu ir pusvalandį palaukite. Paskui išskalbkite virtuvinius rankšluosčius įprastu būdu, geriausia – skalbimo mašinoje, aukštos temperatūros programa.

3. Mikrobangų krosnelė

Dalis moterų iki šiol virina audinius su stipriai įsisenėjusiomis dėmėmis. Po teisybei, šį procesą galima pakeisti paprastesniu ir šiuolaikiškesniu būdu, kuriam reikės mikrobangų krosnelės. Pirmiausia ištrinkite virtuvinius rankšluosčius su ūkiniu muilu. Muilo nenuplaukite, o ant dėmių užpilkite bet kokio dėmių ploviklio.

Galiausiai sudėkite drėgnus rankšluosčius į polietileno maišelį (palikite jį atvirą), įdėkite į mikrobangų krosnelę ir įjunkite ją visu galingumu trims minutėms. Paskui išskalbkite virtuvinius rankšluosčius įprastu būdu. Esant būtinybei, pagarinimą mikrobangų krosnelėje galima pakartoti kelis kartus, kas kartą kaitinant po 3 minutes.

4. Garstyčių milteliai

Garstyčių milteliai turi stiprių dezinfekuojamųjų ir balinamųjų ypatybių, todėl jais galima išimti pačias įvairiausias dėmes. Sumaišykite garstyčių miltelius su karštu vandeniu iki tirštos košelės konsistencijos. Šios košelės užtepkite ant išskalbtų rankšluosčių tose vietose, kuriose liko dėmių, įtrinkite ir palikite pabūti apie 7 valandas. Paskui išskalbkite virtuvinius rankšluosčius skalbimo mašina.

5. Kalio permanganatas

Kalio permanganatas – puiki priemonė nuo įsisenėjusių, netgi niekaip neišsiplaunančių dėmių. Ši priemonė veiksminga praktiškai visais atvejais. Pirmiausia sumaišykite kalio permanganatą su vandeniu, o nešvarius virtuvinius rankšluosčius išskalbkite skalbimo mašinoje. Proporcijos tokios: vonelė labai karšto vandens, truputis kalio permanganato, kad vanduo būtų švelniai rožinio atspalvio, 200 g skalbimo miltelių. Virtuvinius rankšluosčius sumerkite į vonelę, o iš viršaus uždenkite ją plėvele, kad būtų šiltnamio poveikis. Kai vanduo atvės, rankšluosčius išskalbkite ir padžiaukite.

6. Boro rūgštis

Pirmiausia pasigaminkite tirpalo su boro rūgštimi. Jums reikės 3 l karšto vandens ir 2 šaukštelių boro rūgšties. Šiame tirpale kelioms valandoms pamerkite virtuvinius rankšluosčius, paskui neskalaukite ir iš karto išskalbkite skalbimo mašina.

Dėmesio: Ši gudrybė tinkama kilpinio audinio, lininiams, tankių medžiagų virtuviniams rankšluosčiams. Kitokie audiniai gali suplonėti, išskysti.

7. Actas

Į virtuvinius rankšluosčius dažnai įsigeria nemalonių kvapų, kurių iki galo nepašalina nė skalbimas. Šiuo atveju bus naudingas actas. Pradžiai išskalbkite virtuvinius rankšluosčius skalbimo mašinoje maksimaliai karšta, ilga ir intensyvia skalbimo programa. O į skalbimo priemonių stalčiaus skalavimo skysčio skyrelį įpilkite pusę ar net visą stiklinę acto, priklausomai nuo nešvarumų lygio. Su actu išskalavus audinius neliks jokių nemalonių kvapų. Išskalbtus virtuvinius rankšluosčius būtų tinkamiausia padžiauti gryname ore.

8. Aliejus

Ši gudrybė tinkama bet kokios spalvos ir bet kokių medžiagos rūšių virtuviniams rankšluosčiams. Norint efektyviai išvalyti riebalų ir kt. dėmes, reikia į 2,5 l karšto vandens įberti pusę šaukšto balinamųjų miltelių, įpilti pusę šaukšto aliejaus ir įberti 1–1,5 šaukšto skalbimo miltelių. Viską kruopščiai išmaišykite ir pamerkite virtuvinius rankšluosčius nakčiai ar dienai. Nešvarumų likučiai turėtų išsiplauti įprastai skalbiant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt